Un viatge emocional de Cerdanyola a Mauthausen-Gusen

WhatsApp Image 2024-05-13 at 09.08.20

Després de dècades de silenci, la lluita per recuperar la memòria històrica segueix rescatant de l’oblit moltes històries personals. L’última vinculada amb Cerdanyola es feia pública dissabte a la plaça de la Pau. Davant l’escultura d’Elisa Arimany que recorda els quatre deportats cerdanyolencs -Amadeu Comas i Comas, Juan Gómez Asensio, Miguel García Ramos i Lluís Castells Roma-, un dels cinc alumnes de l’institut Forat del Vent que va viatjar a Àustria per participar a la commemoració de l’alliberament del camp d’extermini de Mauthausen-Gusen narrava la seva particular i emotiva casualitat: “Quan vaig arribar a casa vaig explicar-li el viatge al meu avi i em va dir que el seu pare, Fernando Damián de las Heras, havia estat deportat a França després de la Guerra Civil. Llavors vaig descobrir que el meu besavi havia mort al camp de concentració de Gusen el 9 d’octubre de 1941”.

Al 2024, 83 anys després, “hem descobert que el meu besavi no havia mort d’una malaltia com van comunicar al meu avi”, confessa el cerdanyolenc Sergi González, que reconeixia que no va ser conscient del nazisme i les seves conseqüències fins que ho va viure “de tan a prop amb el fill d’un deportat i assassinat per l’Holocaust”. Una experiència personal, una emotiva casualitat d’un viatge Cerdanyola-Gusen, que l’ha portat a reclamar que “l’Holocaust no quedi en l’oblit i mai més es torni a repetir”.També en la commemoració del ‘Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i totes les víctimes del nazisme a Espanya’, el director del Museu d’Història, Joan Francès, apuntava que tenen controlats 204 represaliats de Cerdanyola pel franquisme i anunciava que també una gran feina per descobrir què va passar amb tots aquells republicans espanyols que es converteixen en treballadors forçats a la línia de fortificacions de l’Atlàntic. “D’això en aquest país no se n’ha parlat. Tenim molts deures a fer, la feina és difícil i el temps no juga al nostre favor, però ens ha de guiar aquesta voluntat de transformar aquests fets en valors cívics i de fer-nos preguntes per tenir conviccions i conèixer el passat”, indicava el director.

Per la seva banda, l’alcalde Carlos Cordón posava en valor la feina que es fa des de fa anys des del Museu d’Història de Cerdanyola per recuperar la memòria històrica. “Hem de dir no als partits polítics que defensen discursos d’odi i des de les administracions públiques hem de seguir aportant tots els recursos que puguem per a la recuperació d’aquesta memòria històrica tan necessària”, afegia el batlle

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?