Prospeccions arqueològiques al Cementiri Vell de Cerdanyola

excavacionscementiri2021_2

Els treballs de prospecció arqueològica realitzats a l’entorn de l’església vella de Sant Martí han servit per intentar ubicar i identificar els possibles enterraments anteriors a la construcció dels nínxols i que correspondrien a la fase més antiga d’ús del cementiri formada per tombes excavades al terra. D’altra banda, s’ha volgut documentar els fonaments del traçat original d’una de les sagristies de l’església, que va ser modificada durant la remodelació d’aquesta part del cementiri entre finals del XIX i principis del segle XX.

També s’ha aprofitat per excavar una zona situada entre els contraforts de l’absis on es creia tradicionalment que havien estat enterrats individus fora de l’ortodòxia de l’església catòlica. De fet, en algun cas, la memòria popular identificava aquest espai com el “racó dels jueus”.

Els treballs, coordinats pel Museu d’Història, han estat duts a terme per l’empresa d’arqueologia ROCS, SCP i el cost ha estat assumit per l’empresa Truyols. Des del punt de vista dels resultats, la prospecció i excavació realitzades han aportat algunes informacions valuoses sobre l’evolució del cementiri, però també han deixat alguna incògnita que caldrà resoldre en un futur. No s’ha trobat, ni en la part ocupada pels nínxols ni en els talls del terreny, cap indici dels antics enterraments fets a terra i que correspondrien a la fase més antiga d’utilització del clos del cementiri. Aquest fet apuntaria cap a la idea a què van ser destruïts o retirats en el seu moment.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?