Petits oasis agrícoles a la ciutat

c36ca621a5bd9f22ed82eb87110f16dc

L’Increïble Comestible és un projecte que pretén aprofitar espais públics per fer-hi horts: espais cuidats per ciutadans que poden agafar els seus fruits lliurement

Cerdanyola: passat agrícola, futur comestible. Amb aquest lema a les seves ments els membres de l’Increïble comestible Cerdanyola han iniciat l’any amb la creació d’un nou hort davant la residència d’avis de Canaletes. Aquest nou espai se suma als dos horts que ja tenia el col·lectiu a la plaça Abat Oliba i a l’avinguda d’Espanya.

QUATRE ANYS D’EXPERIÈNCIA

L’Increïble Comestible Cerdanyola és un col·lectiu sense ànim de lucre que pretén aprofitar espais públics de la ciutat per fer-hi petits horts plens de vida. Amb molts pocs recursos materials. Aquesta iniciativa va néixer al 2008 a Todmorden (Anglaterra), on els ciutadans van començar a plantar herbes medicinals, arbres fruiters, verdures i hortalisses als espais públics del poble. Cerdanyola, com altres ciutats de tot el món, va seguir l’exemple ara fa quatre anys. Els requisits per plantar un hort són molt senzills, que siguin sostenibles i autogestionats, que es trobin a prop d’una font pública i que hi hagi gent disposada a cuidar-los per després recollir els fruits lliurament quan estiguin madurs. “El compromís veïnal i ciutadà ha de ser el que mantingui els horts i els faci més grans”, apunten des del col·lectiu.

UN ESPAI D’INTERACCIÓ AMB VALORS

Dels quatre anys d’experiència, valoren l’aprenentatge acumulat durant el camí que farà que a partir d’ara qualsevol hort que facin tindrà èxit. Fa poc més d’una setmana la convocatòria per a la plantada de Canaletes va ser tan positiva que ja s’ha format un grup de veïns per començar a tenir cura d’aquest hort. L’entitat compta amb una desena de voluntaris estables i es mostra satisfeta d’haver introduït l’ús agrícola a l’espai públic de la ciutat. “No només ens dediquem a cultivar, fomentem un ús cívic, educatiu i actiu dels espais públics, preocupant-nos aspectes com la seguretat, el manteniment, la neteja, el disseny, la construcció i la història, entre d’altres”. I és que, per als membres d’Increïble Comestible, els horts van molt més enllà i es converteixen en un espai d’interacció comú. “Encara que siguin petits, dóna molta vida al carrer, es potencien molts valors com la convivència o el respecte pel medi ambient”. A més de fer conèixer als infants el passat agrícola de Cerdanyola, volen millorar la qualitat dels espais públics de la ciutat perquè tothom es faci responsable de l’ús de l’espai públic.

VOLS APADRINAR UN HORT?

Ara el repte més immediat del col·lectiu és plantar una figuera conjuntament amb la Figa Rebel i més a llarg termini mantenir els horts que tenen i fer-los més grans per “omplir Cerdanyola d’horts”. Entre els seus projectes, també figura l’elaboració d’un mapa dels arbres fruiters de la ciutat perquè els ciutadans puguin recollir la fruita a la seva època. Però sobretot promouen la iniciativa ‘Apadrina un hort’ que busca voluntaris que cuidin l’hort dos dies al mes. I estan convençuts que els trobaran perquè han plantat la “llavor del futur”. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?