Mercè Conesa: “Hem d’apostar per l’especialització intel·ligent”

WhatsApp Image 2024-04-18 at 09.58.36

Cerdanyola del Vallès té molt a dir en la Gran Barcelona –territori que va més enllà dels límits de l’Àrea Metropolitana amb 140 municipis, 5’7 milions d’habitants i que genera un 70% del PIB català-, que va ser l’eix dels Diàlegs de Cerdanyola Empresarial celebrat a la Fundació Catalònia. En el marc d’aquest debat, l’exalcaldessa de Sant Cugat i CEO de Barcelona Global, Mercè Conesa, assegurava que el que aportarà valor serà l’especialització intel·ligent. “I la nostra aposta ha d’anar per aquí”, remarcava la santcugatenca.

Barcelona Global és una associació sense ànim de lucre, formada per 256 de les empreses, centres de recerca, emprenedors, escoles de negocis, universitats i institucions culturals líders de la capital, i més de 960 professionals que volen fer de Barcelona una de les millors ciutats del món per al talent d’impacte i l’activitat econòmica. Actualment aposta per impulsar cinc àrees d’especialització intel·ligent de biotecnològia i ciències de la salut,  manufactura avançada – “aquí Cerdanyola té un paper important”, defensava Conesa-, clima, smartmobility; indústries creatives i gaming i intel·ligència artificial. Precisament la vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, Rosa Maria Sebastián, posava en valor els centres de recerca de la universitat i afirmava que els voltants del sincrotró Alba serien un bon espai per ubicar-hi un clúster relacionat amb la Intel·ligència Artificial. En aquesta línia, la CEO de Barcelona Global destacava la importància del projecte de sala blanca de prototipatge de xips al Parc de de l’Alba i pel qual ja s’ha aconseguit una inversió europea de 350 milions d’euros. “El sisrema polític més estable és els dels ajuntaments i ens estem trobant amb alcaldes que estan tirant endavant projectes que seran rellevants per al país”, explicava després que el bellaterrenc Juan José Brugera, president de la immobiliària Colonial, lamentés no comptar amb un govern metropolità que, per exemple, organitzi les infraestructures: “La gran Barcelona existeix econòmicament i concentra el 70% del PIB vatalà, però no existeix políticament”, assegurava el directiu.

Necessitat d’habitatge

D’altra banda, el PDU metropolità també ser protagonista de la vetllada. “Els empresaris hauríem de conèixer més el PDU metropolità, perquè els espais condicionen”, apunta Brugera, que afegia que el pla no s’ha debatut a fòrums empresarials. El ponent també apuntava que la càrrega fiscal de Catalunya i la falta d’habitatge són dos hàndicaps per retenir talent. Una opinió que també compartia Conesa, que indicava que s’ha de fer un “esforç molt gran per posar més oferta d’habitatge al mercat” i també “generar qualitats perquè el talent no vulgui marxar”.

Finalment, els ponents també consideraven que les infraestructures seran cabdals perquè aquesta gran Barcelona sigui competitiva al món. I aquí va sorgir la necessitat d’ampliar l’aeroport del Prat i la construcció del túnel d’Horta. “S’ha demostrat que la creació d’infraestructures de comunicació té un alt retorn econòmic al territori on s’implanten”, afirmava Conesa.

Cerdanyola, bressol d’start-ups

Ja en al torn de paraules, la regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla, destacava que Cerdanyola és un pol de coneixement gràcies a agents estratègics com la UAB o el Sincrotró Alba: “Actualment Cerdanyola és la sisena ciutat de Catalunya amb més start-ups i nosaltres volem seguir treballant en aquest àmbit per ajudar a l’especialització del territori i a que la ciutat segueixi jugant aquest paper fonamental en el desenvolupament del coneixement”. Com a resposta, Conessa apuntava que una “aliança Cerdanyola Sant Cugat per generar un ecosistema vinculat als centres de coneixement és una molt bona oportunitat”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?