Lluís Llach: “No havíem debatut mai com volem que sigui aquest país”

llach

“En aquest país l’empoderament ciutadà ha estat extraordinari, hem fet de tot, però no havíem debatut mai com volem que sigui aquest país”, destacava Lluís Llach a la presentació del Debat Constituent al teatre Ateneu. “I malgrat tot els temporals estem fent aquest feina tan important”, afegia Llach, un dels principals impulsors del Debat Constituent.

El Debat Constituent és un procés participatiu transversal, inclusiu i plural per establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya. L’objectiu continua sent elaborar un document per presentar-lo al Parlament l’octubre del 2021: “No farem una Constitució, creeem uns mecanismos per donar a conèixer l’opinió de la gent per exposar-ho després al Parlament”.

La iniciativa es coordina a cada territori gràcies a la Xarxa d’Enteses pel Debat Constituent. Fins ara ja s’han format més d’un centenar d’Enteses a tot Catalunya. Aquestes agrupacions treballen per incentivar els debats als seus municipis, comarques o barris i afavorir la participació amb debats oberts a tothom sobre els diferents àmbits temàtics.”Són la musculació que després han d’ajudar a fer el projecte”, explicava Llach. “Per nosaltres és important que no estiguin vinculades a partits polítics i són un exemple de democracia participativa”, assegurava una de les portaveus de l’Entesa de Cerdanyola, Mercè Argemí. El 26 de maig organitzen un debat sobre llegua i al juny un sobre medi ambient.

La web del Debat Constituent ja es troba operativa amb l’objectiu és recollir l’opinió del màxim nombre de ciutadans i ciutadanes que sigui possible per assentar les bases de la futura Constitució de Catalunya a través de les respostes a un qüestionari. “Hi pot participar totes les persones majors de 16 anys que visquin a Catalunya. Va dirigit a tothom que pensi que Catalunya té dret a decidir”, explicava Albert Coll, coordinador tècnic del Debat Constituent. El 27 de maig començarà el debat participatiu i es posarà en marxa una app on tothom que hi vulgui participar s’hi haurà de registrar i contestar el qüestionari. El qüestionari base del Debat Constituent està dividit en set àmbits: Elements Constitutius; Drets; Participació Política i Organització del Poder; Organització Territorial; Règim Econòmic; Territori, Recursos Naturals, Sectors Estratègics i Empreses Públiques; i Seguretat i Relacions Internacionals.

Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?