
Les 12 cooperatives escolars creades aquest curs per l’alumnat de cinquè de Primària de set escoles de la ciutat han posat fi al projecte amb un acte celebrat al Teatre Ateneu, on han lliurat els seus beneficis a les ONGs escollides. El projecte Cultura Emprenedora a l’Escola està promogut per la Diputació de Barcelona i impulsat pels serveis de Treball i Promoció Econòmica i Educació de l’Ajuntament. “Com passa sempre, segurament el proper curs el programa s’ampliarà amb més escoles”, destacava la primera tinenta d’alcaldia, Pepi Rivera.
Sota el mar (Escola Collserola), Fontecoop (Escola Les Fontetes), 5thTiva (Escola Xarau) i Cool Craft (Escola Municipal La Sínia) van decidir destinar els beneficis de la venda dels productes d’artesania a FADAM, una entitat cerdanyolenca fundada per Antonio Manzanares arran del càncer que va patir el seu fill Ángel Manzanares. “El càncer infantil es considera una malaltia minoritària i es necessiten molts diners per a la investigació”, recordava Manzanares, que destacava la solidaritat de la població de Cerdanyola: “Ja des de petits esteu contribuint a ajudar els altres”.
Ecoojis (Escola Municipal La Sínia) i Petits artesans (Escola Saltells) han destinat els beneficis a l’Associació en Defensa dels Drets Animals de Cerdanyola (ADAC), un grup de voluntaris que sobretot es dedica a cuidar els gats del carrer.
QuinArt! (Escola Carles Buïgas) triava l’Associació de Pares de Disminuïts (ASPADI), una entitat que va néixer al 1995 amb l’objectiu d’oferir un espai de lleure per a joves i infants amb discapacitat psíquica. 25 artistes fent pinya (Escola Serraparera) escollien El Safareig, una entitat cerdanyolenca que treballa en l’abordatge de les violències masclistes. Creativity Craft (Escola Serraparera) triava Caritas com a destí dels seus beneficis, entitat present a la ciutat i que reparteix aliments a les famílies vulnerables. Pix4ART (Escola Municipal La Sínia) destina els seus beneficis a l’Associació Espanyola Contra el Càncer, que té delegació a Cerdanyola per oferir ajuda i serveis als malalts de càncer i les seves famílies. Tot a mà (Escola Saltells) escollia l’entitat cerdanyolenca Catalònia Fundació Creativa, que es dedica a ajudar les persones amb diversitat funcional. Finalment, Un món cooperatiu (Escola Xarau) lliurava els seus beneficis a NASCO, entitat amb seu a Barcelona que construeix aules d’informàtica a escoles rurals de Ghana.
Què ha significat per als alumnes?
Els alumnes de cinquè de Primària de les escoles participants resumeixen el projecte en una sola paraula: cooperació. “Als alumnes que ho facin el proper curs els hi diem que s’ha d’escollir bé l’entitat perquè a Cerdanyola n’hi ha moltes i totes fan coses molt bones”, asseguraven.