L’Ajuntament de Cerdanyola formalitza la compra de la casa Can Llopis per 850.000 euros

canllopisnoti

El govern municipal ha culminat la compra la casa Can Llopis per un import de 875.000 euros.  “Ara es començarà a treballar en el projecte de recuperació i s’estudiaran els possibles usos d’un dels edificis més representatius i emblemàtics del protomodernisme a Cerdanyola, tant pel seu excel·lent nivell de conservació com per la seva representativitat”, s’anuncia des del consistori. A més, la finca disposa d’un extens jardí, que és un dels seus elements més singulars.

Una casa d’estiueig més ben conservades

Can Llopis és una de les cases d’estiueig més ben conservades de la població. Va ser construïda cap al 1872 per a Pere Llopis i sembla que la va fer reformar el seu fill al voltant de 1893 per convertir-la en residència habitual. És un dels pocs edificis del trànsit del segle XIX al XX amb elements d’arquitectura eclèctica i modernista i fruit de la col·laboració dels dos arquitectes més representatius de la Cerdanyola del moment: Gaietà Buïgas i Eduard Maria Balcells. És molt destacable que conservi un repertori molt complet de paviments hidràulics, rajola ceràmica, guixeries, ferro forjat o escultura arquitectònica, entre d’altres. L’edifici està envoltat per un gran jardí amb una tanca de reixa sagetada i porta recargolada. El jardí és un dels elements més singulars de la finca amb la conservació de diferents parts -com el dipòsit d’aigua, la gruta i el pou-, però sobretot per les espècies i la tipologia de jardí modernista de parterre, configurant un cas únic de conservació a nivell local.

Ara, des de l’Ajuntament s’estudiaran els seus possibles usos públics tant de l’edifici com del jardí. L’alcalde, Carlos Cordón, es felicita de la compra i creu que “a banda d’ampliar el patrimoni modernista també ens permetrà connectar el cèntric carrer Sant Ramon amb el barri de Bonasort”.

ERC celebra que es faci realitat la seva proposta de comprar la Casa Llopis

El Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola comparteix obertament la satisfacció perquè l’Ajuntament hagi tancat la compra de la Casa Llopis. “Un cop Esquerra es va assabentar que la propietat estava disposada a vendre aquest patrimoni va iniciar un seguit de gestions discretes per tal que l’Ajuntament de Cerdanyola el pogués adquirir abans no passés a unes altres mans privades”, recorden els republicans. Ja durant el mandat de Carles Escolà es va insistir en iniciar l’expedient administratiu necessari per poder comprar la torre, conscients de la lentitud dels tràmits necessaris. Més concretament, aquesta va ser una de les condicions d’ERC per aprovar l’acord d’inversions del govern el 25 d’abril de 2018, amb la seva corresponent modificació de crèdit. Poc després, durant la campanya electoral del 2019, Helena Solà va tornar a formular la proposta de comprar aquesta torre a l’entrevista de campanya de Cerdanyola Ràdio i la va defensar públicament al debat organitzat per la Taula del Patrimoni a Ca n’Ortadó. Posteriorment, i amb Carlos Cordón ja a l’alcaldia, el Grup Municipal ha posat aquest tema sobre la taula de negociació a cadascuna de les converses mantingudes sobre pressupostos i inversions per tal que no es perdés l’oportunitat d’adquirir aquesta finca clau.

“La seva situació a l’eix comercial del carrer Sant Ramon, a tocar del barri de Bona Sort, fa especialment interessant que passi a ser de propietat pública”, apunten des d’ERC: “A partir d’ara caldrà treballar per preservar l’enorme valor cultural que té, més encara per la seva proximitat amb el Museu d’Art de Cerdanyola i la Torre Vermella, en procés de rehabilitació”. Els republicans insisteixen en la necessitat de “no descuidar les funcions que pot tenir per connectar un barri dens com Bona Sort i Banús amb el centre, el potencial que té el jardí romàntic per esponjar urbanísticament aquest entorn, i el revulsiu que pot suposar tant per l’eix comercial del carrer de vianants a tocar de la gran quantitat de botigues i supermercats de la zona de Sant Daniel i Bona Sort”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?