La Societat Catalana d’Arqueologia premia un estudi sobre el Poblat de Ca n’Oliver

WhatsApp Image 2023-12-05 at 11.03.06

L’obra guanyadora, dels arqueòlegs David Asensio Vilaró i Joan Francès Farré, es titula ‘Economia i societat a la Laietània ibèrica. Estudi dels conjunts ceràmics de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès) dels segles VI al III aC’ i presenta noves visions de l’estructura social i econòmica del poblat

El Museu Arqueològic de Catalunya va acollir, el dimecres al vespre, l’acte de lliurament del Premi d’Arqueologia Memorial Josep Barberà i Farràs, organitzat per la Societat Catalana d’Arqueologia. Enguany, en la seva vintena edició, van reconèixer el treball “Economia i societat a la Laietània ibèrica. Estudi dels conjunts ceràmics de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès) dels segles VI al III aC” dels arqueòlegs David Asensio Vilaró i Joan Francès Farré, director del Museu d’Història de Cerdanyola i de les excavacions arqueològiques al jaciment de Ca n’Oliver des del 1987. L’obra ofereix noves perspectives a l’estudi del poblat ibèric de Ca n’Oliver, ubicat al barri de Montflorit.

Joan Francès va remarcar en la seva intervenció el fet de que les excavacions de ca n’Oliver han estat una escola per a molts professionals del món de l’arqueologia i de la docència universitària i els vincles establerts amb professionals d’altres disciplines vinculades a la recerca i amb universitats. David Asensio va destacar l’excepcionalitat d’un jaciment que s’excava de manera continuada i rigorosa des del 1986 (amb algunes interrupcions) amb equips estables i professionals. I el paper tant important de l’Ajuntament que ha fet possible que Cerdanyola tingui un dels jaciments més importants de Catalunya pel que fa la recerca en la cultura ibèrica.

De què tracta?

De manera tradicional, el mobiliari s’ha utilitzat preferentment per obtenir dades de caire cronològic i cultural. Aquest enfocament ha deixat en segon pla el potencial informatiu relacionat de l’ampli ventall d’activitats que es desenvolupen amb els atuells ceràmics. Una anàlisi centrada en l’aspecte funcional pretén posar de manifest que l’estudi ceramològic és especialment apte per a reconstruir l’organització social i econòmica de les comunitats antigues, en aquest cas, les ibèriques del territori laietà.

Un requisit indispensable és disposar de conjunts ceràmics ben contextualitzats, que abastin períodes de temps perllongats. Aquesta base documental de qualitat és la que ha proporcionat el nucli de Ca n’Oliver, a conseqüència d’una etapa de recerca molt intensa, impulsada des de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?