

‘La Cerdanyola Insòlita’, el segon volum de la col·lecció Orlando Barrial dels Quaderns MAC, ja és una realitat. El llibre, que recull una sèrie de nou reportatges publicats al desaparegut Diari de Cerdanyola entre el desembre del 2001 i l’octubre de 2002, permet redescobrir la ciutat des d’un altres ulls.
La col·lecció, impulsada per un grup d’amics i amigues d’Orlando Barrial, pretén posar en relleu i conservar la memòria d’una de les figures clau en la preservació i difusió de la riquesa del patrimoni històric, artístic i cultural de Cerdanyola. Barrial era arqueòleg i també un enamorat d’Irlanda i de la seva història que va morir el febrer del 2020 afectat d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). “Volem preservar el llegat del nostre amic, posar en relleu la seva figura, recordar-lo i tenir excuses per seguir fent bullir l’olla”, destacava la periodista Gemma Moncho, que recordava que el compromís del grup d’amics era fer cinc llibres. “De moment ja n’hem fet dos i els altres tres estan en camí”, avançava. També explicava que es tracta d’una iniciativa oberta a aportacions, com l’article que enguany ha fet l’arqueòleg Mingo Ferran, amic i company de Barrial.
Identitat
En aquests articles en profunditat, Barrial, figura cabdal de la cultura de Cerdanyola del Vallès entre finals del segle XX i principis del segle XXI, ens descobreix racons i nous punts de vista de la nostra ciutat alhora que ens convida a revisitar-la amb una altra mirada. “Cerdanyola és més que una pila de gent que viu junta, només cal mirar-la amb uns altres ulls”, deia. I precisament això és el que aconsegueix Barrial en els reportatges: aportar aquesta mirada diferent, profunda i que t’obliga aturar-te i et fa reflexionar. “Els reportatges que avui presentem ens posen davant dels d’ulls petites joies de la nostra Cerdanyola que sovint ens passen desapercebudes”, apuntava Moncho, que defensava que “Cerdanyola és i serà poble” en la mesura que siguem capaços de conservar aquesta identitat formada polièdricament per múltiples factors. “I hem de conservar i reivindicar a l’Orlando com aquesta gent que salvaguardava tot l’anterior”, assegurava la periodista, que coincidia amb una de les afirmacions de l’arqueòleg: “Quan algú diu que Cerdanyola no té identitat s’equivoca”. El que llavors era director del Diari de Cerdanyola i també amic de Barrial, Joan Sánchez Braut, remarcava que als articles l’arqueòleg et fa presents fets que normalment passes de llarg. “I ho fa opinant perquè volia incitar a la descoberta, però també a la reflexió. Sempre amb l’objectiu de fer difusió de la nostra història com a part de la nostra identitat. Perquè al final tot el llibre va d’identitat”, apunta: “La tasca de l’Orlando i de moltes altres persones farà que, d’aquí 100 anys quan es parli de Cerdanyola, es parlari d’aquella vila pagesa que es convertir en poble d’estiuejants i després en ciutat industrial i de serveis i esperem poder sumar-hi de debò la ciutat del coneixement i la ciutat que protegeix un patrimoni que es remonta al ibers”.
Com aconseguir el llibre?
El llibre ja es pot comprar al Museu d’Art de Cerdanyola i al The 1916 Irish Pub i la propera setmana es podrà adquirir a les llibreries de Cerdanyola. També es pot descarregar, de forma totalment gratuïta, a la web www.cerdanyola.net/orlando
20 anys de l’Irish Pub The 1916
D’altra banda, enguany també es celebren els 20 anys de l’Irish Pub The 1916, creat per Barrial i a l’acte es van projectar fragments del programa de TV3 “Karakia”, que va dedicar un dels seus capítols als irlandesos a Catalunya, i on l’Orlando i el pub van tenir un paper molt protagonista. L’acte es va tancar, precisament, amb un brindis en memòria seva al pub.