Ja a la venda ‘Las niñas de Elna’ del periodista cerdanyolenc Marc Solanes

WhatsApp Image 2024-02-07 at 13.06.53

El periodista cerdanyolenc Marc Solanes presentarà el seu primer llibre, ‘Las niñas de Elna’, aquest dimecres (18.30 hores, MAC). És una novel·la basada en la història de dues germanes que recorden haver estat a la Maternitat d’Elna, tot i que són massa grans per haver-hi nascut.

“Que el llibre s’hagi publicat suposa un somni fet realitat. Veure com aquesta investigació de tants anys acaba veient la llum és la millor de les recompenses possibles”, destaca l’autor, satisfet perquè “de moment sembla que l’acollida està sent bona”. A la presentació es comptarà amb la participació del prologuista David Vidal i dues de les protagonistes del llibre, Maria Luisa i Nuri Casulleras Ferrer.

Solanes arrossegava un misteri familiar al voltant de la seva besàvia María Ferrer Ferrer, que va morir en circumstàncies estranyes a Saragossa el 1940. Però un dia, al costat de la seva àvia, va viure un moment revelador que el va portar a escriure un llibre: “Tot va començar el dia que la meva àvia va etzibar, asseguda al sofà, que ella hi havia estat de petita. A la televisió estaven passant imatges de la Maternitat d’Elna. Era un documental sobre Elisabeth Eidenbenz, la infermera suïssa que la va posar en funcionament en ple exili republicà”, explica Solanes.  “Però la meva àvia, en aquella època, ja tenia nou anys, i les seves germanes sis i dotze. No podia ser, allà només hi podien entrar les llevadores i companyes de l’Elisabeth i les mares embarassades –per desgràcia, només les més afortunades– que aconseguien escapar dels camps de refugiats per parir en un context digne i amb garanties”, afegeix. “Ningú tenia constància que la María, la meva besàvia, hagués estat embarassada després de tenir la Nuri l’any 1933. Allò, doncs, semblava impossible”, apuntava. Fins que un bon dia, després de remenar entre les caixes de l’armari de la seva habitació, l’àvia d’en Marc, la Luisa, li va ensenyar una fotografia on sortien les tres germanes i la Maria a Elna.

Trajectòria 

Marc Solanes Calderón (Cerdanyola del Vallès, 25 de desembre de 1993) és graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Postgrau en Periodisme Literari (UAB) i Postgrau en International Affairs and Diplomacy (UNITAR) per l’institut de les Nacions Unides. “Escriure i relatar el que passa al meu voltant ha estat un dels meus somnis des de ben petit. M’apassiona l’estudi i la recerca de la memòria històrica, tal com podreu veure al llibre que us presento.”

Ha passat per la redacció del Periòdic d’Andorra i ha col·laborat amb EFE Catalunya, ElMon.cat i Expansión. Ha estat professor associat del Màster en Direcció de Comunicació d’ESIC Bussiness School i ISDE. Actualment treballa com a col·laborador de La Vanguardia, la revista Història i Vida (La Vanguardia), el web Catalunya Econòmica, el suplement Negocios d’El País i coordina la revista de medi ambient Sostenible.cat. Ha dirigit el documental Els Orrit, nominat a la secció Latitud del DocsBarcelona 2023 i candidat als XVI Premis Gaudí 2024.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?