Investigadors de UAB alerten que aquesta primavera serà dura per als al•lèrgics
Polen

853197cadb7f0bf1a498fa7fcc83ce07

La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de la UAB preveu una primavera “dura” per als al·lèrgics malgrat les altes temperatures i la sequera a Catalunya.

Segons el pronòstic de la XAC sobre els nivells de pol·len i espores a l’atmosfera de Catalunya, les pol·linitzacions primaverals (plàtan, parietària i gramínia) comencen amb normalitat i “aquesta setmana de març alliberaran quantitats notables” de pol·len. La Dra. Jordina Belmonte, investigadora de l’ICTA-UAB, explica que les plantes i arbres han reaccionat fent més flors com mètode de resistència a la falta d’aigua.

Pronòstic variable en funció del temps

El pronòstic dels nivells de pol·len –elaborat per  la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB (BABVE)– es fa en base unes previsions meteorològiques.

La XAC també ha explicat que, a principis del 2024, els pòl·lens hivernals -com el xiprer, el freixe i l’avellaner- han estat importants “superant mitjanes històriques”, registrades des del 1994. També ha subratllat que, malgrat les altes temperatures, no s’han observat ni avenços ni retards a les pol·linitzacions i ha precisat que el període de risc per a les persones al·lèrgiques va començar al gener i es pot estendre “fins a bé entrat abril”. A més, ha advertit que, malgrat la sequera, els arbres han florit i estan alliberant quantitats de pol·len “amb pics de concentració molt elevada” que poden fer que persones que mai no han patit al·lèrgia, ara la desenvolupin.

Ara per ara pronostiquen un març, abril i maig lleugerament més càlids de l’habitual. Pel que fa a les precipitacions es preveu un març i abril amb registres normals per aquests mesos i un maig més sec del normal. Però aquestes prediccions podrien canviar si arribés algun episodi de pluges fortes, ja que el pol·len es podria arrossegar cap a terra i reduir així el risc d’al·lèrgia. També un episodi de vent fort podria disminuir la concentració de pol·len a l’aire.

Són cada cop més al·lergògens els nostres pòl·lens?

L’increment de la temperatura i l’augment dels nivells de diòxid de carboni (CO2) promouen la producció de pol·len, prolongant la temporada d’exposició i augmentant la concentració d’al·lèrgens a l’aire. La contaminació també explicaria l’increment de la patologia al·lèrgica, no només pel dany que provoquen les partícules tòxiques sobre les vies respiratòries, sinó perquè les partícules d’emissió dièsel són capaces de modificar les característiques del pol·len, fent-los més al·lergènics.

A més, les condicions de sequera també poden influir en el comportament de les plantes, incloent la producció de pol·len mitjançant diversos mecanismes. Això significa que la temporada de pol·len a Catalunya actualment és llarga i intensa, exposant a les persones a al·lèrgens que poden desencadenar reaccions al·lèrgiques, potencialment molt greus per a la seva salut, pràcticament tot l’any.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?