Els Tres Tombs celebren els 20 anys de la seva recuperació

9f61d10d254b0dd13d20a8b04bc2ce8a

Carros i cavalls tornaran a ser els protagonistes del cap de setmana amb la tradicional festa de Sant Antoni Abat

Sembla que va ser ahir, però ja fa 20 anys des d’aquell gener de 1999 en que els carros i els cavalls van tornar a ocupar els carrers de Cerdanyola. Així ho destacaven els Arriers de Sant Antoni Abat en la presentació d’uns Tres Tombs que celebraran aquest cap de setmana els 20 anys de la recuperació d’aquesta tradició a la ciutat.

QUI SERAN ELS BANDERERS?
Enguany la presentació de la revista -”sempre busquem que tingui continguts i que sigui reivindicativa amb la vigència de les tradicions populars”, explicava el secretari dels Arriers de Sant Antoni, Jordi Garsaball-, s’ha fusionat amb el pas de banderes per canviar el format d’un acte que començava a fer-se repetitiu, segons els organitzadors. Així, els banderers del 2017 -Anskar Caballero, Maria Pont i Raúl González-, acompanyats pels Joves Diables i els Trabucaires de Cerdanyola, arribaven al MAC per el relleu als nous abanderats: Lluís Berenguer (banderer) i els cordonistes Eulàlia Mimó i Martí Berenguer. Els banderers infantils són els alumnes de sisè de l’escola Les Fontetes Kamal Jamhoune, Carla Sardón i Lucía Fuentes. “Quan m’ho va demanar em va fer molta il·lusió perquè per a mi és retre un homenatge a la Cerdanyola rural que jo encara recordo i també al meu avi, Climent Pladevall, un dels grans carreters oblidats de Cerdanyola”, assegurava emocionat el nou banderer, Lluís Berenguer. Pladevall va morir al 1952, un any abans que es perdés la tradició de la celebració dels Tres Tombs i va viure la transició del transport amb tracció animal al motoritzat.

ELS ARRIERS DEFENSEN TEIXIR COMPLICITATS AMB ELS ANIMALS
Un cavall moria durant els Tres Tombs de Torrelles de Llobregat l’any passat i amb l’accident tornaven a sorgir les veus que demanen que s’aboleixi la presència d’animals en les festivitats. “Veiem els animals com uns animals que hem de protegir i cuidar. No els considerem com un objecte o una eina a la qual treure el màxim rendiment si no com uns companys de treball amb els quals es poden teixir complicitats”, defensava Garsaball abans que el secretari de l’Associació Nacional de Tracció Animal, Cesc Aldabó, remarqués que “la tracció animal moderna se centra en el benestar dels animals” i no suposa un retrocés al passat, sinó una font d’energia renovable, sostenible i plena d’oportunitats. “És una de les energies més netes que podem trobar, creiem que malgrat que els animals treballin no vol dir que estiguin patint”. Una opinió compartida pel president dels Arriers de Sant Antoni Abat, Ermini Puig, que ha treballat cinc dècades amb un cavall. “Mai el carregaries més del que veus que el pots carregar”, assegurava. “Però el cavall ha d’aprendre també, el problema que tenim ara és que no hi ha gent que ensenyi al cavall”, lamentava. Per la seva banda, la regidora de Cultura, Elvi Vila, lloava la bona feina que realitza “la gran família” dels Arriers de Cerdanyola més enllà d’una “festivitat que ens recorda el nostre passat i ajuda que les tradicions continuïn vives”.

LA PASSADA TORNA A COMPTAR AMB LA PARTICIPACIÓ DEL CARRO DEL ‘CERDANYOLA AL DIA’
La festa començarà divendres (15.15h) amb la rebuda de la bandera infantil a l’escola Fontetes. Una altra de les novetats d’aquesta edició és que canvia l’escenari de les activitats de dissabte. El taller de guarnir carros amb flors i verd a càrrec de Bambalina, la Mostra de Jocs i Esports Tradicionals Lluparrets contra Guineuetes, el ball de la secció juvenil de l’Esbart Dansaire Sant Marçal i la cucanya passen de la plaça de Sant Ramon a la de l’Abat Oliba (consultar l’agenda a la pàgina 20) i els jocs amb ponis es traslladen a diumenge.

L’acte central de la festa tornarà a ser la passada dels Tres Tombs (diumenge, 12 hores). Carros -entre ells el del Cerdanyola al dia (podeu participar al sorteig tot consultant les bases de la pàgina 29), carruatges i cavalls passaran pels carrers dels Artesans, Sant Ramon, Anselm Clavé, Mare de Déu del Pilar, plaça de Sant Ramon, Sant Casimir, Francolí, Sant Antoni, Felicià Xarau, Cordelles, Lluís Companys, Sant Iscle, avinguda de la Primavera (on es podrà gaudir de l’espectacle de la comitiva en doble sentit), Sant Iscle, Lluís Companys, Sant Martí i Sant Ramon. A les 13.30 hores tindrà lloc la benedicció dels animals en passar per davant de la plaça de l’Abat Oliba i el pagament del cens del pollastre. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?