Els Tres Tombs celebren 25 anys des de la seva recuperació

WhatsApp Image 2024-01-04 at 11.24.18
Miquel Soler serà el banderer i anirà acompanyat dels cordonistes Roger Soler i Joan Soler / F. NF

Els arriers i Arrieres de Sant Antoni Abat de Cerdanyola celebren enguany els 25 anys de la recuperació dels Tres Tombs a la ciutat. A finals dels anys 50 es perdia la festa quan la Cooperativa ganadera va deixar de fer-se’n càrrec i tot va començar de nou al 1999 quan una alumna del Col·legi Montserrat va demanar a la llavors alcaldessa, Cristina Real, la recuperació de la festa de Sant Antoni. Ara 25 anys els Tres Tombs arriben a les noces d’argent amb vitalitat i un programa que tindrà com a protagonista la passada de carros i cavalls del diumenge 14.

Banderers del 2024: Miquel Soler Gómez (banderer), i Roger Soler Serrano i Joan Soler Gil (cordonistes)

El programa festiu arrencava dimecres passat amb el pas de banderes al Museu d’Art de Cerdanyola. Miquel Soler, Roger Soler i Joan Soler van rebre la bandera dels Arriers i Arrieres de Cerdanyola de mans dels banderers de l’any passat. “És un honor ser els banderers i volem agrair als arriers de cerdanyola la recuperació d’una festa que ens recorda el nostre passat agrícola. Per saber el que volem ser, hem de conèixer el que vam ser”, destacava Miquel Soler.

D’altra banda, l’acte del pas de banderes va comptar amb la participació de l’historiador i arqueòleg Domènec Miquel, representant de la Fundació Bosch i Cardellach i president del Grup d’Estudis Locals de Sant Cugat. Ell recordava que fins al 2006 no va entrar en vigor de Convenció per a Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la UNESCO. El patrimoni cultural immaterial fa referència a les pràctiques, expressions, sabers o tècniques transmesos per les comunitats de generació en generació. “Perquè una cosa sigui considerada patrimoni immaterial ha de ser viva i la gent l’ha de sentir com una tradició pròpia”, apuntava Miquel, que assegurava que la tradició dels Tres Tombs es va mantenint al Vallès. i convidava a reflexionar sobre les tradicions singulars amb les que compta Cerdanyola.

“Ja podem dir que comencem a ser una tradició”

“Celebrem 25 anys i ja podem dir que comencem a ser una tradició”, remarcava el secretari de l’entitat, Jordi Garsaball, que recordava que quan van començar molts eren joves i pocs sabien que s’havia de fer. Poc a poc, assegurava, han consolitat l’edició d’una revista anual i una festa amb recooregut suau, esmorzar de qualitat i on els carros tenen més protagonisme que els cavalls muntats. “Fem una festa on tothom hi té cabuda”, valorava el secretari, que indicava que segurament tindran relleu i la festa podrà continuar molts anys.

Per la seva banda, l’alcalde Carlos Cordón agraïa la feina dels Arriers i Arrieres de Sant Antoni de Cerdanyola. “Segurament fa 25 anys molta gent va empényerper retornar la tradició, com un grup d’alumnes del col·legi Montserrat i ara els Tres tombs són patrimoni que tenim a la ciutat. Per 25 anys més”, celebrava el batlle.

Divendres 12. Tres alumnes de l’escola Escaladei són els banderers infantils

Els actes de la festa del patró dels animals començaran el divendres 12 de gener (15.30 hores) amb la rebuda de la bandera infantil per alumnes del Col•legi Montserrat (Èric Fidalgo, Carla Claveria i Roger Martínez seran enguany els banderers infantils).

Dissabte 13: jocs tradicionals, contes i tallers de construir i guarnir carros

Dissabte serà el torn de la mostra de jocs i esports tradicionals a la plaça de Sant Ramon (11 hores). També se celebrarà un tast de bitlles catalanes (11 hores), un taller de construcció de petits carros (11 h) a càrrec del CRAC i el Museu d’Història de Cerdanyola, el taller de guarniment de carros amb flors i vegetació a càrrec de Bambalina (11.30h) i els contes dels Tres Tombs i de com van tornar a Cerdanyola (12h, a Ca n’Ortadó).

Diumenge 14: passada dels Tres Tombs i benedicció al carrer de Lluís Companys

I diumenge serà el dia de la festa grossa. Els Trabucaires de Cerdanyola i el lluïment dels Joves Diables a la plaça de l’Abat Oliba obriran la matinal a partir de les 8.20 hores. A les 9h tindrà lloc la concentració a casa del banderer (carrer de la Flor de Maig, 44, interior) per anar cap a l’església de Sant Martí on l’ofici de la missa comptarà amb la participació de la Coral Collserola (9.30 hores). Des de les 10 hores i durant tot el matí tindrà lloc el mercat dels Tres Tombs amb productes de proximitat a la plaça de l’Abat Oliba.

De 9 a 12 hores tindrà lloc la concentració de cavalleries, carros i carruatges al Parc Tecnològic del Vallès, on l’associació gastronòmica El Pansalet oferirà l’habitual esmorzar. A les 12 hores s’iniciarà la passada dels Tres Tombs des del carrer dels Artesans per recórrer després els carrers més cèntrics de la ciutat. Com ja s’ha fet els últims anys, la benedicció dels animals (13.30 hores) es tornarà a fer al carrer de Lluís Companys, al costat de l’Ajuntament, per evitar que els cavalls rellisquin amb les llambordes del carrer de Sant Martí.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?