Els clubs esportius locals, tocats per la pandèmia

DSC_4741
Partit sense públic al Municipal de Les Fontetes. Foto. CFC

Els clubs esportius locals estan fent malabarismes econòmics per sobreviure quasi un any després de l’inici de la pandèmia. Van començar la temporada 2020-21 adaptant-se i activant protocols de seguretat per afrontar un curs atípic, però la segona i la tercera onada van comportar noves aturades o restriccions en el millor dels casos. Des del 8 de febrer han tornat als entrenaments també als interiors dels pavellons, però en la majoria de casos la competició no s’ha iniciat. Només els conjunts que militaven a lligues estatals han pogut competir amb normalitat.

Cerdanyola Club d’Hoquei

“Com a club la pandèmia ens ha afectat esportiva i econòmicament. Estem vivint un degoteig de gent que deixa l’hoquei almenys aquest any perquè els nens es cansen de no poder competir i se suma a la situació de les famílies. Esperem recuperar-los per la pròxima temporada”, valora el president del Cerdanyola CH, Mario Nuñez, que apunta que també han hagut d’adaptar el cobrament de les quotes “per ser justos i comprendre les situacions de la gent que pateix afectacions laborals”.

Esportivament, els ritmes intermitents de competicions afecten els entrenaments. “En el nostre cas, l’equip d’Ok Liga no ha deixat de competir i ara reprenen la competició els equips masculí i femení de Nacional Catalana. El ritme d’entrenament d’aquests equips fins ara no ha pogut ser tant bo com volíem a causa de les restriccions. Tot i això, l’equip tècnic i de coordinació del club ha fet un esforç gegant per adaptar els entrenaments a les mesures que canviaven cada una o dues setmanes”, assegura. Amb el reinici d’algunes competicions i l’arribada de la vacuna, el futur més immediat el comencen a veure positiu: “Esportivament, el futur de l’equip d’Ok Liga és molt bo passant ben classificat a la segona fase, i l’equip de Nacional Catalana ha tornat amb una victòria contundent 1-9. Tot i això, el present del club segueix sent intentar sobreviure a la pandèmia de la millor manera possible i adaptant-nos per entrenar i jugar amb seguretat”. Fins l’arribada de la pandèmia, el club estava sanejat econòmicament i se sostenia per si sol. “També teníem moltes perspectives esportives com disputar la Copa d’Europa femenina, que de moment no ha pogut començar. El futur dels dos equips sèniors pinta molt bé, i a la base també tenim bons equips perquè puguin créixer i assolir bons resultats”, assegura el president.

Cerdanyola Futbol Club

“La pandèmia ens ha afectat de forma molt important en els àmbits esportiu, econòmic i social”, remarca el gerent i director tècnic del club, Miquel Bonamich. A nivell esportiu ha afectat molt negativament perquè amb les diferents restriccions i tancaments de les instal·lacions esportives “s’han vist afectats els entrenaments del futbol base i les competicions que organitza la Federació Catalana de Futbol”. L’entitat va haver de reduir els horaris d’entrenament i fins i tot en algun moment es van haver de suspendre i els partits dels equips que poden competir són a porta tancada. En l’apartat econòmic, la reducció d’ingressos ha estat molt important: “El número de jugadors ha baixat, els bars estan tancats, els patrocinadors s’han donat de baixa, s’han reduït les ajudes de la federació i el club ha hagut de fer ERTOS als empleats”, lamenta Bonamich. A nivell social, com els partits són a porta tancada els socis no poden venir a veure els partits, s’ha de suspendre la Cerdanyola Cup, els tornejos de futbol base o jornades lúdiques. Per a l’entitat, el futur és molt incert: “Anem dia a dia i prenent les millors decisions per l’entitat. Sabem que serà una temporada complicada, però hem de seguir treballant, reinventar-nos i treure recursos d’on puguem per poder seguir aquesta temporada atípica i que passi el més aviat possible” . El club ha de prendre decisions diàries en funció de les normatives vigents “i aquestes decisions afecten a les persones que formen el club”, explica el coordinador. A curt termini l’entitat està en un moment econòmic complicat, ha hagut de sol·licitar finançament al banc per tenir liquiditat. “Necessitem més que mai ajudes directes de les administracions, del Consell Català de l’esport, de la Federació Catalana de Futbol i de la Real Federación Española de Futbol”, reclamen: “L’esport és un servei essencial i ens fan falta recursos per part de les administracions per poder dur a terme la nostra tasca”.

CB Cerdanyola

Al Club Bàsquet Cerdanyola al dia, la pandèmia també els ha afectat bastant negativament. “Els nens van perdent la il·lusió de poder competir, quasi fa un any que no competim. I això és molt fotut”, destaca el president de l’entitat, Josep Maria Blanco. Van començar la temporada al setembre i van poder entrenar amb normalitat fins al 31 d’octubre. Després ja no van tornar a entrenar fins al 23 de novembre i al Nadal van aturar de nou els entrenaments fins al 8 de febrer: “Ara hem començat de nou els entrenaments amb la il·lusió de poder tornar a competir el 6 de març”. Com a club no professional, l’entitat viu bàsicament de les quotes que paguen les famílies. “Hem hagut de donar més explicacions que mai i ser comprensius. Malgrat que no hi ha competicions, sí que hi ha entrenaments i el club té unes despeses fixes que només se sustenten amb l’aportació de les quotes dels jugadors”, assegura Blanco.

Però malgrat tot, l’entitat mira el futur amb optimisme. “L’inici de competició el 6 de març per al nostre primer equip és una realitat. Pel que fa a la resta d’equips començaran a competir el 13 de març i fins a mitjans de maig. Seran tres mesos de competició i tornarem amb tota la il·lusió. Evidentment tot això serà si la covid-19 ens ho permet, però les previsions són positives”, apunta el president.

CBF Cerdanyola

Des del Club Bàsquet Femení Cerdanyola, remarquen que la pandèmia els ha aturat l’activitat en diversos moments. “Hem intentat continuar entrenant a l’aire lliure, però no teníem instal·lacions, ja que les escoles no les cedien. I en moments de confinament, es feia activitat per videoconferència per mantenir el caliu d’equip, fent reptes i preparació física. Quan hem pogut entrenar al pavelló ho hem fet amb totes les mesures que marcaven els protocols covid. A mes hem anat fent Test d’Antígens Ràpid (TAR) a totes les jugadores i entrenadors cada 2 setmanes sense cap cas positiu”, explica el president de l’entitat, Jordi Mestre. “Ara tornen a entrenar tots els equips i a partir del 6 de març comencen les competicions de sènior (Copa Catalunya) i els 3 equips preferents (júnior, cadet i infantil)”, apunta. Pel camí, la conseqüència més rellevant ha estat la baixa de diverses jugadores, “sobretot minis, que en els primers anys al bàsquet no s’han arribat a integrar”. L’altra gran afectació és en el pla econòmic: “Hem tingut la baixa de la majoria de col·laboradors, patrocinadors i sponsors, per l’afectació de la pandèmia als seus negocis”. Per a Mestre, el futur del club és incert i difícil. “Esperem la normalització progressiva en tots els aspectes. Costarà refer els equips minis. I serà molt difícil a curt termini -dos anys mínim- recuperar els ingressos de col·laboracions externes”, assegura el president.

Club Handbol Cerdanyola

La pandèmia està sent “un malson per a tothom” i per a les entitats esportives sense afany de lucre la covid-19 les està posant en perill. “Ha afectat els nostres objectius, en la forma de desenvolupar l’activitat del club i en la seva qualitat”, remarca la presidenta del Club Handbol Cerdanyola, Eva Escriche. “Ens trobem en un estat d’alarma constant, ens hem d’adaptar als canvis que dictaminen les autoritats i això fa molt difícil fer previsions fiables de futur a llarg termini. Valorem diferents escenaris i en funció de la situació ens adaptem a les circumstàncies amb un esforç constant per mantenir l’entitat en peu i de moment sense cap ajut i fent malabarismes per subsistir”, assegura. Malgrat totes les adversitats, des del club volen ser positius perquè creuen que “amb l’esforç de tots que sortirem endavant”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?