Els CAP del Vallès Occidental ofereixen sessions grupals per ajudar a gestionar el dol amb factors de risc

WhatsApp Image 2024-03-28 at 9.30.19 AM

Diversos equips d’atenció primària del Vallès Occidental de l’ICS compten, entre les intervencions grupals que organitzen periòdicament, amb una proposta dirigida a persones en processos de dol. Consta de diverses sessions, en les quals s’explica el procés del dol i les seves fases, s’ofereixen estratègies per afrontar la pèrdua i s’exposen mites sobre el dol per poder trencar-los, entre altres qüestions.

La iniciativa de crear aquesta intervenció grupal va sorgir durant el procés de valoració de pacients que es deriven als referents de benestar emocional i comunitari (RBEC) per realitzar grups psicoeducatius d’ansietat i depressió. En les valoracions es va observar que molts d’aquests pacients presentaven sentiments de tristesa, ansietat i preocupació a causa d’estar en un procés de dol. Per aquest motiu, es va considerar necessària la creació d’un grup de treball específic per poder donar una resposta d’intervenció adequada a aquests casos.

Actualment, aquests grups s’organitzen periòdicament en aquells CAP en què s’ha detectat la necessitat de posar-los en marxa, o que no suposa una duplicitat amb altres recursos comunitaris ja existents a cada zona territorial.

Quins beneficis aporta

El fet que persones en procés de dol participin en aquestes intervencions grupals els proporciona eines i coneixements necessaris sobre els aspectes emocionals en relació amb la seva pròpia vivència. Una vegada els han adquirit, els permet explorar els seus sentiments i pensaments. A més, es creen espais emocionals on cadascú pot expressar els seus sentiments de forma lliure i on tenen permís per expressar emocions difícils i a vegades poc acceptades per l’entorn més proper, com el fet d’estar enfadat o de sentir tristesa, soledat o culpa.

Prescripció per participar-hi

No tots els processos de dol es desenvolupen de la mateixa manera. N’hi ha que cursen amb naturalitat i afavoreix el comiat i la reestructuració de la vida sense la persona estimada. Aquest grup està adreçat a aquelles persones que viuen un procés de dol amb dificultats per ser elaborat. La inclusió al grup, per tant, ha de reunir una sèrie de característiques que són valorades en una entrevista prèvia feta per l’equip de referència o pel propi/a RBEC responsable de l’activitat. Si alguna persona creu que necessita suport en el seu procés de dol pot programar una cita amb el seu o la seva professional de medicina o d’infermeria del centre d’atenció primària (CAP) per tal de valorar el seu cas en concret.

Com afrontar la primera celebració sense la persona estimada

Quan s’ha perdut un ésser estimat hi ha dates que són molt significatives, com poden ser la de la mort de la persona, aniversaris o Nadal. Per tal d’ajudar a gestionar aquests dies assenyalats durant les festes de Nadal, referents de benestar emocional de diversos equips del territori de la Metropolitana Nord també van dur a terme la xerrada “És Nadal i a taula hi ha una cadira buida”. Aquesta sessió es va presentar en format de xerrada independent, aprofitant l’avinentesa de la proximitat del Nadal. Però els conceptes abordats formen part dels temes que es treballen als grups d’acompanyament al dol.

El fet d’afrontar la primera celebració sense la persona estimada planteja maneres de fer diferents segons idiosincràsies familiars. Els i les referents de benestar emocional que dinamitzen aquestes sessions exposen com molts cops aquesta pèrdua s’aborda sense parlar al respecte, evitant l’expressió del dolor i la tristor o suprimint algunes festes o celebracions. Des de la perspectiva de presentar aquestes opcions com a naturals i humanes, s’ofereix una sèrie de suggeriments als presents per ajudar a viure aquestes dates. Com per exemple, fer una reunió familiar abans que arribi la data assenyalada per parlar de com afrontar-ho, o planificar amb detall els dies, tenint un pla A que inclogui més activitats socials i de major risc emocional i un pla B amb més temps de descans, menys enrenou i més intimitat.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?