
L’escola Collserola se suma a la cinquena edició del programa ‘Cultura emprenedora a l’escola’, on també participen Xarau, Serraparera, Carles Buïgas i Les Fontetes
Serragnífics, Trecokids.B, Emprelunya, Cooperart, Art i Shop, ArtistCooper, Zafont, Recoescola5 i Creakids són els noms de les nou cooperatives escolars que aquest curs han creat els alumnes de 5è de Primaria de la ciutat. Enguany l’escola Collserola se suma a la cinquena edició del programa ‘Cultura emprenedora a l’escola’ -on també participen Xarau, Serraparera, Carles Buïgas i Les Fontetes- per fer créixer un curs més aquesta proposta impulsada per la Diputació de Barcelona i amb el suport l’Ajuntament de Cerdanyola.
TUTORS, PROFESSORS, ALUMNES I FAMÍLIES VALOREN MOLT POSITIVAMENT LA PROPOSTA
El projecte adreçat a l’alumnat de cinquè de primària vol fomentar els valors de l’emprenedoria basats en un model cooperatiu i d’economia social. L’històric de la proposta ha deixat unes valoracions molt positives, segons una enquesta de la Diputació de Barcelona realitzada l’any passat: equips directius 8,50, tutors/es 9,00, cooperatives 8,67, alumnes 8,53, Families 8,45 (sobre 10). “Els alumnes el que més positivament vau valorar va ser el fet que el projecte us havia ajudat a ser més responsables i a prendre decisions de manera conjunta”, explicava la regidora de Cultura Elvi Vila, que apuntava que l’alumnat també creu que s’ha de millorar la visibilitat de les cooperatives a la ciutat. “Agafem aquest compromís de fer més visible la tasca que feu”, els assegurava Vila, després que la regidora de Promoció Econòmica, Contxi Haro, remarqués que el més important del projecte és la seva vessant educativa amb el “treball en equip” com a gran protagonista. Tant Vila com Haro i l’alcalde Carles Escolà van desitjar als infants que aprenguin i que sobretot gaudeixin amb la tasca. “En un futur ens agradaria que vosaltres busqueu noves formes d’economia, que amb els vostres caps i les vostres mans pugueu fer coses que ajudin les persones i facin avançar Cerdanyola”, destacava Escolà.
QUÈ FAN?
S’han creat nou cooperatives on els alumnes fabricaran productes, els vendran al mercadal i donaran un tant per cent dels beneficis a una entitat social. Abans de presentar-se divendres passat a l’Ateneu, els alumnes ja havien fet l’assemblea constituent i havien demanat la denominació social de la cooperativa. La majoria d’ells van explicar que havien decidit aportar un capital inicial entre 2 i 4 euros i que la seva feina més immediata se centrarà en l’elaboració d’un logotip i dels estatuts de la cooperativa, el tipus d’empresa que tots han triat per unanimitat. “Creiem que així aprenem a cooperar i tindrem més experiència si de grans volen crear-ne una altra”, asseguraven des d’Emprelunya. “Volem ser equip i fer pinya”, anunciaven els responsables de Serragnífics. Treball en equip sense que ningú sigui més que ningú i respectant les decisions de tothom són les frases que més es van escoltar en les presentacions de les noves cooperatives escolars. Un projecte que podria tenir continuïtat en la vida laboral d’aquests alumnes: “Si de grans algun dia fem una empresa voldríem que fos una cooperativa”, defensaven alguns dels presidents al teatre de l’Ateneu.
PER QUÈ S’HAN DE COMPRAR ELS SEUS PRODUCTES?
Malgrat que encara no han començat a elaborar els productes els infants tenen clar quin és el seu poder d’atracció: “La gent ha de venir a comprar per les entitats a qui destinem part dels beneficis, si la gent compra molt l’aportació que fem a aquestes entitats serà més gran”, asseguraven sense mostrar cap tipus de dubte. Però a més d’estar satisfets de la vessant solidària dels seus productes també destacaven la seva qualitat: “Les persones que vinguin a comprar al mercadal podran emportar-se manualitats molt xules i mol ben fetes”. La venda serà l’últim pas d’un camí que acaben d’encetar amb ganes i il·lusió. – NF