El projecte Circular B30 converteix l’eix Mollet-Cerdanyola en un referent de desenvolupament sostenible

WhatsApp Image 2024-04-04 at 8.15.45 AM

Amb el convenciment de continuar treballant plegats cap a la sostenibilitat, s’han presentat els resultats del projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Circular B30 de l’eix Mollet-Cerdanyola. La creació d’una xarxa de laboratoris perquè universitats, centres de recerca, administracions, empreses i ciutadania treballin conjuntament en matèria de sostenibilitat és el resultat més destacat d’aquesta iniciativa posada en marxa el 2021 i coordinada per l’Ajuntament de Cerdanyola. Circulab, un d’aquests laboratoris, suposa la transformació de la deixalleria del campus de la UAB en un nou espai per innovar en la pràctica de l’economia circular i l’ecodisseny.

Actualment, l’àmbit B30 genera gairebé la meitat dels residus industrials de la província de Barcelona i una quarta part de tot Catalunya. Precisament el projecte Circular B30 –que compta amb la participació dels ajuntaments de Cerdanyola i Mollet del Vallès, la UAB, ESADE, EURECAT, el Parc de Recerca UAB i l’Associació Àmbit B30 (com a participant no beneficiari)-fixa les actuacions necessàries per dur a terme iniciatives per a la transformació econòmica i sostenible cap a l’objectiu de residu zero al territori.

Xarxa de laboratoris d’innovació oberta: El Citylab de Ca n’Altimira serà la seu de ‘Cerdanyola ciutat del coneixement’

El projecte ha permès articular una xarxa de laboratoris d’innovació oberta a la UAB, a Mollet i a Cerdanyola que actuaran com a catalitzadors per al canvi del model actual de producció i consum per un altre basat en l’economia verda i circular al territori.

En primer lloc, l’Open Lab cívic Espai Altimira de Cerdanyola afavorirà la generació d’idees i la col·laboració, i permetrà identificar reptes municipals per donar-hi resposta a través de processos d’innovació i de cocreació amb els seus ciutadans. En aquest sentit, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, recordava que s’han remodelat els entorns de la masia Ca n’Altimira i s’han restaurat els elements de valor patrimonial que s’hi conserven creant espais urbans continus, ampliant les zones verdes i apostant per la renaturalització de l’àmbit. “Una intervenció que agafarà una dimensió encara major quan abans de finalitzar l’any es presenti el projecte executiu, que en aquests moments estem treballant, del futur equipament que ha d’esdevenir el nostre Citylab, la seu de la ciutat del coneixement”, anunciava el batlle. Així, Ca n’Altimira es convertirà en una instal·lació “amb vocació de convertir-se en porta d’accés a la ciència, la tecnologia i la innovació, en el qual la ciutadania pugui participar de l’elaboració de polítiques públiques”. Finalment, Cordón remarcava que Circular B30 ha permès Cerdanyola “donar passos ferms en la consolidació del nostre municipi com a paradigma de la quíntuple hèlix”. I és que amb el projecte “hem posat una base que segur que servirà per aprofitar oportunitats i abordar nous reptes”, apuntava el tècnic de l’Ajuntament de Cerdanyola i coordinador del Circular B30, David Muñoz.

Finalment, a la UAB, el Circulab recent inaugurat permetrà innovar en la pràctica de l’economia circular i l’ecodisseny des de la deixalleria pública del campus de Bellaterra. Integrat en la xarxa Open Labs de la universitat, facilitarà processos de reparació, intercanvi i reutilització o transformació i revalorització de recursos, i generarà coneixement en col·laboració amb la societat a través de processos de d’innovació, formació i emprenedoria. El nou equipament ha suposat la transformació de la deixalleria, que ha estat reformada amb materials sostenibles, amb un entorn renaturalitzat i energèticament autosuficient. “La creació i consolidació d’aliances institucionals i de projectes conjunts amb l’entorn territorial són imprescindibles per desplegar el potencial de la universitat com a motor de progrés social”, destacava el rector de la UAB, Javier Lafuente, que assegurava que ens dirigim cap a una concepció més responsable i sostenible de la innovació i de l’emprenedoria com a detonants de progrés i transformació social: “Aquest projecte és un exemple magnífic d’aquest enfocament. Estic segur que esdevindrà un referent de bones pràctiques per a altres processos d’innovació oberta, responsable, sostenible i inclusiva”.

D’altra banda, el Mollet HUB té com a objectiu aportar valor afegit al territori amb polítiques d’innovació, de reducció dels residus i de millora de la competitivitat per tal de facilitar la modernització empresarial, la creació de nous negocis i el foment de l’emprenedoria i l’autoocupació. A més, promourà la interacció entre tots els agents del municipi i impulsarà la participació de la ciutadania en el desenvolupament de projectes i prototips innovadors, amb formació i coneixement en tecnologies 4.0. “Hem sigut capaços de posar al servei del veïnat un projecte que ajudarà a millorar la nostra societat”, celebrava l’alcaldessa de Moller, Mireia Dioniso.

Una agenda compartida per a la recerca i l’emprenedoria en economia circular

A més dels B30 Open Labs, els socis de Circular B30 han treballat en diferents vessants al llarg del projecte. La UAB i el Parc de Recerca UAB han establert la base per a una agenda compartida entre tots els membres. Amb l’organització de tallers participatius han elaborat un mapa de les iniciatives del territori, tant des de l’àmbit públic, com del privat, relacionades amb l’economia circular. A més, han identificat els reptes a partir dels quals treballar per buscar-hi resposta, a través de dues edicions del Programa de Generació d’Idees.

El centre tecnològic EURECAT ha treballat en l’àmbit de la transferència de coneixement tecnològic amb l’Observatori HUBB30 Residu 0, desenvolupant tasques de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica innovadora sobre tendències actuals i avenços susceptibles de ser transferits a les empreses de la indústria del territori i a la ciutadania. També ha creat una eina d’autodiagnosi per avaluar l’estat de les petites i mitjanes empreses i oferir recomanacions de tecnologies dirigides a fomentar la cerca de talent.

D’altra banda, Esade, a través de l’Esade Entrepreneurship Institute i l’Esade Center for Social Impact, ha centrat la seva activitat en l’impuls de l’emprenedoria, amb el programa Acceleradora Residu Zero, la creació d’una comunitat d’alumnes per a la detecció d’iniciatives i hackatons per donar resposta als reptes plantejats.

Pressupost de quasi quatre milions d’euros

Les actuacions dutes a terme en el projecte han comptat amb un pressupost de gairebé 4 milions, dels quals el 50 % ha estat cofinançat a través dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, emmarcat en el projecte seleccionat del Programa Operatiu FED, ER 2014-2020.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?