El ple municipal, novament en contra de l’ús del glifosat a Cerdanyola

Sin título-2

Ple amb poc contingut abans d’una sessió ordinària de desembre on el govern municipal té previst portar a debat el pressupost municipal. Així, la sessió plenària de novembre, on es va oficialitzar el canvi de portaveu a En Comú Podem Cerdanyola, que passa de Pilar Adell a Isaac Martínez per la política de rotacions establerta per la coalició; les mocions van ser les protagonistes.

Totes les mocions presentades a la sessió van ser aprovades, però la que més debat va generar va ser la presentada per ERC i Guanyem Cerdanyola sobre l’ús del glifosat al terme municipal de Cerdanyola. El text, que només va obtenir el vot en contra del govern del PSC, ja va ser aprovat per unanimitat al 2017. “El govern de Carles Escolà va complir la moció deixant de fer servir el glifosat, però d’amagat i saltant-se el mandat del plenari el govern socialista va recuperar l’ús del glifosat, que a partir del 2022 està prohibit per normativa europea”, criticava la portaveu d’ERC, Helena Solà. La moció demana substituir l’ús d’herbicides com el glifosat per mètodes no contaminants, que no danyin a la salut ni el medi ambient, incloent mètodes mecànics i tèrmics que ja s’apliquen en la majoria dels països de la Unió Europea i amb major potencial de generació d’ocupació. “Quan nosaltres governàvem i vam deixar de fer servir el glifosat ens va ser molt difícil trobar una tècnica efectiva com a substitució del glifosat per acabar amb les males herbes, però vam posar per davant de tot la salut de les persones. Jo era el responsable de la regidoria en aquell moment i assumeixo les responsabilitats que pertoquen, demano que el govern ho faci també”, exposava Ivan González (Guanyem). “No estem en contra de buscar productes alternatius, el problema és que ara per ara aquests productes no són efectius per al manteniment dels escocells. Volem una ciutat neta i per aconseguir-ho utilitzem productes que són efectius i estan autoritzats”, defensava l’actual regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó. “Està autoritzat fins al 2022, però llavors què faran? Comencin a aplicar noves tècniques ja. Hi ha una gran majoria del plenari que els hi diu que ho facin”, responia Solà, que recordava que ciutats com Barcelona, Tarragona, Badalona o Sant Cugat i la majoria de països europeus fa anys que no utilitzen el glifosat.

El plenari també va aprovar –amb l’abstenció d’ERC- una moció presentada per En Comú Podem per reforçar les xarxes de protecció social de Catalunya per a afrontar la crisi de la covid-19. Per unanimitat també tirava endavant la moció -presentada En Comú Podem ERC i Guanyem en relació amb l’escalada militar alguerguerat al sud-oest del Sàhara Occidental. Amb els vots en contra del PSC i En Comú Podem, obtenia la llum verda del plenari la moció presentada per ERC que insta al govern de Cerdanyola a millorar la dotació material i humana dels Serveis Econòmics i de la Intervenció. “Aquesta moció es queda curta. Són molts els departaments de la casa els que necessiten una millor dotació, per això estem treballant en una nova RLT”, explicava la regidora de Recursos Humans, Pepi Rivera. Finalment, també s’aprovava -amb el vot contrari de CS i l’abstenció del PP- la moció presentada per Guanyem, ERC, En Comú Podem i Junts en defensa de la unitat de la llengua catalana.

Contra les violències masclistes i per a una recuperació de la crisi verda i socialment justa

També eren protagonistes de la sessió dues declaracions institucionals. La primera d’adhesió al manifest del Dia Internacional contra les Viòlencies Masclistes i una segona cap a la sostenibilitat per una recuperació verda i socialment justa. En aquest punt, el text proposa incorporar la recuperació verda i socialment justa a les polítiques de reactivació econòmica, amb l’Agenda 2030 i els ODS com a base, amb fites a curt i llarg termini. També remarca, entre d’altres, que cal reforçar la nostra ambició climàtica mitjançant el Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia i accelerar la transició energètica i fer-la més justa a través de l’autoconsum i les energies renovables, la fiscalitat municipal i el suport a totes les iniciatives, especialment als col·lectius vulnerables i a les comunitats energètiques locals. La declaració també aposta per potenciar el model d’economia circular, amb polítiques locals i accions específiques per als polígons d’activitat econòmica, i en els àmbits del comerç, la compra pública sostenible i les polítiques de prevenció i recollida selectiva de residus, amb garanties de seguretat i higiene. El text també parla d’afavorir la mobilitat sostenible i la qualitat de l’aire per garantir la salut i de la necessitat d’apostar per un transport públic de qualitat i a l’abast de tothom, un espai urbà obert a la gent, voreres més amples, espai i reconeixement per a la bicicleta i una major connexió amb l’entorn natural.

Abans del debat de les mocions es va aprovar per unanimitat una modificació del preu públic del viver d’empreses i el reglament per a la votació telemàtica dels regidors. En el primer cas es va donar llum verda inicial a la modificació de l’ordenança fiscal núm. 48 reguladora del preu públic per la prestació de serveis del viver d’empreses i espai coworking Cerdanyola del Vallès. “Són uns preus per sota del mercat”, explicava el regidor de Finances, Javi Sánchez. Concretament el preu mensual per m2 al despatx coworking durant el primer any queda en 11 euros. En el segon punt va obtenir el vist-i-plau de plenari i a partir d’ara per agilitzar les votacions telemàtiques, serà el o la portaveu de cada grup municipal qui expressarà el sentit del vot de tots i totes les regidores que integren el grup municipal. Per tal que el vot emès pel o la portaveu del grup municipal sigui vàlid serà necessari que tots els regidors i regidores del grup municipal estiguin connectats correctament a la sessió telemàtica, a excepció que hagin excusat prèviament la seva assistència a la sessió.

Redacció


Banner disseny bcn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?