El nou enllumenat del parc del Turonet permet estalviar un 75% de consum elèctric

WhatsApp Image 2023-12-21 at 09.10.08(1)
El nou enllumenat del Parc del Turonet / F. AMB (Albert Canalejo)

La substitució d’enllumenat al parc del Turonet ha implicat un estalvi de consum del 75 %. Abans de la intervenció, la il·luminació d’aquest espai verd metropolità implicava una potència de 25,5 kW, mentre que amb la renovació de l’enllumenat ha baixat fins als 6 kW. Aquest estalvi equival al consum domèstic mitjà de 29 habitatges en un any. S’ha ampliat i renovat la instal·lació completa d’enllumenat, s’han substituït totes les canalitzacions i cablejat, s’han fet modificacions a l’armari elèctric i s’han col·locat un total de 116 lluminàries i 60 columnes amb una inversió de 350.000 euros.

Pel que fa a l’extensió, s’han il·luminat aproximadament 2.500 m2 més, xifra que representa un increment del 20 % de les zones il·luminades dintre de parc.

La darrera intervenció d’enllumenat als parcs metropolitans va ser al parc del Molinet de Santa Coloma de Gramenet, que va culminar a principis del 2023. En les zones on s’ha intervingut, ha millorat la sensació de seguretat, ja que hi ha uns nivells lumínics superiors i llum de color blanc. A més, els llums s’adapten als usos de l’espai en funció de si detecten persones o no, de manera que respecten més la biodiversitat de l’entorn. L’objectiu és actualitzar les instal·lacions sobre la base de les noves tecnologies disponibles al mercat, adaptant-les als usos actuals per tal de millorar-ne l’eficiència energètica i reduir els consums elèctrics associats, sempre tenint present la seguretat dels usuaris i la biodiversitat urbana.

Renovació d’enllumenat a l’espai públic: estalvi, salut i seguretat

En primer lloc, la substitució d’enllumenat implica un augment de l’eficiència energètica i una disminució de la contaminació lumínica, cosa que permet millorar la qualitat ambiental i fer front a l’emergència climàtica. Aquest enllumenat té la certificació energètica tipus A, és a dir, té una bona eficiència, ja que el disseny i els materials escollits fan que amb poca energia es generi la il·luminació necessària per aconseguir nivells de confort visual , sensació de seguretat i una correcta reproducció cromàtica.

D’altra banda, la substitució d’enllumenat a l’espai públic també suposa una reducció del cost de l’energia i permet fer un important estalvi a les arques públiques dels ajuntaments metropolitans. Es preveu que es reduirà el pagament del cost de l’energia entre un 50 % i un 75 %, en funció de l’actuació que es faci en cada parc en concret. A més, la presència de més il·luminació implica un increment de la seguretat dels usuaris i una millora de la seva percepció de confort i tranquil·litat.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?