El Gremi de Pastisseria de Barcelona confia vendre més de 700.000 mones

WhatsApp Image 2023-04-06 at 09.07.41

El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu vendre aquest any més de 700.000 mones artesanes a tot Catalunya, una xifra molt similar a la de 2022, quan ja es van recuperar les dades prepandèmiques. A més, des del Gremi no es preveu cap increment de preus, tot i l’evident encariment de costos que pateix el sector, principalment el de l’energia. El president del Gremi, el pastisser Antoni Bellart, n’apunta les raons: “La mona de Pasqua és una peça artística, fruit de creativitat del pastisser, que hi dedica hores de feina artesana i això ja es reflecteix en el preu. Encara que la xocolata de qualitat que utilitzem s’hagi encarit al voltant d’un 17%, no podem moure preus”.

Les novetats que ja estan triomfant a les pastisseries són els jugadors del primer equip del Barça, amb figures com Lewandowski, Pedri o Gavi, que comparteixen espai amb Alèxia Putellas o Aitana Bonmatí. Wednesday (Família Adams), la Patrulla Canina, Star Wars, Harry Potter, Super Mario, superherois com Spiderman i Batman o videojocs com Fortnite també triomfen a les mones d’aquest any. Més enllà dels personatges més mediàtics, els pastissers amplien cada any les seves creacions originals i úniques amb  tota mena d’animals elaborats amb ous de totes mides i colors: lleons, elefants, porquets, pingüins, girafes o els més tradicionals conillets de Pasqua. L’existència de la mona com a pastís tradicional del dia de Pasqua està documentada des del segle XV i el seu nom provindria de ‘munna’, terme àrab que significa “provisió de la boca”. Sembla que, en un inici, es feia amb pasta de pa com a base, tenia forma de tortell i simbolitzava que la Quaresma i les seves abstinències havien acabat. Més endavant s’hi van començar a posar ous durs pintats.  Al segle XIX, es comença a fer la mona actual, amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornada amb figures de xocolata, fruita confitada i plomalls.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?