
El Gremi de Pastisseria de Barcelona confia mantenir les vendes de panellets artesans durant la Castanyada 2023 tot i que el temps de tardor està trigant molt a arribar r i de forma irregular El Gremi calcula que, durant els 10 – 12 dies que dura la campanya de Tots Sants, es vendran prop de 250.000 kg de panellets artesans a tot Catalunya, una xifra semblant a la de l’any passat. Per al president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Antoni Bellart (Pastisseria Triomf, Barcelona), “ens estem habituant a celebrar la Castanyada amb màniga curta. Però això ja afecta poc a la venda de panellets, perquè la tradició està molt arrelada i hi ha un client molt lleial, que busca un producte artesà i de qualitat a la seva pastisseria de confiança”.
Pel que fa als preus, la previsió també és que es mantinguin molt semblants als de l’any passat tot i l’encariment de les matèries primeres, entre altres costos (mà d’obra, cartronatge, etc). El Gremi també adverteix que alguns supermercats ofereixen safates de panellets de patata a preu de panellet artesà fet amb massapà (pols d’ametlla, ou i sucre), tot i l’enorme diferència de costos.
Panellets cada cop més variats
Les pastisseries del país ja ofereixen entre 20 i 30 varietats diferents de panellets artesans de mitjana, tot i que el clàssic de pinyons continuarà sent el més venut amb diferència (el Gremi calcula que tres de cada 4 panellets venuts son de pinyons). Entre els que tenen més demanda, després del de pinyons, el d’ametlla o el de coco, seguits dels que tenen forma de bolet o castanya, el de codony, l’òs de sant, etc.
Però, com passa amb totes les diades, la creativitat dels pastissers artesans va introduint nous sabors a la tradició heretada. Per això, veurem panellets amb gustos sorprenents: de gerds, de pistatxo i taronja, de cítrics, de tiramisú, de cirera, de xocolata i rom, etc. I també petits pastissos individuals amb formes vinculades a Tots Sants (carbasses, fantasmes, ulls, taüts, calaveres, etc).
Pel que fa al seu origen, es creu que es troba en els antics cultes funeraris. Segons l’etnòleg Joan Amades, els panellets serien hereus d’un petit panet anisat que es preparava com a ofrena per als difunts. Altres teories asseguren que van a ser els àrabs els qui van crear aquesta tradició pel seu tipus de massa.