El diàleg entre peces històriques i el còmic contemporani fet per dones, protagonistes al MAC

WhatsApp Image 2024-02-14 at 10.09.55

La programació del MAC per a la primera part del 2024 explora la comunicació entre obres històriques medievals i barroques del MNAC amb l’Art Contemporani, la reivindicació del paper de les dones al còmic i la il·lustració,  i una agenda d’activitats amb vocació social que s’adreça a tots els públics.

Aquest any la programació d’exposicions del Museu d’Art de Cerdanyola té com a punts forts dues produccions de la Diputació de Barcelona: Història de les mans i Cossos que parlen. La primera d’elles finalitza la seva itinerància després d’haver visitat 10 municipis i d’haver rebut el premi de millor comissariat d’Art Contemporani per a Alexandra Laudo per part de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA). La mostra planteja un vibrant diàleg entre obres contemporànies i peces històriques de la col·lecció del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya). Es tracta d’una oportunitat única per gaudir a Cerdanyola del Vallès d’obres medievals i barroques de gran qualitat. I tot sota el fil conductor de l’expressió de les mans. Al marge de diverses activitats i visites, el museu ha aportat un àmbit amb un dibuix “a dues mans” de Togores i Espinal, un alfabet dactilològic que és una petita joia que ens parla de complicitats, accessibilitat i superació.

Cossos que parlen

Al març, mes que es dedica a reivindicar més que mai la igualtat de gènere i el paper de els dones, el museu mostrarà Cossos que parlen. Mostra que explora la representació del cos de la dona en el còmic a través de les autores des del segle XX fins a l’actualitat. Es destaca com l’estereotip patriarcal ha sotmès les dones a rols de gènere i ha abusat del seu cos com a reclam comercial, per mostrar com es produeixen l’alliberament i l’empoderament quan les autores poden expressar- se lliurement. Tot consolidant el mes de març com el mes centrat en el feminisme i per reforçar aquesta mirada crítica i reivindicativa a les dones en el camp de la il·lustració, el MAC acollirà una petita mostra del còmic El Circo Internacional de l’artista, escriptora i activista Elsa Plazam i una taula rodona d’il·lustradores de Cerdanyola del Vallès.

A més a més, respecte l’àmbit del còmic, juntament amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, s’està treballant en la conservació i documentació de l’immens fons Beaumont.

D’altra banda, encara es podrà gaudir del préstec de dos paisatges de la col·lecció del Museu Abelló de Mollet del Vallès, un d’ells un paisatge del Vallès del pintor modernista Joaquim Mir. I com a noves incorporacions a la permanent destaquem un relleu dels Tallers Lena del llegat Lázaro.

Activitats pensades des de la perspectiva social

La perspectiva social, un dels trets característics de les propostes que impregna des de fa anys el treball del MAC, seguirà ben present en les propostes d’enguany.

Segueixen les activitats habituals dels diumenges: portes obertes cada primer diumenge de mes, els tallers familiars del segon diumenge, les visites comentades a l’exposició permanent i les temporals el tercer, i la visita als jardins històrics “Patrimoni, natura, benestar” cada quart diumenge.

Pel que fa als tallers familiars, un cop al mes hi haurà l’oportunitat d’aprendre tècniques i conceptes artístics de la mà d’especialistes en la matèria: el març tancament de l’exposició de les mans amb la tècnica del frotage de Marc Larré i a l’abril taller d’il·lustració amb la Raquel Gu.

La música entrarà al museu de febrer a març amb el Cicle de música de cambra i amb  la regidoria de Cooperació continuaran els Relats compartits que aportaran noves lectures multiculturals al museu. A més, l’Associació d’Amics del Museu seguirà apostant també per les activitats d’Art i Benestar.

La regidora de Museus i Arxiu Històric, Pilar Adell,  ha destacat la implicació d’institucions com la UAB, el Museu Abelló de Mollet i la Diputació, entitats com l’Associació d’Amics del MAC i Plat Artístic, i la feina transversal dels diferents serveis de l’Ajuntament de la ciutat per fer realitat una oferta cultural diversa, inclusiva i de gran qualitat.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?