Descobert un nou tram de la muralla del poblat de Ca n’Oliver

WhatsApp Image 2024-02-07 at 11.14.47

En la darrera campanya d’excavacions al poblat ibèric de Ca n’Oliver es van dur a terme dues actuacions que han permès descobrir un nou tram de la muralla del poblat, dues construccions i les restes d’un individu que podria haver viscut a l’alta edat mitjana.

En una de les intervencions s’ha pogut documentar, tant en planta com en alçat, un tram de muralla d’aproximadament 12 metres que faltava per descobrir. Els treballs van començar amb la retirada de la potent capa que cobria l’exterior de la muralla que delimita el jaciment per l’est. Aquest destapat es va fer amb l’ajuda d’una màquina retroexcavadora de cadenes, atès que l’estrat corresponia al picat de pissarra produït per la construcció del dipòsit d’aigua, situat a tocar de les restes.

D’altra banda, s’ha continuat excavant a l’exterior del bastió i de la porta est del poblat per tal de poder esbrinar si en aquest sector es documentaven restes de construccions i la presència o no del fossat. Amb aquesta finalitat, es van obrir i excavar una superfície de 120 m2 que  va permetre localitzat les restes humanes d’un individu adult que podria correspondre a l’alta edat mitjana, a l’espera de posteriors estudis de datació que ho confirmin. També es van posar al descobert part d’un retall a la roca, que podria correspondre a un dels límits del fossar, i diversos murs, que formarien part de dues construccions de funcionalitat indeterminada perquè no es van poder excavar totalment.

Nous interrogants en l’estudi del poblat

Acabada la campanya d’excavació, s’obren diversos interrogants que s’intentaran resoldre en futures intervencions. D’una banda, caldrà acabar de completar la planta, la datació i la funcionalitat de les dues construccions i, per altra, acabar de determinar si el retall a la roca correspon realment a un fossat. I sí és així, determinar si és la continuació del fossat que s’està resseguint a la banda est o si existeixen dos fossats diferents.

La presència de restes medievals al poblat ibèric no és una novetat. En excavacions antigues ja s’havien localitzat fragments de ceràmica d’aquesta època. Durant les campanyes fetes des del 1986, es van trobar més materials i una altra inhumació que confirmen que el turó de Ca n’Oliver va està habitat durant l’alta edat mitjana. Una afirmació que està corroborada per la documentació del segle X del Cartulari del monestir de Sant Cugat del Vallès.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?