Declarats 18 casos de tos ferina a Cerdanyola

WhatsApp Image 2024-02-16 at 09.01.21(1)

Els casos de contagis de tos ferina han augmentat significativament a Catalunya aquest 2024. L’Agència de Salut Pública de Catalunya investiga a Cerdanyola l’origen de tres brots d’aquesta malaltia que es van notificar al gener i tots d’àmbit familiar. En total, hi ha 18 casos declarats al municipi i s’estudia la vinculació entre ells.

Què és?

La tos ferina és una infecció respiratòria aguda bacteriana molt contagiosa, caracteritzada per un començament insidiós similar a un quadre catarral. El reservori del microorganisme causal, el B. pertussis és exclusivament humà i es considera una malaltia endèmica a nivell mundial amb brots epidèmics cada 3-5 anys.

Evolució del nombre de casos

A Catalunya, desprès del pic d’incidència assolit durant 2015 s’observa durant els anys següents un descens important del nombre de casos diagnosticats de tos ferina i aquesta disminució es veu notablement reforçada durant els anys pandèmics. Però el nombre de casos diagnosticats de tos ferina ha anat registrant un augment progressiu des del final de la pandèmia. Així, s’ha passat de 0,84 casos per 100.000 habitants l’any 2022 a 6,8 l’any 2023. Actualment, la taxa ja és de 4,39 casos per 100.000 habitants.

Mesures de control

Les mesures de control que es realitzen en cas de brot són, a grans trets, la recomanació d’aïllament i el tractament del pacient, a més de la quimioprofilaxis antibiòtica i la vacunació dels contactes en cas que no estiguin al dia amb el seu calendari vacunal.  Els infants i els professors de l’àmbit educatiu amb clínica sospitosa (en cas de brot o existència de contactes vulnerables) o que siguin casos confirmats de tos ferina han d’iniciar el tractament antibiòtic i no han d’assistir al centre educatiu durant 5 dies des de l’inici del tractament antibiòtic. Si hi ha un brot en una escola o llar d’infants, la unitat de vigilància epidemiològica pot recomanar la profilaxi en els contactes íntims de la classe i en els contactes d’esports d’equip.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?