
A la nova programació quadrimestral del MAC “l’art, la història i el patrimoni actuen com a mediadors de la societat”. Des del museu es remarca que a l’hora d’elaborar els programes té molt en compte temes com l’accessibilitat, el gènere o la salut.
CÒMIC I PATRIMONI DOCUMENTAL
El còmic pren una rellevància especial aquest quadrimestre amb la presència de l’Estudi Beaumont. Angel Beaumont és protagonista d’un episodi destacadíssim en la història artística de Cerdanyola, on es van adaptar multitud de còmics, sobretot japonesos, publicats entre els 60 i els 90 al nostre país. Noms populars com Mazinger Z, Heidi o Misha comencen a entrar al MAC gràcies a la generosa donació del fons Beaumont, un patrimoni documental que protagonitzarà una exposició per commemorar el Centenari del naixement de l’Angel Beaumont.
HISTÒRIA I ART
Amb una mirada transversal i interès ccional, tornen les activitats habituals de difusió: cada tercer diumenge de mes, la visita “Cerdanyola, del modernisme a l’art déco”, permet fer un recorregut per la col•lecció del MAC, per tal de descobrir la història de Cerdanyola com a centre de producció artística, també industrial, per descobrir, entre d’altres coses, la bellesa i els monstres d’Ismael Smith, la modernitat clàssica de Josep de Togores, o els sons del paisatge de vidre de les Dames de Cerdanyola, punt culminant del vitrall modernista. A més, també s’inclouen les exposicions temporals que hi hagi en curs en aquell moment.
Aquest quadrimestre també serà protagonista la celebració del 50è aniversari de la mort de l’Ismael Smith, que s’homenatjarà conjuntament amb el MNAC i el Museu de l’Empordà amb la presentació del llibre “Les altures”, de Sebastià Portell, i el dipòsit de peces de l’artista que el Museu Nacional fa a Cerdanyola.
I pel que fa a l’Art Contemporani l’Associació de Galeries d’Art de Catalunya proposa dins la Setmana de l’Art, CONVIDATS & ANFITRIONS, a través del comissariat de la crítica Montse Frisach, un diàleg entre destacades obres de les galeries del país i la col•lecció del MAC.
PATRIMONI CERDANYOLENC: NATURA, INDÚSTRIA I MEMÒRIA
Ja des del juny, i de manera conjunta amb el Museu d’Història de Cerdanyola, el quart diumenge de cada mes es faran uns itineraris que connectaran Can Llopis i Ca n’Ortadó, dos jardins amb història vinculats a un temps en què Cerdanyola del Vallès va tenir una comunitat d’estiuejants important, i que esdevenen oasis verds dins l’entramat urbà. A més, el MAC torna a participar a les Jornades Europees de Patrimoni (del 7 al 9 d’octubre, enguany reivindicant el patrimoni industrial a través d’un itinerari pel complex de l’Uralita.
PROGRAMES COMUNTIARIS: SALUT, GÈNERE, ACCESSIBILITAT I COOPERACIÓ
La programació comunitària cada cop és més transversal, però segueix trobant els seus espais concrets. El programa de salut i benestar ve protagonitzat per les activitats que l’Associació d’Amics del MAC organitza cada últim diumenge de mes, on l’art ens permet vehicular experiències que milloren el benestar i la Salut. Fora de programació, cal esmentar també que es segueix oferint el projecte Recuperart (organitzat per l’ICS i el Departament de Cultura de la Generalitat), una visita al museu en clau de salut i benestar.
FER SALUT AL MAC
L’Associació d’Amics del MAC (AMAC) fa una nova proposta d’activitats en el marc del programa ‘La Cultura Cura’ a les sales del museu centrades en els beneficis que l’art, el patrimoni i la cultura tenen per la salut. Així, es reprenen les sessions de la “La Cultura Cura” que tenen com a objectiu reivindicar i exercir la cultura com a dret fonamental per a tota la ciutadania. Aquesta proposta està enfocada des de metodologies provinents dels grups d’acompanyament social utilitzant el MAC Museu d’Art de Cerdanyola i les seves obres per connectar amb les emocions, l’estat físic i mental i tenir cura i autocura de manera integrativa.
Per aquest darrer trimestre de 2022 el doctor Xavier Gimeno Soria, professor de la UAB i membre de l’Equip BES, serà l’encarregat de dur a terme les activitats. Cadascuna de les sessions previstes es dedicaran a un material mitjancer de l’expressió creadora de les artistes representades al MAC, i ho es farà des de la proposta de compartir l’experiència i la reflexió sobre la materialització, corporeització, del fet creador, del ser creador. El cos humà i la ment humana. El sentit d’una creació artística i la seva materialització. El ser ment i el ser cos. Integritat, integració.
Vidre. Diumenge 25 de setembre (d’11 a 12.30h). Què sabem del vidre? Quines qualitats i defecte trobem en el vidre? Quines volem per nosaltres? On trobem el vidre en la nostra vida quotidiana? Quan proper o llunyà està el vidre dels nostres cossos? Què sabem de l’Osteogènesi Imperfecta? Les Dames de Cerdanyola són tot vidre?
Fusta. Diumenge 23 d’octubre (d’11 a 12.30h). Què sabem de la fusta? Quines qualitats i defecte trobem a la fusta? Quines volem per nosaltres? On trobem la fusta en la nostra vida quotidiana? Quan proper o llunyà està la fusta dels nostres cossos? Què sabem dels Caps de Fusta? Quines peces de fusta mostra i guarda el MAC?
Bronze. Diumenge 27 de noviembre (d’11 a 12.30h). Què sabem del bronze? Quines qualitats i defecte trobem al bronze? On trobem el bronze en la nostra vida quotidiana? Quan proper o llunyà està el bronze dels nostres cossos? Què sabem de les Aliatges? Coneixem la Dama del blau del MAC?
Pel que fa a l’accessibilitat, dins la programació s’oferirà, en motiu del Dia de les Persones amb Discapacitat, una visita sensorial pels jardins històrics de la ciutat. A partir d’aquesta cal destacar el projecte
“RELATS COMPARTITS”
Amb la Regidoria de Solidaritat i Cooperació es torna a organitzar la Tardor Solidària-Tots els Mons al MAC, un programa que segueix fomentant els valors de l’acollida, la solidaritat, la inclusió i les desigualtats a través dels llenguatges artístics. Entre xerrades, projeccions i obres teatrals, cal destacar el projecte “Relats Compartits”, un projecte de relectura del museu per part de persones migrades a Cerdanyola i que prendrà forma a través d’una exposició conduïda per Curro Claret, i que ha comptat amb la complicitat del Servei Local de Català, l’Escola d’Adults, el Servei de Primera Acollida i l’IPI Barcelona amb seu a Cerdanyola.
EN FAMÍLIA: TALLERS DE GRAVAT I ESTAMPACIÓ
I no menys important, també tornen els tallers familiars de cada segon diumenge de mes, aquest quadrimestre centrats en descobrir, de la mà d’especialistes, diferents tècniques d’estampació i gravat, com la serigrafia o la xilografia.