
El preu del transport públic es rebaixarà en 18 municipis de l’àrea de Barcelona, entre ells Cerdanyola, amb la seva incorporació a la zona tarifària 1. La ciutat passarà a formar part de la Zona 1 del transport públic l’1 de gener de 2019 si, com es preveu, s’aprova al Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) previst pel proper 16 d’octubre.
El govern municipal deixa clar que la integració a la 1a corona tarifària de la ciutat és una bona proposta, però ha mostrat el seu desacord amb la manera com la vol dur endavant l’AMB. També en un comunicat, ERC ha anunciat el seu vot favorable i es felicita per una notícia que suposarà l’abaratiment del preu del transport públic per als usuaris de Cerdanyola.
LA CONTRAPARTIDA
En contrapartida per aquesta integració, aquests municipis seran inclosos al Tribut Metropolità, que fins ara han pagat només els municipis de l’actual 1a corona tarifària. Aquest tribut, que gestiona la pròpia AMB i vindria a ser un “recàrrec” a l’IBI municipal, experimentarà, a més, un increment del 2%.
Els immobles de valor cadastral inferior a un llindar queden exclosos d’aquest impost. En el cas dels municipis amb revisió cadastral anterior al 2012, el llindar és de 45.000 euros, mentre que a la resta de municipis puja fins als 72.000 euros. En el cas concret de Cerdanyola del Vallès, el tribut podria arribar al 28 % de l’IBI per als immobles no exclosos, que poden variar entre el 60% (si el llindar d’aplicació és 72.000€) i el 90% (si el llindar és de 45.000€). “Això últim depèn de veure com s’aplica exactament, si l’any el marca l’inici de la revisió cadastral (a Cerdanyola va ser el 2006) o el darrer any d’increment (2015)”, apunten fonts municipals.
Des del govern municipal de Cerdanyola es reivindica que cal acordar un pla d’inversions per equiparar la xarxa de transport dels municipis de la 2a corona amb els de la 1a, i que la implantació del tribut metropolità es faci de forma progressiva a mesura que es vagin realitzant les millores a la xarxa.
QUÈ DEMANA EL GOVERN MUNICIPAL?
El govern local considera necessari que prèviament l’AMB compleixi amb la seva competència en la gestió del transport urbà, que s’està demorant molt. “Un fet que dificulta implantar nous models de gestió o, mínim, realitzar millores importants en el servei”, assegura un comunicat del govern. Aquestes inversions “no han de ser només per millorar les comunicacions amb la ciutat de Barcelona, sinó que cal potenciar el transport urbà i la interconnexió amb els municipis del nostre entorn, amb mirada metropolitana, però també vallesana”, es remarca. A més, des del consistori es destaca “que la tant anunciada T-Mobilitat continua sense data d’entrada en funcionament, i que la integració tarifària no afectarà a la T-Rosa”.
ERC: “ÉS UNA BONA NOTÍCIA PER A CERDANYOLA”
En el consell metropolità que sotmetrà a aprovació inicial la futura integració tarifària, participarà la portaveu d’ERC a Cerdanyola, Helena Solà, com consellera de l’Àrea Metropolitana: “És una bona notícia que Cerdanyola formi part de la zona 1, i que s’hagi definit correctament com serà l’aportació econòmica que això suposa pel municipi”. El model d’ERC continua sent la TMobilitat, en el qual pagues per la distància real i la freqüència que es fa ús del transport públic, però fins que aquesta “s’implementi hem de donar la benvinguda a l’abaratiment del preu del transport públic”. Els republicans esperen que augmenti l’ús del transport púbic i una disminució dels desplaçaments en vehicle privat, “pels efectes positius que això tindrà en la salut i en la cura del medi ambient per la rebaixa d’emissions de contaminants”.
Des d’ERC destaquen que l’aplicació del tribut metropolità que gravarà als propietaris de béns immobles “també finançarà actuacions necessàries per millorar el transport públic i aconseguir un territori metropolità més ordenat i vertebrat en matèria d’espai públic, medi ambient, mobilitat i d’infraestructures amb millores en prestacions actuals per a Cerdanyola com la deixalleria o el transport urbà”.