Cerdanyola recorda les persones que ens han deixat durant pandèmia

placaalcalde

Al març de 2020 ens va canviar tot. La pandèmia de la covid-19, a dia d’avui, ha causat la mort a més de 4 milions de persones a tot el món: 600.000 d’elles a Europa, prop de 82.000 a Espanya, més de 22.000 a Catalunya i 152 a Cerdanyola. “En aquests 16 mesos han estat milions les vides que s’han quedat pel camí, persones de les que no ens hem pogut acomiadar com haguéssim volgut, i no només afectades pel Covid, també moltes altres que ens han deixat a causa d’altres malalties, però que igualment van marxar en la solitud d’un hospital o d’una residència”, recordava l’alcalde Carlos Cordón en l’inici d’un emotiu acte de dol en record als cerdanyolencs i cerdanyolenques que ens han deixat en aquests 16 mesos i no hem pogut acomiadar per culpa de la pandèmia del COVID19; i en homenatge a totes les persones que han treballat i treballen a diari per cuidar-nos.

Tancament a casa, impossibilitat d’anar a la feina o a veure la nostra gent, problemes socials i econòmics derivats i, el pitjor de tot,  la mort. Hospitals plens, UCIs col·lapsades, personal sanitari exhaust, doblant torns i sense el material necessari. A nivell personal, l’alcalde confessava que ningú et prepara per afrontar una situació així. “Com a govern municipal i com a Ajuntament vam fer tot el que vam poder i una mica més de la millor manera que vam poder i amb la voluntat d’estar al costat de totes les persones de la ciutat. Demano perdó per no haver pogut fer més”. El batlle també posava en valor que “hem passat moments molt durs, però hem estat capaços de sumar una gran majoria per avançar”. Cordón va tenir un especial agraïment per a sanitaris, transportistes, personal de neteja, ongs, comerciants, cossos de seguretat i comunitat educativa, entre d’altres. “Tanta gent que va fer que la majòria de nosaltres poguéssim estar protegits davant la malaltia”, apuntava. “Aquest acte vol recordar i homenatjar totes les persones que ens han deixat i no vam poder acomiadar i també a totes aquelles que tant ens van ajudar i ens ajuden cada dia amb la voluntat de tirar endavant totes i tots junts com a ciutat que es reinventa i busca noves oportunitats davant les dificultats del momento”, assegurava El que hem viscut i encara vivim ha tingut importants conseqüències personals, econòmiques i socials per a tothom, amb un fort impacte a curt termini i, qui sap, si també a llarg. “Hem de seguir lluitant per a minimitzar-lo”, assegurava l’alcalde.

Acompanyats per la música d’un quartet de la Jove Orquestra de Cerdanyola (JOC), van anar intervenint testimonis de la pandèmia a Cerdanyola. “Hem viscut aquesta malaltia en moments de moltes incerteses i amb hospitals saturats, hem viscut la pandèmia des de dins i aquesta circumstància ens ha fet còmplices. Jo vaig deixar el meu Company de tota la vida ingressat a l’hospital al març del 2020, ja no el vaig tornar a veure ni ens vam poder acomiadar. El dia que va morir jo també havia ingressat a l’hospital. S’ha de prioritzar la recerca i tots ens hem d’afegir a un compromís col·lectiu perquè els temps passats i els temps que encara passem no es tornin a repetir ni a Cerdanyola ni a cap lloc del món”, explicava Rosa M. Soler, familiar d’una de les persones que ens han deixat a conseqüència de la Covid-19.

“És imprescindible tancar el cercle del dol. La importància d’aquest acte és que el caliu d’una societat diversa i acollidora com és Cerdanyola arribi a totes les persones que han patit una pèrdua en una situació que encara ho ha fet més difícil”, destacava Jordi Joan Mata, familiar d’una de les persones que ens va deixat durant la pandèmia però no com a conseqüència de la Covid19. “La matinada del 15 d’abril del 2020 moria la Lorea, la meva companya de vida. Tenia 62 anys i va morir a causa del mesotelioma pleural degut al contacte ambiental amb l’amiant. Morir en solitud. Què hi ha més cru i doloròs? Malgrat que els sanitaris ho han fet tot i més perquè la mort no fos tanm gèlida de sentiments i emocions, un adéu per telèfon o tauleta no fa justícia a una vida”, apuntava Mata. “En temps de dies durs, cal armar-se de nou d’esperança, l’important és la memòria de la persona”, afirmava.

En nom dels col·lectius de  Cerdanyola que van continuar treballant com a serveis essencials tot i el confinament van intervenir Carme Mimó, de Caritas Cerdanyola i Cèsar Martínez, coordinador del Creu Roja Cerdanyola – Ripollet – Montcada, dues de les entitats que ha treballat durant la pandèmia per ajudar a tothom que ho necessitava. “Vull agrair la col·laboració solidària de la gent de Cerdanyola que durant aquests mesos ens han ajudat a ajudar aquells que ho necessiten. Les portes de Càrites sempre estaran obertes per aquells que ho necessiten”, destacava Mimó. “L’arribada de la pandèmia ens va sacsejar i moltes persones es van adreçar a l’entitat per demanar ajuda. Ens van havem de multiplicar de forma exponencial en les actuacions perquè hi havia moltes persones en situacions de vulnerabilitat. En 100 anys a Cerdanyola mai ens havíem trobat en una situació així”, recordava Martínez, que recordava que més de 100 persones es van oferir com a nous voluntaris.

“El 13 de març del 2020 ens van dir que havíem de tancar portes i ningú, excepte els professionals, hi podia entrar. Ens havíem convertit en un bunker. Si els que estàvem bé no sabíem què havíem de fer, imagineu com podien sentir-se els 90 residents que en la seva majòria tenen patologies neurològiques degeneratives i estaven tancats a la seva habitació. No teníem quasi material, però teníem clar que el nostre objectiu era salvar vides. Els procediments eren confusos i de vegades ho continuen sent”, recordava Olga Villalba, directora de la Residència de Gent Gran de Canaletes. “Em consta que quan va venir la UME ha desinfectar a alguns no els hi va agradar, però necessitàvem ajuda vingués d’on vingués”, remarcava Villalba. “Us asseguro que encara avui intentem fer-ho de la millor manera possible, però no és fácil. La nostra gran sort és que la gran majòria de les famílies van confiar en nosaltres. Han estat moments que a l’equip de la residència no ens agradaría tornar a passar en la nostra vida. A la residència de Cerdanyola s’arriba a passar l’última etapa de la vida, però amb dignitat. M’agradaria demanar perdó a tots els residents als quals no vam poder salvar la vida”, assegurava emocionada Villalba.

El policia local César Ronquillo, una de les persones que ha patit la Covid19 i ha sobreviscut. “Soc un supervivent i un servidor públic amb més de 36 anys prestats. Cerdanyola no serà la ciutat més bonica del món, però és un bon poble que quan arriba el moment mostra el seu caràcter i solidaritat”, destacava.

Finalment, intervenien Anna González i Xavi Gutierrez, alumnes de la tutoria del professor del IES Banús, Agustí Martorell, que va morir durant la pandèmia. “Va ser un gran profesional que ens va ensenyar tecnologia i a ser persones. Després del que hem viscut tenim una cosa clara: la vida no sempre és perfecta i d evagades pot ser molt injusta amb qui no ho ha de ser”, llegien en un text en en record de totes les persones que ens han deixat durant la pandèmia. “S’ha de seguir endavant perquè l’essència de les persones que ens han deixat sempre romandrà en nosaltres. Les portarem al cor”.

Després de les intervencions els assistents van sortir al pati de l’Ateneu on, acompanyats per la música d’un trio de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV), es va descobrir la placa en record de totes les persones que ens han deixat durant la pandèmia

 

.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?