Cerdanyola comptarà en breu amb tres electrolineres públiques de recàrrega ràpida

WhatsApp Image 2024-02-01 at 13.06.09

La nova electrolinera de recàrrega ràpida que s’ha instal·lat al carrer Camp ja està en  funcionament. Es tracta d’un nou model i suposa un pas endavant en el pla d’expansió del servei Electrolineres AMB per ampliar els punts de recàrrega pública per a vehicles elèctrics de la metròpolis de Barcelona. A la del carrer camp, que s’ha presentat avui oficialment, se li sumaran en les properes setmanes dos nous punts ràpids acabats i pendents de la connexió amb Endesa, situats al passeig de les Acàcies i a l’avinguda de Canaletes. Durant aquest any, també està prevista la construcció d’una fotolinera a l’antic escorxador.

“Estem molt contents d’haver arribat fins aquí i volem continuar en aquesta línia a tota la ciutat. En els darrers anys des de l’Ajuntament estem caminant de forma molt potent per avançant en favor de la mobilitat sostenible a la ciutat”, destacava l’alcalde de Cerdanyola del Vallès i vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón. Com a exemples posava els metres de carril bici que s’estan guanyant al centre de la ciutat, l’aprovació de la ZBE, la pacificació de carrers com la ronda del Guinardó, la instal·lació de tres electrolineres o d’una fotolinera a l’aparcament de l’antic escorxador. En aquest sentit, el director de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Joan Maria Bigas, felicitava l’Ajuntament de Cerdanyola per ser molt actiu en la descarbonització de la mobilitat.

“Aquesta electrolinera és un clar exemple de com l’AMB avança de forma decidida en la descarbonització de la mobilitat, un dels principals reptes actuals, i facilita a la ciutadania de la metròpolis de Barcelona alternatives més netes i sostenibles per desplaçar-se”, remarcava la consellera delegada de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Elisabet Latorre. En aquest sentit, recordava que l’AMB crearà al llarg del 2024 una de les xarxes metropolitanes públiques de recàrrega ràpida més extenses del sud d’Europa. Així, l’AMB passarà de les 15 electrolineres actuals a una àmplia xarxa de 102 electrolineres, que permetran donar servei i carregar simultàniament 367 vehicles elèctrics. D’aquestes 102, n’hi haurà 63 de recàrrega ràpida, 11 de recàrrega semiràpida i 28 de solars (les fotolineres, que són punts de recàrrega equipats amb una marquesina fotovoltaica que proporciona energia d’origen solar als vehicles elèctrics).  El punt de recàrrega de vehicles elèctrics del carrer Camp és el primer d’aquest pla d’expansió metropolità ubicat al Vallès.

Característiques del nou punt de recàrrega

L’electrolinera presentada avui, de 50 kW, és la quinzena de l’AMB i està finançada a través del Pla de sostenibilitat ambiental de l’AMB. S’ubica al carrer del Camp, disposa de dues places d’estacionament i tres connectors. Per fer-la servir, com la resta d’electrolineres de l’AMB, cal registrar-se a l’app AMB Electrolineres. La recàrrega s’activa amb la mateixa aplicació i el temps màxim és de 30 minuts. El servei d’electrolineres és de pagament i té un preu públic “una miqueta inferior” -0,30 euros/kWh- al d’altres operadors, recordava Latorre, que insistia que el conjunt del país “ha d’anar cap a una mobilitat menys contaminant i més sostenible”.

Cost global de quatre milions d’euros

L’AMB està fent actuacions en gairebé 40 ubicacions del territori metropolità i està treballant colze a colze amb Endesa per posar en funcionament 20 noves electrolineres entre els mesos de febrer i març. En finalitzar l’expansió, la pràctica totalitat de municipis de la metròpolis de Barcelona disposarà d’electrolineres. En funció de la població i extensió del terme municipal, cada municipi tindrà entre 1 i 8 electrolineres públiques metropolitanes. Econòmicament, l’AMB preveu que aquest pla d’expansió tindrà un cost global de quatre milions d’euros, dos milions dels quals provindran de subvencions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Estalvi mensual d’emissions: 214 tones de CO2, de 276 kg de NO2 i de 39 kg de partícules fines

L’AMB va iniciar l’establiment de la seva xarxa d’electrolineres l’any 2015. Actualment, amb el punt de recàrrega presentat avui a Cerdanyola, la infraestructura assoleix els 15 punts de recàrrega ràpida, que distribueixen més de 190.000 kWh cada mes i faciliten 11.000 recàrregues mensuals, segons dades del darrer trimestre del 2023. Aquest fet, sumat a la millora de les instal·lacions gràcies al programa MOVES III, suposa multiplicar per quatre la mitjana mensual (50.000 kWh) dels darrers 2 anys. Diàriament, de mitjana, en cada punt es realitzen entre 25 i 30 recàrregues. L’energia dispensada és energia verda certificada procedent de fonts 100 % renovables. Els prop de 200.000 kWh distribuïts cada mes suposen l’estalvi mensual d’emissions de 214 tones de CO2, de 276 kg de NO2 i de 39 kg de partícules fines.

Els 15 punts en funcionament estan ubicats als municipis de Badalona, Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Pallejà, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat i Gavà.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?