Augmenten els casos de Trastorn de Conducta Alimentària entre els adolescents de Cerdanyola

WhatsApp Image 2023-12-05 at 08.52.21

L’estudi del programa de prevenció dels Trastorns Alimentaris a l’Educació Secundària -realitzat a 8 centres educatius de Cerdanyola i entre gairebé 600 alumnes de tercer de l’ESO- conclou que que l’11% dels adolescents presentaven trets compatibles amb un TCA. Entre aquests, més de la meitat (52,6%) no va necessitar iniciar un tractament i la resta (46,4%) van demanar ajuda i accés a un tractament especialitzat. D’aquests, 9 van acabar havent de ser tractats clínicament.

Amb aquestes estadístiques l’estudi recull que cal treballar més en la conscienciació social i desestigmació de les problemàtiques de salut mental per promoure la demanda d’ajuda per part dels adolescents. Una altra dada que destaca l’estudi és que gairebé el 50% dels adolescents participants no tenien hàbits alimentaris saludables pel que fa a l’esmorzar per això, l’estudi conclou que cal incidir en els hàbits i revisar els horaris actuals propicien o dificulten l’establiment d’hàbits saludables.

100 famílies s’han pogut beneficiar dun taller

L’estudi, realitzat per Fita Fundació, ha demostrat que cal desenvolupar programacions coherents que promoguin la reflexió i el canvi en els adolescents perquè les accions de prevenció puntuals no possibiliten el vincle amb el professional ni l’espai de confiança necessaris. Raquel Linares destaca que “els trastorns alimentaris són una problemàtica creixent, però si es detecten a temps la resolució és més senzilla” per aquest motiu és important “promoure la detecció primerenca, facilitant d’eines estratègiques als professionals per a la prevenció, promovent la consciència de la malaltia dins les famílies i formant als docents per a la detecció precoç”.

El programa va permetre també que més de 100 famílies poguessin beneficiar-se d’un taller per entendre i comprendre la realitat dels TCA i el 75% dels docents de 3r de l’ESO van rebre formació en detecció primerenca.

A la presentació de l’estudi al MAC van participar la regidora de Promoció de la Salut, Sonia Rodríguez, Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, Esther Rivera, directora adjunta dels Serveis Territorial d’Educació, Raquel Linares, directora de la Fundació FITA, Montserrat Pàmies, cap d’Àrea de Salut Mental Infantojuvenil de l’Hospital Parc Taulí i Sara Bujaralance, directora de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia. Tots ells van coincidir en la importància de la prevenció i detecció i de treballar transversalment entre Salut i Educació per reduir el nombre de casos. Sonia Rodríguez va destacar que l’estudi “ens permet entomar la problemàtica” i va insistir en el compromís de l’Ajuntament per continuar treballant en la detecció i prevenció.

El Taulí ha atès enguany 110 persones amb algun trastorn de conducta alimentària

El Parc Taulí ha atès aquest any 110 persones amb algun trastorn de conducta alimentària. Per garantir una bona atenció per a aquests pacients, l’any passat va entrar en funcionament al Centre de Salut Mental Infantojuvenil del Parc Taulí el nou servei d’Hospital de dia per a adolescents i joves amb Trastorns de Conducta Alimentària, que ha millorat la qualitat assistencial dels pacients amb una intervenció molt més específica, amb professionals de diferents perfils especialitzats en trastorns de conducta alimentària format com són psiquiatres, psicòlegs, infermeria especialitzada en salut mental, tècnic auxiliar d’infermeria, docència, terapeuta ocupacional i treball social.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?