Aprovat inicialment l’increment de l’11’6% de l’IBI

pleibi

Un ple extraordinari ha aprovat incialment –amb el vot en contra de tota l’oposició- la modificació de les ordenances fiscals de béns immobles (IBI), de vehicles de tracció mecànica (IVTM) i de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE). Una vegada tinguin la llum verda definitiva del consistori, entraran en vigor l’1 de gener.  L’increment de l’11’6% de l’IBI -13,25 euros el rebut mitjà (quatre a l’any)- va centrar el debat polític.

“En aquests quatre últims anys no s’ha augmentat la pressió fiscal, però les conseqüències de la guerra d’Ucraïna i l’actualització dels contractes han fet que hagi crescut el pressupost de despesa i hem hagut de buscar fonts de finançament”, explicava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez. Així, el govern municipal assegura que  té “la responsabilitat de continuar oferint serveis públics de qualitat” i proposa incrementar els ingressos per la via de la recaptació amb una proposta “justa i acurada” que té en compte l’entorn fiscal de la ciutats veïnes i similars al municipi. Cerdanyola se situa com el 13è municipi de la comarca pel que fa a import del rebut de l’IBI i el 138è de Catalunya”, assegurava Sánchez. Amb l’augment de 13’25 euros en el rebut mitjà –a Cerdanyola el pagament de l’IBI es fracciona en quatre rebuts-la quota anual mitjana passarà de 454 a 507 euros i permetrà recaptar dos milions d’euros més. Des del govern municipal, es defensa que la previsió de despesa dels subministraments al 2024 s’incrementa un 82%, el que suposa 1’9 milions més de despesa. “Pràcticament podem dir que l’augment de l’Ibi, que suposarà ingressar uns dos milions d’euros més, servirà per pagar aquest increment de les despeses bàsiques de l’Ajuntament”, indicava el regidor. A més, l’actualització del contracte de neteja preveu per al 2024 un increment en la despesa de més d’un milió d’euros. Les despeses de personal i les financeres també es veuran incrementades al 2024 en un 8% -dos milions d’euros més- i un 167,56% respectivament.

D’altra banda, l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) augmenta el quadre de quoficients de situació de les categories del carrer que van de la segona a la cinquena passant aquesta a ser el màxim legal exigible.

Per últim, es modifica l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) ´”és simplement una moficiació de l’articular per adaptar-lo a la normativa vigent i no implica cap increment econòmic”, apuntava Sánchez.

“Som conscients de l’important esforç que estem demanant a la ciutadania, treballarem el màxim perquè aquest esforç serveix perquè Cerdanyola segueixi avançant”, anunciava Sánchez.

Què diu l’oposició?

“Creiem que aquesta pujada de l’IBI no és necessària perquè amb aquest increment no faran cap acció social. Amb aquests diners millorarà el manteniment dels barris i de l’espai públic? A més, ens agradaria aplicar si s’aplicarà una nova taxa de residus. Si hem de pagar una taxa més de residus, hauríem de mantenir o baixar l’IBI. Reduir les despeses innecessàries és una manera de poder mantenir els impostos i no haver de pujar-los. Si tornarem a tenir superàvit perquè no el destinem a inversions?”, preguntava Óscar Conde (VOX).

“Votarem en contra de la pujada d’impostos a Cerdanyola, creiem que en un context d’inflacció és una mala solució. Fan una lectura esbiaxiada i molt optimista de la situació econòmica que estem vivint. L’Ajuntament en lloc d’ajudar, posa una càrrega més sobre la ciutadania i és un gest lleig en aquest moment complicat per a la ciutadania. I per què? Estan abocant més diners a una maquinària que no funciona i no veiem cap projecte nou”, criticava Joan Sánchez (Junts).

“Falta un estudi més acurat que justifiqui aquest increment de l’IBI del 10%, no s’ha utitlitzat un sistema de participació del veïnat en l’elaboració dels pressupostos. A més, tampoc contempla que abans del 2025 s’haurà d’implementar una nova taxa residus, que ja augmentarà la càrrega fiscal de la ciutadania. Em costa encaixar aquest increment quan l’Ajuntament té diners i crec que aquesta pujada no és per millorar la vida de la ciutadania”, lamentava Pedro Arco (ECP).

“Pensem que podria arribar a donar-se les circumstàncies per a la pujada de l’BI, però no amb aquestes formes ni amb aquestes circumstàncies”, valorava Ivan González (Guanyem): “Que se’ns digui que el resultat final de la regularització de contractes és pagar més per rebre els mateixos serveis és una conclusió preocupant. Ens alegrem que es pugi l’IAE, però mantenen les bonificacions màximes i d’això ja no ens alegrem tant, com tampoc ens agrada la pujada generalitzada de l’IBI que hauran de pagar les famílies. Trobem que és difícil de justificar quer s’hagi de pujar l’IBI a les famílies per una situació econòmica que ja coneixíem l’any passat i venint de gastar-nos una morterada en la festa major més cara de Cerdanyola. També estem davant el govern més car de Cerdanyola amb 12 dedicacions exclussives ii una execució d’inversions inferior al 20%. Si li demanem a la gent que faci un esforç, el govern hauria de donar exemple. Que també pugi l’IBI a altres municipis dels voltants no justifica que també es faci aquí”.

Álvaro Hernández (PP) compartia part dels arguments dels companys d’oposició: “En un context d’inflacció no podem dir que sí a l’increment polític i més quan hi ha despeses polítiques que es podrien reduir. Vostès volen més diners per després no executar projectes. Hi ha molta feina per fer i s’han de destinar els diners al que realment fa falta, com per exemple uns serveis de qualitat”.

Per part d’ERC, Iñigo Enterria demanava al govern municipal que expliqui que “de cada 500 euros que paguem d’IBI pagarem 58 euros més”. Els republicans reclamen que “l’escolta activa” que l’executiu diu practicar sigui real. “Quan estan a l’oposició li demanen al govern que recapti menys diners i quan governen pujen els impostos. Com a partit d’esquerres no estem en contra de l’increment de l’IBI, però volem saber en que es gasten els diners. Diuen que necessiten 2 milions d’euros més i el pressupost contemnpla una partida de 2’5 milions d’euros en inversions que després no s’executen. Deixin només 500.000 i ja tenim els dos milions que falten”, afegia el portaveu republicà, que insistia en els problemes d’organització de l’Ajuntament.

Respostes del govern a les crítíques

“Sempre hi ha marge de millora en l’execució d’inversions”, reconeixia el regidor de Serveis Econòmics, que apuntava que fa dos anys no sabien com evolucionaria la inflacció i que ara l’Ajuntament paga el doble de subministrament de llum i gas. “Ara els preus han començat a estabilitzar-se i podem dir quina despesa tindrà l’Ajuntament al 2024 i ajustar els ingressos a aquesta despesa. Ara demanem un esforç a les famílies que no hem demanat en els quatre últims anys”. En aquest sentit, l’alcalde Carlos Cordón insistia que és la primera vegada en cinc anys que es porta al ple una pujada de l’IBI. “Cerdanyola ha fet l’impossible durant quatre anys de pandèmia i guerra perquè les famílies no paguin les conseqüències d’aquestes situacions, però si tot puja i volem seguir fent coses hem de fer aquest pas que no ens agrada”, remarcava el batlle, que insistia que han ajustat al màxim el pressupost perquè “la pujada sigui la mínima” i demana a l’oposició que miri als ajuntament dels voltants. “Alguns van pujar els impostos el passat mandat i ara ho tornen a fer”, recordava.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?