Aprovat inicialment el pla d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire de Cerdanyola

8d2d352177553035380c8d89065116aa

El ple municipal d’abril aprova inicialment i per unanimitat el pla d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire de Cerdanyola. L’Àrea d’Acció Climàtica de l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, han redactat el Pla d’acció per a la millora de qualitat de l’aire del municipi de Cerdanyola del Vallès (2020-2025) a petició del propi consistori.

“L’objectiu és establir les actuacions que cal implementar des de l’Ajuntament per reduir les emissions de contaminants i assolir els nivells que marca la legislació europea”, explicava la regidora de Medi Ambient, Eulàlia Mimó. A Cerdanyola, la major part dels contaminants provenen del trànsit, apuntava la regidora, que anunciava que s’implantaran mesures en l’àmbit de la mobilitat. Aquest pla, que incorpora 41 accions, servirà per planificar, programar i veure com es poden implementar aquestes mesures, segons el govern.  “No és un document per guardar en un calaix, el fem amb la voluntat d’aplicar-lo”, destacava Mimó. Properament s’instal·larà a Cerdanyola una estació de mesura de diòxid de nitrogen.

“Caldran moltes actuacions en molts fronts, si avancem en aquest tema serà per al suma de molts resultats discrets”, apuntava Joan Sánchez (Junts), que afegia que “aquest pla fa palès que durant molts anys no s’han fet prou bé els deures”. Des d’En Comú Podem, Isaac Martínez defensava la necessitat del pla: “Lamentem que no s’hagi fet abans. Aprovant-lo fem una part de la feina, ara toca fer calendari, aplicar les mesures i dotar-les de pressupost”. El pla tècnicament està “molt ben fet”, destacava Ivan González (Guanyem). “Però quan pensa el govern implementar totes aquestes mesures? L’aire no millorarà només amb l’aprovació d’aquest pla”, demanava.  “Estem parlant d’objectius molt ambiciosos i ens felicitem per les 41 accions concretes que es proposen. 28 les portàvem al nostre programa electoral”, assegurava el regidor Albert Turon (ERC), que trobava a faltar un estudi econòmic que valori les accions proposades. Finalment des de CS, Sonia Rodríguez també insistia en la necessitat que el pla s’acompanyi ja d’un pla de treball

Superàvit de 8 milions

 D’altra banda, en l’apartat econòmic el ple va donar compte de la liquidació del pressupost municipal de l’exercici 2020 amb un superàvit de  8.446.929 euros i un romanent de tresoreria de 12.195.228 euros. L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès en el conjunt del seu sector “Administracions públiques” compleix amb el principi d’Estabilitat Pressupostària, presentant a 31 de desembre una capacitat de finançament de 3.640.093,74 euros, que representa el 5,40% dels ingressos no financers consolidats. Igualment, el mateix sector, presenta un compliment provisional en l’objectiu fiscal de la Regla de la Despesa, d’761.099,27 euros, un 1,50% per sota del topall màxim fixat pel Pla Econòmic Financer aprovat pel consistori.

Modificacions de crèdit que pugen a més de 8 milions d’euros

També van generar molt debat tres modificacions de crèdit que pugen a més de 8 milions d’euros. En primer lloc el plenari es va aprovar -amb l’abstenció d’ERC, CS, ECP i Guanyem- una modificació per al pagament de factures.  En segon lloc, obtenia la llum verda del plenari – amb els vots en contra d’ECP i Guanyem i l’abstenció de Guanyem- una modificació per actuacions a equipaments o fer front al valor de reversió del PEM Guiera. Finalment, també aconseguia l’aprovació – amb els vots en contra d’ERC, ECP i Guanyem i l’abstenció del PP-del ple una modificació per fer efectiva l’aportació pendent del 2020 que té l’Ajuntament amb el Centre Direccional.

D’altra banda, també s’aprovava per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament de Cerdanyola a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM). El punt contempla donar suport a les activitats de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona 2021 i elaborar amb recursos propis o amb recursos d’entitats del tercer sector programes sobre alimentació sostenible durant l’any 2021, si la situació actual ho permet. A més, l’adhesió implica un marc estratègic i d’acció per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau local amb la implicació dels actors de l’anomenada quíntuple hèlix: les administracions públiques, l’empresa i el sector productiu, el món acadèmic i de la recerca, la ciutadania i les seves organitzacions, i els mitjans de comunicació. “Creiem que és molt important per assolir els reptes de futur d’un sistema alimentari més just i sostenible”, remarcava Isaac Martínez (ECP). “Aquest model territorial ens permetrà desenvolupar polítiques en clau local. A Cerdanyola com es concretarà?”, preguntava Montse Nieto (ERC). Un dubte compartit amb Ivan González (Guanyem): “Un cop adherits a la carta quines polítiques concretes es faran?”.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?