Aprovat definitivament l’increment de l’11’6% de l’IBI per al 2024

WhatsApp Image 2023-12-22 at 09.21.44

L’últim ple de l’any ha servit per aprovar definitivament les ordenances fiscals i el pressupost municipal per al 2024.

Amb el vot en contra de la resta d’oposició, va tirar endavant l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals de béns immobles (IBI), de vehicles de tracció mecànica (IVTM) i de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE). Així, totes tres entraran en vigor l’1 de gener del 2024. “S’han estimat principalment al·legacions de caràcter tècnic que no modifiquen significativament l’expedient inicial”, explicava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez, que agraïa les aportacions fetes a través d’unes al·legacions que han permès millorar unes ordenances fiscals aprovades inicialment a l’octubre i on l’increment de l’11’6% de l’IBI -13,25 euros el rebut mitjà (quatre a l’any)- va centrar el debat polític.

“És un increment exagerat de l’IBI i de l’IAE i no entenem que es pugui justificar per les pujades de consum, la despesa de personal i la renovació de contractes. El govern hauria d’haver fet un esforç de contenció per compensar aquests increments com faran els ajuntaments de Sant Cugat i Montcada. Davant les dificultats la ciutadania responsable voldria veure que s’apliquen mesures, però no és així”, criticava Joan Sánchez (Junts). “En tot aquest temps l’equip de govern no ha justificat degudament la pujada de l’IBI en un moment econòmic complicat per a la ciutadania, que ha tingut una gran pèrdua de poder adquisitiu. Es poden incrementar els ingressos municipals, però sempre per donar més i millors serveis, i aquest no és el cas”, lamentava Pedro Arco (En Comú Podem). “És difícil de justificar aquesta pujada de l’IBI quan es produeix romanent any rere any, quan no s’executen projectes que el propi govern aprova, quan tenim el govern més car de la història de Cerdanyola i quan no es va explicar a la campanya electoral”, exposava Ivan González (Guanyem). “És cert que en quatre anys no van pujar la pressió fiscal, però ara ho augmenten de cop. El que demanem és que hi hagi una adquació entre allò que es recapta i allò que es gasta, hi havia moltes receptes per evitar aquesta pujada”, destacava Iñigo Enterria (ERC). “Tots els serveis han pujat el preu. Per renovació de contractes, subministres i personal ens veiem obligats a demanar aquest esforç a la ciutadania. Hem de continuar donant un servei de qualitat al millor preu possible”, insistia el regidor de Serveis Econòmics. Finalment, el president de l’EMD de Bellaterra, Josep Maria Riba, confia que aquesta major pressió fiscal es noti a Bellaterra i a tota Cerdanyola.

Després de desestimar les al·legacions presentades, es va aprovar definitivament –amb el vot en contra de tota l’oposició- el pressupost municipal per al 2024. El pressupost és de 72,3 milions d’euros, una xifra que impliquen un creixement de l’11’65% respecte la liquidació de l’exercici 2022. “És un pressupost progressista per seguir millorant Cerdanyola i actualitzat a les circumstàncies actuals per poder afrontar aquesta nova etapa amb totes les garanties”, explicava de nou el regidor de Serveis Econòmics. “No es percep cap esforç de contenció en les despeses i el nivell d’execució és baix. El que no gastem potser hauríem de pensar en no cobrar-ho o en invertir-ho”, proposava Joan Sánchez (Junts). “És un pressupost inflaccionista i redueix serveis, no presenta un estudi de millora de gestió, no introdueix partides per auditar els serveis ni mecanismes de participació”, criticava Pedro Arco (En Comú Podem). “Ni en l’elaboració, ni en el contingut ni en l’execució li sabem veure aquest caràcter progressista”, assegurava Ivan González (Guanyem). “Ara la pressió la tindrà una plantilla que està precaritzada i mal organitzada”, apuntava Iñigo Enterría (ERC), que assegurava que “hi ha una sèrie de prioritats” que no es veuen reflectides en aquest pressupost. “La percepció que tenim és que el grau de satisfacció dels treballadors és més alt ara que quam vam arribar”, responia Javi Sánchez, que destacava que tot el pressupost està fet pensant en la ciutadania.

Llum verda al compte general 2022 i a 28 REO

D’altra banda, el compte general de l’exercici 2022 va rebre el vist-i-plau del plenari amb l’abstenció de tota l’oposició. “L’Ajuntament de Cerdanyola compleix amb els límits del  nivell d’endeutament en relació als llindars màxims previstes per la Llei d’Hisendes Locals, ha complert amb el període mitjà de pagament i està encara en el període de suspensió de regles fiscals”, destacava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez.

El ple de desembre també va donar llum verda a 28 Reconeixements Extrajudicials d’Obligacions (REO) de diferents serveis municipals.

Mocions

En l’apartat de mocions el ple va aprovar –amb l’abstenció del PSC i el vot contrari de PP i Vox- la moció d’ERC, Guanyem, ECP i Junts per demanar l’alliberament immediat de Julian Assange.

Amb el vot contrari de Vox, va obtenir la llum verda del plenari la moció d’ERC i En Comú Podem per reduir el malbaratament alimentari i canalitzar-lo amb finalitats socials. “Farem tot el possible per implementar-la”, assegurava la regidora de Serveis Socials.

Per contra, va ser rebutjada la moció de VOX de millores de la nostra sanitat amb els vots contraris de tots els partits excepte el del grup proposant i del PP.

Plenillo

En el moment de l’audiència ciutadana, des de la PAH es demanava al govern municipal si s’està buscant una alternativa digna a l’allotjament temporal que s’ofereix des del consistori a famílies en situació d’emergència social. La regidora de Serveis Socials, Sonia Rodríguez, assegurava que “s’està fent tot el possible perquè cap persona hagi d’allotjar-se a l’Hostal Xarau, que és l’únic recurs disponible del que disposa l’Ajuntament per aquests casos”. Actualment només una família viu a aquest allotjament de forma temporal i s’està buscant “la via més ràpida” per trobar una alternativa, assegurava Rodríguez. “Aquesta no és ni serà l’última família que arribi a Serveis Socials amb aquesta situació, us heu de posar les piles”, apuntava el representant de la PAH. “Treballem per tenir el màxim de pisos disponibles per a les famílies que es trobin en una situació molt vulnerable. Espero poder treballar conjuntament amb vostès per poder ampliar el parc d’habitatge municipal”, responia Rodríguez, que anunciava que el govern ja té aprovat un contracte menor “per poder fer la detecció de pisos buits”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?