‘Amàlia Alegre i la Revolta de les Dones’: Un acte d’amor en forma de llibre

WhatsApp Image 2024-02-29 at 08.50.25(1)

Enmig dels carrers del Raval de Barcelona, el matí del 10 de gener de 1918, la veïna del carrer de l’Om, Amàlia Alegre, va protagonitzar un acte que reverberaria al llarg dels anys: penjar un simple paper a la paret. Però aquest no era un paper qualsevol; era una crida fervent a totes les dones del barri per unir-se en protesta contra l’encariment dels aliments, el carbó i els lloguers. Aquell acte, aparentment modest, va encendre una flama que es va estendre com un incendi i es va convertir en una revolta liderada exclusivament per dones, que duraria tres setmanes i que deixaria una empremta indeleble en la història de Catalunya. Ara tota aquesta història s’ha recollit en el llibre ‘Amàlia Alegre i la Revolta de les Dones’, que es presentarà l’1 de març (19 h) al MAC.

Aquesta revolta no va ser només una qüestió d’economia; va ser un crit d’indignació contra la injustícia, una protesta contra un sistema que no sentia les veus del poble. Les dones del Raval, moltes d’elles treballadores, mares i esposes, van decidir prendre les regnes del seu destí, exigint un canvi que ja era més que necessari. Durant aquelles setmanes, van plantar cara al Govern Civil, van desafiar l’autoritat establerta i van defensar amb valentia els seus drets i els de les seves famílies.

Però a mesura que el temps passava, els fets de la Revolta de les Dones de 1918 i la seva heroïna es van veure eclipsats per les pàgines del temps. La memòria d’aquell gest coratjós va desaparèixer lentament perdut en els reculls de la història. Malgrat tot, l’esperit de resistència d’Amàlia Alegre no va ser oblidat per la seva família. Les seves besnetes, Carmen Jiménez i Imma Guillamón, van escoltar les històries de la seva àvia Rafela, filla d’Amàlia, una vegada i una altra. Amb el temps, aquestes històries familiars van anar adquirint una nova rellevància, i un dia, amb la troballa d’un article a Kaosenlared, van comprendre la magnitud del que havia aconseguit la seva besàvia.

Així va començar un viatge emocional i històric per a la Carmen i l’Imma. Amb determinació ferma, es van submergir en una recerca exhaustiva, recopilant cada detall disponible sobre la Revolta de les Dones de 1918 i la seva líder. Van buscar en els arxius, van revisar la premsa de l’època i van contrastar tota la informació amb les històries transmeses oralment per la seva família: “La Carmen es va endinsar en gairebé tots els arxius històrics per buscar documents. Fins i tot s’han canviat dates de fotografies considerades de La Canadenca”, argumenta l’Imma.

Posar en dubte versions establertes de la història

El que van descobrir no només va revelar la veritat darrere els esdeveniments del 1918, sinó que també va posar en dubte versions establertes de la història. Van desmuntar mites i van desmentir vinculacions polítiques atribuïdes a Amàlia per mostrar que la seva revolta va ser una expressió genuïna del descontentament popular, independent de qualsevol afiliació partidista: “En el llibre posem en dubte que l’Amàlia fos membre del Partit Republicà Radical. Totes les nostres investigacions porten a la mateixa conclusió. I és que considerem que va ser una revolta espontània i popular en la qual van participar sindicats i partits polítics de diferents ideologies on totes volien el mateix”. El treball de Carmen i Imma no només ha il•luminat el passat, sinó que també ha donat veu a les dones oblidades de la història. A través del seu llibre ‘Amàlia Alegre i la Revolta de les Dones’ han reivindicat el paper de les dones en la lluita per la justícia i la igualtat. El llibre no només és un testimoni de la història, sinó també un acte d’amor cap a la memòria d’Amàlia Alegre i totes les dones que van lluitar al seu costat: “Com va dir Montserrat Roig: Si hi ha un acte d’amor aquest és la memòria”.

El seu treball ha culminat en un reconeixement oficial per part de l’Ajuntament de Barcelona, que va col·locar una placa de memòria al carrer de l’Om en honor a Amàlia Alegre i la Revolta de les Dones de gener de 1918. Així, la història d’Amàlia Alegre i la seva revolta es manté viva per recordar-nos que fins i tot en els moments més foscos, la lluita per la justícia i la igualtat continua. – Paula Sama

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?