20 edicions de lluita contra l’abandonament dels estudis del Campus Ítaca

WhatsApp Image 2023-12-05 at 11.51.55

La UAB ha commemorat la vintena edició del Campus Ítaca, programa socioeducatiu que vol encoratjar l’alumnat de secundària a realitzar estudis postobligatoris. Segons l’estudi realitzat per ATLAS, grup de recerca en interseccions crítiques en educació de la UAB, un terç dels estudiants de tercer d’ESO que participen al Campus Ítaca acaben seguint estudis universitaris a la UAB. Pel que fa a les beques salari, des de la seva creació l’any 2009, ja se n’han lliurat 281.

Segons l’informe d’ATLAS, que ha estat presentat per la investigadora Angelina Sánchez, gairebé 6.800 persones, procedents de 33 municipis diferents, han participat al Campus Ítaca al llarg de les vint edicions. El 73% d’ells provenen de situacions socioeconòmiques inestables i el 90% no tenen referents adults amb estudis universitaris en el seu entorn quotidià. Entre d’altres dades, l’informe explica també que un 98% dels participants manifesten, en acabar el Campus Ítaca, que volen continuar la seva formació acadèmica; un 17%, a més, afirma que la seva idea sobre a què volen dedicar-se ha canviat després de la seva estada. Gairebé el 99% dels participants acaben l’ESO i la gran majoria d’ells accedeixen a batxillerat i, en menor mesura, a cicles formatius de grau superior.

I, en l’acte de lliurament de les Beques Salari Ítaca (UAB-Santander), Anna Vallet, estudiant de segon curs del Grau en Educació Primària, ha intervingut en representació de l’alumnat que ha obtingut la beca. Segons Vallet, ha expressat el seu agraïment a “totes les persones que han confiat en nosaltres” i ha celebrat que “persones que no podríem accedir als estudis superiors per qüestions econòmiques poguem comptar amb amb aquesta oportunitat”. Aquestes beques salari són, segons Vallet, “una inversió de futur” perquè “ajudant a ascendir uns quants estudiants, ascendim tots”. Ara, ha afirmat, “se’ns han obert les portes a una nova etapa molt rellevant per al nostre futur” i ha expressat, en nom de tot l’alumnat becat, que “la nostra voluntat és arribar a ser professionals excel·lents en els nostres àmbits”.

Una estada al campus de la UAB

Durant els mesos de juny i juliol, centenars d’alumnes de tercer d’ESO que fan activitats pedagògiques i lúdiques al campus de Bellaterra acompanyats per membres de la comunitat universitària que els acompanyen com a monitors i que organitzen tallers i xerrades. El perfil d’alumnat al qual va dirigit el projecte és el d’estudiants amb bones capacitats per als estudis però que, per la seva situació socioeconòmica o per la manca de referents adults propers amb estudis superiors, es troben en una situació de desavantatge educatiu. A més d’animar-los a seguir estudis postobligatoris, el Campus Ítaca vol esdevenir un espai de convivència entre els nois i noies procedents d’entorns socials diversos i potenciar l’ús del català com a llengua de comunicació.

Els i les participants procedeixen de diverses comarques de l’entorn geogràfic de la universitat però, al voltant d’un 70%, han estat alumnes de centres educatius del Vallès Occidental. El 90,5% d’ells no tenia cap referent adult amb estudis universitaris. Pel que fa al seu entorn social i econòmic, més del 73% es troben en situacions socioeconòmiques inestables o molt inestables.

El Campus Ítaca afavoreix els agrupaments heterogenis de l’alumnat per afavorir la interacció entre joves amb diferents perfils. A més, vol fomentar també l’ús normalitzat del català. Entre els i les estudiants que hi han participat, el 60’4% tenen el castellà com a llengua familiar (el 16,7% tenen el català, el 14,6% tenen una llengua estrangera i un 6,5% tenen el català i el castellà), i el 63,1% utilitzen el castellà com a llengua per parlar amb els companys de classe (un 33,0% el català, i un 3,8% totes dues llengües).

Pel que fa a les Beques Salari Ítaca (UAB-Santander), aquests ajuts permeten seguir els estudis de grau amb un ingrés de 500 euros mensuals durant deu mesos de l’any, a més de la gratuïtat a la matrícula i altres despeses de campus, com ara l’allotjament a la Vila Universitària en cas que sigui necessari. La beca és renovable durant els anys de duració dels estudis de grau. Al llarg de les deu convocatòries dels ajuts, 281 estudiants han pogut accedir a les beques.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?