
Conversem el president de Cerdanyola Comerç i Serveis, Xavi Olivé.
Posem-nos en situació. Com estava el comerç local abans de la pandèmia i com està ara?
El comerç abans de la pandèmia estava en un moment d’estabilitat després de la crisi del 2008. El coronavirus ha estat una estocada molt forta, ja veurem com seran les conseqüències. A la tornada hi ha hagut de tot, hi ha gent que ha tingut bones vendes, altres s’han mantingut i altres han tingut pèrdues. L’impacte el veurem potser d’aquí a dos o tres mesos. Ara portàvem setmanes que els centres comercials no havien obert encara i la gent es quedava a la ciutat i s’ha afavorit el comerç de proximitat. És prematur fer una anàlisi de la situació actual, tot i que tenim dades dels dos primers mesos de pandèmia que indiquen que a Catalunya el comerç ha tingut unes pèrdues setmanals de 525 milions d’euros. De moment molta gent està a l’expectativa de veure com es desenvolupen les properes setmanes i quina situació tenen un cop passat l’estiu. No és una situació positiva ni que faci un bon pronòstic per al comerç.
Hi ha comerços que ja no hagin aixecat la persiana?
No tenim coneixement de cap comerç que hagi tancat les portes per la covid-19, però no tenim dades. Hi ha establiments del sector de la restauració que sabem que obriran més tard. Crec que tot ho veurem passat l’estiu.
La covid-19 ha obligat als comerços a reciclar-se?
Sobretot a posar el peu en la digitalització. És a dir, s’han reciclat en el model de com vendre el seu producte. La covid-19 el que ha fet és empènyer molta gent a sumar-se al carro de les noves tecnologies. Ha fet que la digitalització s’acceleri en molts comerços. Molts han aprofitat xarxes socials o s’han fet la seva web i han venut a través de whatsapp o Instagram. La part positiva d’aquesta crisi és la posada al dia en eines digitals per vendre.
Alguns estudis parlen que molta gent que ha fet les compres online durant el confinament les continuaran fent també així després. Això afectarà al comerç local? Té realment capacitat per digitalitzar-se?
És positiu perquè és un nou canal per vendre. El problema del comerç local és que li costa molt digitalitzar-se, potser per falta de temps. En els últims anys s’ha fet molta feina per motivar el comerciant a pujar al carro de la digitalització. Hi ha una part del comerç que ho ha fet, però hi ha un percentatge del comerç que els seus propietaris estan a punt de jubilar-se o a punt de tancar el negoci perquè no té relleu generacional. A aquesta franja li costa molt, la resta han vist que la digitalització és un puntal. Com a Cerdanyola Comerç i Serveis hem notat que a nivell de formació quan fem cursos en l’àmbit de digitalització els associats responen millor que amb formacions més tradicionals.
Les mesures aprovades a la taula de reconstrucció en relació al comerç són suficients?
Sabem que a nivell d’administració local el marge de maniobra és relativament petit i en aquest sentit creiem que són positives si s’aproven ja. El que no trobem normal és que podria haver-se avançat la seva aprovació i no haver d’esperar al ple del 25 de juny. Proposem a l’Ajuntament que faci una gran campanya de suport al comerç de proximitat, que no es quedin en quatre missatges en xarxes socials.
Com valoren la vianalització d’alguns carrers durant el cap de setmana?
Positivament. La gent s’ha fet seva aquesta mesura, però s’haurien de polir alguns detalls. Com és el continu pas de cotxes dels carrers Sant Martí i Sant Ramon. S’hauria de regular i insistir més en la seva penalització. En el cas de Canaletes, el comerç de la zona s’ha queixat que no els hi serveix per res i va en detriment dels seus clients, que utilitzaven la zona que han tallat per poder aparcar o tenir carril aparcament dissuasori. Crec que aquest tema de talls i pacificació de carrers ha de venir per quedar-se, però fets amb ordre i amb consens amb les entitats de comerciants i restauració. Potser podria ampliar-se també a altres zones com el passeig Cordelles.
Ha baixat el número d’associats en aquest període?
Hem tingut algunes altes en aquest període de confinament. Tot i que en general ens hem mantingut. Estem molt contents perquè potser això denota que es visualitza la feina que fem.
Com a comerciants se senten recolzats pel govern català i estatal?
A nivell estatal de cara als autònoms es van anar produint mesures per compensar quotes mensual autònoms, però les ajudes directes al comerç han estat molt pobres. La Generalitat va aprovar un paquet d’ajudes de 10 milions d’euros, però el problema va ser que la línia d’ajudes directes al comerç es van esgotar en menys de set hores. Molta gent necessitava aquests diners per poder subsistir aquests mesos. Des de diferents entitats i agents econòmics del sector s’ha demanat que s’ampliï aquesta dotació econòmica i sabem que ho estan fent. A nivell estatal demanem també que aposti pel comerç de proximitat, perquè ara per ara no han fet gaire cosa.
El confinament ens ha mostrat com és una ciutat sense comerç. Què podem fer perquè aquesta amenaça no es faci una realitat?
Sí, amb la pandèmia s’ha pogut visualitzar que la ciutat està morta sense comerç. S’ha d’aprofitar aquesta visualització de com el comerç local -sobretot l’essencial- ha estat al peu del canó per oferir els seus serveis. Ja és hora que la gent agafi consciència i valori el comerç de proximitat tal com s’ha fet en aquestes setmanes de confinament. L’administració ha d’obrir més els ulls i apostar obertament pel comerç local. Des de Cerdanyola Comerç i Serveis sempre hem reiterat que ha faltat aquesta aposta i que també han mancat recursos humans a la regidoria de Promoció Econòmica. Som conscients que s’està posant fil a l’agulla. Ha faltat aquesta aposta oberta i amb recursos econòmics per potenciar al comerç de proximitat.
Davant aquesta situació que estem vivint, quin paper us toca jugar com a associació de comerciants?
Una de les claus per a nosaltres ha estat el paper que hem jugat per dotar d’informació. En les últimes setmanes hem triat el gra de la palla i hem donat informació de confiança i dotar d’eines als comerciants per desenvolupar el seu negoci. El que hem fet durant aquestes setmanes ha posat en evidència que una associació de comerciants és imprescindible per aglutinar el comerç de la ciutat i dotar-lo d’un paper rellevant. També per fer marca de ciutat i tenir el comerç de proximitat com a agent rellevant.