Viatge per la dignitat

72ca15047a78e7b4a322422f38badf4b

El periodista cerdanyolenc Toni Álvaro omple Enric Granados en la presentació del seu ‘Catálogo de decisiones y fragilidades’ 

Diuen que petites accions poden canviar el món i així ho demostren les més de 100 històries que recull ‘Catálogo de decisiones y fragilidades’ (El Lokal, Barcelona, 2016) del periodista i guionista televisiu cerdanyolenc Toni Álvaro. El llibre, presentat a un Espai Enric Granados ple a vessar, recull els fruits d’un experiment que va créixer diàriament en el compte de Facebook de l’autor -la Boca d’Or-, on milers de lectors van quedar fascinats per aquestes petites històries de persones reals que van tenir actituds dignes per construir un món millor. I per “petició popular” del lectors virtuals, les històries s’han traslladat al paper, explicava Álvaro.

Els quasi 120 relats, marcats per la intel·ligent ironia que caracteritza a Álvaro, esdevenen un cant a la vida i un al·legat contra la barbàrie. “La ironia em ve de sèrie i l’humor és el que ens salva”, apuntava l’autor sobre un estil personal que ha servit per explicar la història de persones que van fer el que havien de fer, “un cant a la vida” i de confiança en el gènere humà. “No són històries desconegudes, no hi ha recerca històrica, l’únic diferent és la mirada”, reconeixia un Álvaro que no considera als protagonistes de les històries com a herois. “No m’agrada el concepte d’heroi perquè suposa allunyar-lo de la condició humana i per això intento crear una relació de proximitat”. I ho exemplificava amb el record de l’històric sindicalista cerdanyolenc Saturnino Bernal. “Si coneixíeu al Satur ja em direu si tenia pinta d’heroi”, preguntava al públic. Precisament la història del Satur és una de les 120 que recull ‘Catálogo de decisiones y fragilidades’: “Mi padre trabajaba en Aiscondel y fue a él al primero que oí hablar del Satur. Que vaya con el Satur, que joder con el Satur, que si 10 como el Satur y otro gallo nos cantaría… Yo era un crío, así que me imaginaba al tal Satur como algo parecido a un musculoso tornero fresador héroe de la Unión Soviética. Cuando más adelante lo conocí en persona resultó ser un tío canijo, moreno y enjuto, y empecé a comprender que la fuerza no radicaba en el tamaño y el músculo, sino en nuestros principios. Eso lo dijo Salvador Allende, pero yo lo supe por el Satur”. Entre les més del centenar de persones de les que parla el llibre també es troba el socorrista cerdanyolenc de Proactiva Open Arms, Albert Roma: “Tipos como Albert Roma le permiten a gente como usted o como yo tender una mano a gente como usted o como yo con el agua al cuello. En realidad también nos está socorriendo a nosotros”, assegura l’autor en un llibre que es presentava a Cerdanyola, acompanyat de la veu de la periodista Soraya Rodríguez i el saxo José Antonio Guillem i amb un record per a l’Aiscondel de la Cerdanyola industrial: “Las naves de Aiscondel en mi pueblo habían alojado hasta unas 1600 personas, mi padre entre ellas. Fundada en 1943 en Barcelona, Aiscondel se trasladó definitivamente a Cerdanyola en 1964, convertida en uno de los grandes motores de crecimiento de la ciudad (…) En 1976 la pancarta Meler en lucha, por el pan, el trabajo y la libertad recorre Cerdanyola. Son los prolegómenos de las huelgas generales de aquel año. Cerdanyola contabilizará, según prensa de la época, 6000 huelguistas, 396 empresas cerradas y una asamblea unitaria en el campo de fútbol. Y muchos descubren que una hora de lucha puede agotar más que doce en la cadena de montaje”

Quan el lector topa per primera vegada amb ‘Catálogo de decisiones y fragilidades’ pot caure en la temptació de pensar que parla del passat, just el contrari del que desitja l’autor. “Mai he cregut en el passat, m’estimo més pensar en un present continu”, assegura Álvaro per explicar que els fets que es recullen al llibre són ben presents. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?