
La crisi que ha provocat el coronavirus va ser la protagonista d’un ple extraordinari -el primer telemàtic en la història de Cerdanyola- que també va aprovar definitivament les ordenances fiscals. Tots els grups municipals van mostrar el seu condol a les víctimes de la Covid-19 i les seves famílies, l’agraïment a les persones dels serveis essencials i la necessitat que l’Ajuntament respongui a les situacions de vulnerabilitat que es produeixin. El plenari també la responsabilitat de la ciutadania i a les iniciatives solidàries d’entitats, empreses i particulars.
Cordón: “La màxima prioritat és respondre a les situacions de vulnerabilitat que es puguin produir ara i més endavant”
L’alcalde Carlos Cordón va donar compte al ple de les mesures adoptades per l’alcaldia per a la prevenció i la contenció de la propagació del coronavirus, tot destacant la creació d’una partida de 450.000 euros per a situacions d’emergència social, les exempcions i descomptes en algunes taxes per a indústries, comerços i hostaleria o la suspensió de quotes de serveis municipals. “Segurament cometrem errors, però tot l’equip de govern ens hi estem deixant la pell, la màxima prioritat és respondre a les situacions de vulnerabilitat que es puguin produir ara i més endavant”, assegurava el batlle, que agraïa la predisposició de l’oposició.
Solà (ERC): “Ara ja cal salvar famílies, ens calen mesures reals i valentes”
“Ara ja cal salvar famílies, ens calen mesures reals i valentes. Hem de ser capaços de donar respostes i hem de ser àgils, tenen la nostra mà estesa”, destacava la portaveu d’ERC, Helena Solà. En aquest sentit, els republicans proposen crear una taula de treball amb els actors socials i econòmics per definir propostes. També van proposar al govern municipal que modifiqui el pressupost per adaptar-lo a les necessitats actuals. “Malgrat que ERC no vam votar el pressupost pel 2020 perquè no compartim projecte, aquí estem per treballar plegats per fer aquesta modificació”, anunciava Solà. “Estem valorant com fer aquesta taula de treball/comissió amb tots els agents implicats quan passi l’estat d’alarma”, responia l’alcalde, que mostrava la predisposició del govern a treballar conjuntament amb l’oposició.
Rodríguez (CS): “La ciutat ha d’estar a l’alçada de la seva ciutadania”
Per part de CS, la portaveu Sonia Rodríguez va mostra preocupació per l’atenció a les persones grans que no són usuaris del Servei d’Atenció Domiciliària o la desinfecció de la ciutat. “Com a alcalde ha de demanar tota la col·laboració possible a la Generalitat i a l’Estat perquè la ciutat estigui a l’alçada de la seva ciutadania”, demanava Rodríguez a Cordón, que assegurava que el consistori ha demanat ajuda a totes les asministracions. “Si coneixeu un cas d’alguna persona o família que necessita ajuda, ens ho dieu perquè estem treballant per donar respostes”, demanava el batlle a la resta de grups municipals.
Benseny (Guanyem): “Necessitem tenir el coneixement de tot el que està passant per poder fer propostes i poder-vos ajudar per afrontar aquesta crisi”
Laura Benseny (Guanyem Cerdanyola), que va recordar que la formació ha proposat una Renda Mínima Municipal durant l’estat d’alarma, preguntava al govern municipal quines mesures s’estan fent a nivell de Serveis Socials i reclamava que s’eviti que la funerària Truyols apliqui “preus abusius amb el negoci de la mort”. Tant Guanyem com ERC van criticar la presència de la Unidad Militar de Emergencias (UME) per netejar les instal·lacions de la residència de gent gran de Canaletes i van preguntar si s’havia demanat ajuda als Bombers de la Generalitat. “Necessitem tenir el coneixement de tot el que està passant per poder fer propostes i poder-vos ajudar per afrontar aquesta crisi”, apuntava Benseny. “La UME o la Generalitat tenen aquesta estructura que brigada no té per poder desinfectar llocs de pública concurrència”, responia Cordón. A més, el batlle va apuntar que estan treballant amb altres ajuntaments perquè “les condicions abusives d’enterrament” no es produeixin.
Adell (ECP): “Caldrà modificar pressupost i mesures fiscals per poder ajudar a la població”
Per la seva banda, Pilar Adell (En Comú Podem) remarcava que les emergències socials augmentaran i que caldrà modificar pressupost i mesures fiscals per poder ajudar a la població.
Sánchez (Junts): “Hem de pensar com pot l’Ajuntament oferir línies de microcrèdits a pimes o autònoms, com ajornar o condonar el pagament dels tributs en el cas que es demostri la necessitat”
“Hem de fer el màxim calaix possible per atendre les emergències socials”, defensava Joan Sánchez (Junts per Cerdanyola), que també demanava la implicació del consistori per minimitzar els perjudicis a empreses, comerços i hostaleria, amb especial atenció als autònoms: “Hem de pensar com pot l’Ajuntament oferir línies de microcrèdits a pimes o autònoms, com ajornar o condonar el pagament dels tributs en el cas que es demostri la necessitat”. En aquest sentit, des de Junts aposten perquè el govern no ho faci sol, sinó que compti amb les entitats de caire econòmic de la ciutat en el marc d’una comissió que pugui acordar mesures efectives per a la reactivació econòmica local.
Buenaño (PP): El veritable impacte d’aquesta crisi el coneixerem quan acabi el confinament”
“Estem davant la crisi sanitària més important dels últims anys, però el veritable impacte el coneixerem quan acabi el confinament”, destacava el portaveu del PP, Manuel Buenaño, que també es va oferir al govern per a la modificació del pressupost del 2020. “Moltes partides no podran executar-se i les necessitaran les famílies de Cerdanyola que es dirigiran a l’Ajuntament com a institució més propera a la ciutadà”, apuntava. El popular també va sol·licitar al govern que demani a la Generalitat les dades oficials sobre l’afectació de la Covid-19 a les residències de la gent gran de Cerdanyola. “Estem en contacte permanent amb les residències, però no tenim dades oficials de defuncions encara”, responia l’alcalde, que avançava que el pressupost es modificarà per respondre a les necessitats que sorgeixin.