Una setmana amb la zona taronja en funcionament

Zona taronja

Tot just fa una semana que la zona taronja va passar a substituir a l’antiga zona blava a Cerdanyola. Els vehicles que estacionin a la zona taronja ho podran fer durant un temps limitat de 90 minuts i de forma totalment gratuïta.

Les 360 places que fins ara eren blaves ja són taronges i l’Ajuntament ha ampliat l’aparcament amb límit horari en 81 places ubicades a l’aparcament de Can Xarau als carrers Foment i passeig de la Riera. En el cas de la zona d’aparcament de Can Xarau (c. Foment/Pg. Riera) la limitació horària serà de 120 minuts. A petició de les associacions de comerciants i dels Mercats Municipals, i per facilitar les compres, hi ha carrers que s’han convertit en zona taronja quan abans eren lliures.  Un exemple  seria el carrer Sant Daniel o les places dels mercats municipals de Serraperera i Les Fontetes. A canvi, s’han lliurat places al carrer Pineda (Les Fontetes).

El nou sistema d’estacionament fomenta la rotació de vehicles per dinamitzar el comerç local i l’hostaleria local i ho fa sense que això suposi un perjudici econòmic per a la ciutadania. Davant la crisis sanitària i en conseqüència econòmica, el govern municipal segueix treballant en dur a terme actuacions que ajudin a millorar l’activitat econòmica local.

L’horari de la Zona Taronja és de 9 a 13h i de 16 a 20h de dilluns a divendres i de 9 a 14h els dissabtes. Els dies festius i durant el mes d’agost, no estarà operativa.

Per fer ús d’aquestes places serà necessari descarregar-se l’aplicació ‘Parkunload’, disponible per a dispositius Android i iOS. A través d’aquest sistema es podrà obtenir el tiquet virtual d’estacionament (caldrà indicar l’hora d’arribada i la de sortida) i es podrà consultar en temps real les places d’aparcament disponibles de la zona taronja.

També s’ha instal·lat senyalització vertical en cada zona que informa de la limitació horària, horaris de funcionament i codis de zona.

Passos per obtenir un tiquet d’estacionament en una zona regulada amb l’app Parkunload:

  • Dins o fora del vehicle, situat a menys de 15 metres del senyal que delimita la zona.
  • Prémer el menú “Estacionar” i automàticament es mostraran les condicions d’estacionament vigents per al vehicle seleccionat en la zona actual.
  • Prémer “Iniciar estacionament” per obtenir un tiquet vàlid. El botó no apareixerà si el vehicle té prohibit estacionar, és festiu o es troba fora de l’horari de regulació de la zona.
  • L’app mostra i notifica informació sobre el temps d’estacionament restant.
  • Finalment, prémer “Fi de l’estacionament” a l’alliberar la plaça d’estacionament, ja que permet comunicar la disponibilitat de places lliures a la resta de conductors.

És necessari assegurar-se que el Bluetooth i els serveis de localització del telèfon mòbil estan activats. En cas contrari, cal activar-los i repetir el procés per a la detecció automàtica de zona.

Alternativament, si no es disposa d’un smartphone o no es pot utilitzar l’app, es pot notificar l’inici d’un estacionament a través d’un formulari web en l’enllaç https://www.parkunload.com/start/

No es permet canviar el tiquet un cop passats els 90 minuts. Caldrà moure el cotxe a una altra zona d’aparcament i fer un registre nou a l’app Parkunload posant el nou codi de zona.

Per tal de garantir l’accés a tothom, sobretot en el cas de les persones grans, s’ofereix com a alternativa per obtenir un tiquet d’estacionament la via telefònica. Trucant al telèfon 669 86 60 74 es podrà reservar la plaça de la mateixa manera que a través de l’aplicació. No serà necessari posar cap article ni paper al vehicle. El servei disposarà aquest telèfon d’atenció per a qualsevol qüestió, queixa, reclamació o petició que puguin fer les persones usuàries i que estarà disponible durant l’horari sotmès a regulació

Així mateix, les persones amb la targeta d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda podran estacionar el vehicle sense limitació de temps, i sense obtenir comprovant, en els estacionaments amb horari limitat.

Període informatiu els primers mesos

Durant els primers mesos d’aplicació del sistema s’establirà un període informatiu perquè les persones usuàries s’habituïn a les noves condicions d’ús. El final d’aquest període informatiu es notificarà a través de la pàgina web municipal i les xarxes socials de l’Ajuntament i, des d’aquell moment, la manca de comprovant horari i sobrepassar els límits horaris indicats suposarà una infracció.

ERC critica la improvisació i la manca d’informació del govern municipal

El grup municipal d’ERC critica en un comunicat la improvisació i la manca d’informació del govern municipal en relació al nou sistema de regulació d’aparcament de vehicles. “Fa augmentar la incertesa sobre el model”, destaquen els reublicans. Per a ERC ,el nou projecte de zona taronja és “un exemple més de la inoperància, la manca d’estudis i de preparació, i de l’absència d’un projecte de ciutat veritable pensada per a les persones i el comerç”. Per aquest motiu reclamen aprovar definitivament un Pla Local de Mobilitat abans d’encetar propostes sense cap aval tècnic, assegurar amb l’AMB el traspàs definitiu de les línies d’autobusos locals, amb millores de recorregut i de freqüència, aprofitar el Pla per la Qualitat de l’Aire aprovat per implementar una Zona de Baixes Emissions a Cerdanyola i regular i controlar els espais de càrrega i descàrrega i disposar d’una sola aplicació comuna amb la resta de ciutats metropolitanes. També sol·liciten posar sobre la taula, amb total transparència, el projecte de la zona taronja i ser acordat amb el màxim consens polític i ciutadà i assegurar el futur econòmic i financer de l’empresa municipal Cerdanyola Promocions. “Cal tenir present la bretxa digital, econòmica i d’edat, i oferir solucions viables a les persones que no disposin de terminals mòbils o no sàpiguen fer-lo servir”, apunten.

Esquerra considera que “el govern del PSC actua de forma obscura, sense una proposta específica per la nostra ciutat i desconfia que el nou sistema de zona taronja, tal i com està concebut, garanteixi la necessària rotació d’aparcaments perjudicant el comerç i la mobilitat dels mateixos veïns i veïnes”. En aquest sentit, ERC denuncia l’actuació unilateral del govern i la manca d’informació i de comunicació: “Més enllà de la falsa sensació de gratuïtat en l’aparcament de rotació al centre de la ciutat, el cert és que les despeses del nou sistema les assumirem totes i tots, amb independència de si utilitzem la zona taronja o no”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?