
Sis dels nou milions de jueus que vivien a Europa van morir a conseqüència de la persecució del règim nazi. Uns pocs milers van aconseguir fugir de la barbàrie creuant els Pirineus. L’exposició ‘Fugint de l’Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial’, que el Museu de Ca n’Oliver acull fins al 14 de maig, recull els testimonis reals i colpidors de vuit refugiats jueus que van fugir de l’Holocaust creuant els Pirineus. Ens endinsem en les històries de vida d’alguns dels seus protagonistes per conèixer un passat recent en el que Catalunya tingué un paper destacat”, explicava el comissari de l’exposició, Josep Calvet.
CATALUNYA, CAMÍ DE PAS
L’exposició, produïda pel Museu d’Història de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s’emmarca dins dels actes organitzats pel Museu d’Història de Catalunya amb motiu de la commemoració dels 70 aniversari de la fi de la II Guerra Mundial i de l’alliberament dels camps nazis. Amb l’estructura narrativa de la història de vuit famílies, la mostra explica com Catalunya va esdevenir camí de pas cap a la llibertat per a milers d’homes i dones que fugien de la persecució i de la mort. Alguns ho van aconseguir, com el cas de les famílies de Paquita Sitzer o Víctor Papo, i d’altres, com el matrimoni Heilbruner-Levi o Jenny Kehr, s’hi van deixar la vida. També es poden veure dos audiovisuals, un mapa amb els camps nazis i un altre amb les línies d’evasió i un conjunt d’objectes agrupats per temàtica.
NO OBLIDAR
Pel seu títol ‘Fugint de l’holocaust’ pot semblar una exposició sobre el passat, “però només fent un cop d’ull a les imatges, veiem que no estem tan lluny”, remarcava el director del Museu de Ca n’Oliver, Joan Francès. En aquesta línia, la regidora de Cultura, Elvi Vila, apuntava que avui “mirem aquesta exposició i pensem que hauríem d’haver aprés del passat i ho ha estat així”. Per la seva banda, l’alcalde Carles Escolà remarcava que el perill d’oblidar la història és que els errors es tornin a repetir: “El millor homenatge que podem fer a les víctimes de l’Holocaust és no oblidar”.
ACTIVITATS PER APROFUNDIR EN LA MOSTRA
Sota l’ombra de l’esvàstica
Dimecres 29 de març, 18.30 h
Sala d’exposicions de l’Ateneu
El programa d’activitats comença amb una visita guiada a l’exposició La Shoah. El genocidi nazi del poble jueu que es podrà veure a l’Ateneu fins el 14 d’abril.
Perseguits i salvats. Camins de nit i boira. Divendres 31 de març, 18h
Sala Enric Granados Biblioteca
Es projectarà el documental produït la Xarxa de Comunicació Local i Televisió de Catalunya i dirigit per Felip Soler. Recull testimonis en primera persona que narren com van travessar els Pirineus fugint dels nazis. Aquesta activitat ha estat proposada pel Xisc que s’ocuparà de la presentació i de les preguntes que se’n puguin derivar. L’entrada és lliure.
Les veus de la frontera
Diumenge 2 d’abril, 9.30 h
Museu de Ca n’Oliver-Forat del Vent
Itinerari dramatitzat que pretén recordar el patiment dels 10.000 jueus i jueves que van travessar els Pirineus fugint de la persecució nazi. El recorregut començarà a l’exposició Museu
a les 9.30 i s’acabarà al Forat del Vent cap a les 14h. Per participar cal inscriure’s al Museu de Ca n’Oliver fins a l’esgotament de les places. El retorn es farà en autocar. L’activitat és gratuïta i està recomanada per a majors de 14 anys.