Una història molt present

acbf17dca076404b2078b0d4b135530d

L’exposició ‘Fugint de l’Holocaust’ rememora a Ca n’Oliver el pas per Catalunya dels milers de persones que van fugir de la barbàrie nazi a través dels Pirineus

Sis dels nou milions de jueus que vivien a Europa van morir a conseqüència de la persecució del règim nazi. Uns pocs milers van aconseguir fugir de la barbàrie creuant els Pirineus. L’exposició ‘Fugint de l’Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial’, que el Museu de Ca n’Oliver acull fins al 14 de maig, recull els testimonis reals i colpidors de vuit refugiats jueus que van fugir de l’Holocaust creuant els Pirineus. Ens endinsem en les històries de vida d’alguns dels seus protagonistes per conèixer un passat recent en el que Catalunya tingué un paper destacat”, explicava el comissari de l’exposició, Josep Calvet.

CATALUNYA, CAMÍ DE PAS

L’exposició, produïda pel Museu d’Història de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s’emmarca dins dels actes organitzats pel Museu d’Història de Catalunya amb motiu de la commemoració dels 70 aniversari de la fi de la II Guerra Mundial i de l’alliberament dels camps nazis. Amb l’estructura narrativa de la història de vuit famílies, la mostra explica com Catalunya va esdevenir camí de pas cap a la llibertat per a milers d’homes i dones que fugien de la persecució i de la mort. Alguns ho van aconseguir, com el cas de les famílies de Paquita Sitzer o Víctor Papo, i d’altres, com el matrimoni Heilbruner-Levi o Jenny Kehr, s’hi van deixar la vida. També es poden veure dos audiovisuals, un mapa amb els camps nazis i un altre amb les línies d’evasió i un conjunt d’objectes agrupats per temàtica.

NO OBLIDAR
Pel seu títol ‘Fugint de l’holocaust’ pot semblar una exposició sobre el passat, “però només fent un cop d’ull a les imatges, veiem que no estem tan lluny”, remarcava el director del Museu de Ca n’Oliver, Joan Francès. En aquesta línia, la regidora de Cultura, Elvi Vila, apuntava que avui “mirem aquesta exposició i pensem que hauríem d’haver aprés del passat i ho ha estat així”. Per la seva banda, l’alcalde Carles Escolà remarcava que el perill d’oblidar la història és que els errors es tornin a repetir: “El millor homenatge que podem fer a les víctimes de l’Holocaust és no oblidar”. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?