Un viatge a través de la mirada de fotògrafes oblidades

eebad02b9c5415f9ba153e4096437663

Fins al 7 de gener es pot visitar a la segona planta de la Biblioteca Central l’exposició ‘Fotògrafes pioneres a Catalunya’

Quan algú pensa en imatges de la guerra civil espanyol automàticament apareix el nom de Robert Capa. En canvi, la fotògrafa anarquista Kati Horna també va disparar fotos d’aquell període i és una gran desconeguda. “I a més quan es parla d’ella el seu nom està associat a Capa com el seu amor impossible”, explicava la fotògrafa Noelia Pérez en una xerrada emmarcada en l’exposició ‘Fotògrafes pioneres a Catalunya’. La mostra, que es pot veure a la Biblioteca Central fins al 7 de gener, explica com les dones fotògrafes havien de competir primerament amb la seva condició femenina, i després, amb l’esforç per aconseguir la qualitat en el seu treball.

L’exposició inclou l’obra inèdita de 10 fotògrafes catalanes -Anaïs Napoleón, Dolors Gil de Pardo, Carme Gotarde, Madronita Andreu, Montserrat Vidal i Barraquer, Rosa Szücs de Truñó, Carme García de Ferrando, Maria Serradell i Sureda, Roser Oromí i Dalmau, Roser Martínez Rochina, Montserrat Sagarra i Joana Biarnés- realitzada des de mitjans del segle XIX fins al principi de la dècada dels setanta del segle XX.

Les fotografies exposades i la reconstrucció de les biografies de les autores permeten recuperar el treball de les dones que es van dedicar de forma sistemàtica a la fotografia abans de la coneguda generació contemporània de fotògrafes professionals catalanes, que es van iniciar en aquest camp els anys seixanta. Són imatges compromeses amb la realitat del seu temps, que no difereixen en qualitat de la dels seus companys però que han estat relegades al llarg de la història de la fotografia. “Per què parlem de dona fotògrafa i no d’home fotògraf?”, es preguntava Pérez mentre assegurava l’interès de la mostra és que “serveixi per obrir altres relats oblidats”. I la pregunta trobava resposta en l’opinió de la fotògrafa d’AFOCER, Sílvia Ariza: “No crec que en el món de la fotografia hi hagi diferències entre homes i dones, el més important és aconseguir el reportatge que desitges des del respecte davant i darrere la càmera”.

LA PRIMERA FOTOPERIODISTA D’ESPANYA
Joana Biarnés (Terrassa, 1935) és una de les fotògrafes protagonistes de l’exposició i va ser la primera fotoperiodista d’Espanya, però malgrat això és força desconeguda pel gran públic. Va estudiar periodisme i ajudava sovint el seu pare, fotògraf esportiu. Precisament a un camp de futbol va ser pionera quan l’àrbitre va aturar un partit de futbol per tractar d’impedir que una dona fes fotos i ella es va quedar. Als anys seixanta va treballar a Madrid per al diari Puebl, on va cobrir grans esdeveniments de l’època, com ara les inundacions a Terrassa o el concert dels Beatles a Barcelona. – Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?