Un total de 8.342 alumnes comencen avui el curs escolar 2023-24

WhatsApp Image 2023-09-06 at 08.50.43
Els alumnes retornen avui a les aules / F. Ajuntament (NP)

El gran dia marcat en vermell a l’agenda ja ha arribat. Avui dimecres, 6 de setembre, comença el curs escolar 2023-2024 per als ensenyaments d’educació infantil, primària i secundària obligatòria. El nou curs escolar s’ha iniciat a Cerdanyola amb 8.342 alumnes de 0 a 16 anys, segons  dades provisionals dels consistori.

Vaga de professors

En el moment de tancar aquesta edició -dilluns tarda- tot semblava indicar que el nou curs escolar 2023-2024 començaria amb la convocatòria de vaga de professors. Dilluns el sindicat USTEC-STEs anunciava que manté l’aturada prevista i anunciada al juny després del fracàs de les negociacions amb la nova conselleria. Des d’USTEC reclamen la recuperació de les condicions laborals “perdudes fa més de 12 anys” i un salari digne per “recuperar el poder adquisitiu perdut”, ja que els professors de Catalunya són “els docents que menys cobren de tot l’estat espanyol”. També reclamen acabar amb la “manca de recursos estructurals” i demanen continuar lluitant per la democràcia als centres per aconseguir la “derogació dels decrets de plantilles i direccions que permeten triar i rebutjar arbitràriament mestres i professors/es”.

Més docents i menys alumnes per aula

“El nou curs tindrà més docents i menys alumnes per aula, fet que afavorirà la qualitat educativa i el benestar docent”, ha exposat la consellera d’Educació, Anna Simó, en la roda de premsa de presentació del nou curs escolar. La consellera ha remarcat que “els fills de la pandèmia arriben a una escola reforçada i de més qualitat”, amb més docents i més recursos que mai. “Perquè tot i la davallada d’alumnat, s’incrementa la plantilla de professorat i de personal d’atenció educativa per fer front a l’escolarització, a la baixada de la ràtio a l’educació infantil i al reforç de l’escola inclusiva”, destacava. Així, s’assoleix la xifra de 81.335 dotacions en la plantilla de personal docent, fet que suposa un increment de 1.190 respecte del curs anterior. És la dada més alta de professorat fins ara per fer front a l’escolarització, a la disminució de ràtio a l’educació infantil i al reforç de l’escola inclusiva, remarquen des de la Generalitat.

Del total de personal docent, 80.145 dotacions corresponen a la plantilla estructural, entre les quals 145 són per l’increment d’escolarització, 297 per a l’educació inclusiva i 698 per a l’impuls de la formació professional. Al marge de l’augment de professorat, s’estabilitzen 27.097 funcionaris de l’àmbit educatiu mitjançant el concurs de mèrits i del concurs extraordinari d’oposicions. Pel que fa al personal d’administració i serveis (PAS) i al personal d’atenció eductiva (PAE), aquest curs s’incrementa en 468 dotacions.

La titular d’Educació ha destacat que l’estabilització del professorat “farà que els centres treballin amb més estabilitat i més continuïtat en els projectes, cosa que a la llarga suposa més qualitat educativa i més tranquil·litat per a les famílies”.

Val escolar de 100 euros

Una de les novetats del curs és la campanya del val escolar de 100 euros per comprar llibres de text i material escolar, i que actualment 357.456 alumnes d’educació primària ja han activat (80,5 % del total).

Obres als centres educatius

Aquest estiu s’ha fet el muntatge de 16 conjunts d’umbracles a les escoles d’infantil i primària que els van sol·licitar, segons anuncia l’Ajuntament de Cerdanyola. Estaran muntats fins al mes d’octubre i es tornaran a instal·lar al mes d’abril. D’altra banda, també s’ha pintat el CEE Jeroni de Moragas, s’han instal·lat equipaments als patis de les escoles Bellaterra, Carles Buïgas, La Sínia, Sant Martí i Serraparera; i s’han arranjat la font del pati a l’Escola Bellaterra i la reixa de tancament del porxo posterior de l’Escola Serraparera. El Departament d’Educació també ha fet obres als centres dels quals n’és titular aquest estiu. Segons informen des de Serveis Territorials, s’han reformat parcialment la tanca perimetral de l’Institut Jaume Mimó i els paviments interiors de l’aulari d’infantil de l’Escola Bellaterra. Finalment, està en marxa la reparació de les esquerdes de la pista i arranjament de la cornisa a l’escola Turó de Guiera.

Ajuts econòmics a l’escolarització

L’Ajuntament de Cerdanyola té previst destinar 663.000 euros als ajuts directes a l’escolarització per a aquest curs, el que suposa un 4% d’augment respecte a la convocatòria del curs 2022-2023.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?