
La carretera de Barcelona i els barris del seu entorn, a través de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, han estat seleccionats per formar part de la xarxa Ri-Connect del programa Urbact.
Dins el programa Urbact, programa Europeu que es centra a promoure projectes dins els criteris de l’Agenda Urbana, es troba la xarxa Ri-Connect, de caire urbanístic. Aquesta xarxa està integrada per grups de treball de 8 ciutats i àrees metropolitanes europees amb la finalitat d’estudiar la transformació d’entorns urbans que són complexos pel fet d’estar travessats per infraestructures importants. En el cas que ens ocupa es tracta de l’eix de la carretera de Barcelona al seu pas per Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Barberà. Es tracta d’una zona de teixits urbans que tot i estar molt pròxims físicament entre ells, estan molt desconnectats per grans infraestructures com són el tren, el riu i l’autopista. Aquesta separació física de zones habitades tant properes, fan de l’àmbit de la carretera de Barcelona un lloc poc amable per a la ciutadania amb sorolls, contaminació, poca vegetació i difícil de travessar caminant.
Es vol recollir una primera opinió de la ciutadania a través d’un qüestionari que es pot omplir a www.cerdanyola.cat/urbact
Cada grup de treball de la xarxa Ri-connect (Manchester, París, Gdansk, Amsterdam, Krakow, Porto, Thessaloniki i Cerdanyola-Ripollet-Montcada-Barberà) estudiarà l’àmbit concret de la seva ciutat o àrea metropolitana amb l’objectiu de proposar una transformació sostenible que permeti tornar a connectar els espais que van ser desconnectats per diferents infraestructures en el seu moment. Aquests projectes es posen en comú en reunions internacionals en les que participen els diferents equips de treball, dels quals l’Ajuntament de Cerdanyola en forma part, amb l’objectiu de compartir experiències i aprenentatges i millorar així la pròpia proposta.
Per dur endavant el projecte és necessària la participació de tot el territori amb l’objectiu que el resultat del projecte de transformació de les infraestructures que uneixen a Cerdanyola, Montcada, Ripollet i Barberà doni resposta a les necessitats reals i globals del territori. En aquest àmbit tant necessari de la participació ciutadana des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, qui lidera el projecte, es vol recollir una primera opinió de la ciutadania a través d’un qüestionari que es pot omplir a www.cerdanyola.cat/urbact.
“Les necessitats de tota aquesta zona ja fa temps que són temes de debat amb el veïnat en el dia a dia de la ciutat i, tot i ser un projecte a mig-llarg termini i segueixen fent falta actuacions urgents, creiem que pot esdevenir la solució estratègica pels propers anys, donat que l’eix de la carretera de Barcelona es tracta d’una zona de teixits urbans que, tot i estar molt pròxims físicament entre ells, estan molt desconnectats per grans infraestructures com són el tren, el riu i l’autopista”, destacava l’alcalde Carlos Cordón.