Un pont cap a l’autonomia i la inclusió

WhatsApp Image 2024-01-10 at 12.54.31

Fa aproximadament un any, Laura Márquez, veïna de Cerdanyola i mestra d’educació especial, va fundar un projecte revolucionari que està marcant la diferència a la vida de joves i adults amb necessitats educatives especials. L’Academia Merceditas, la primera escola en línia dedicada exclusivament a aquest col·lectiu, ha sorgit com un far d’esperança i oportunitats. Aquest innovador projecte, concebut per l’experiència personal de la Laura de créixer amb un familiar amb discapacitat intel·lectual, va alçar-se com el projecte guanyador de l’última edició de la Beca Rotary Cerdanyola.

Un programa tancat de 12 setmanes

L’acadèmia trenca barreres tot oferint un programa tancat de 12 setmanes anomenat ‘Fes-te valdre per tu mateix’ i que integra els alumnes a la comunitat. Es centra en quatre mòduls temàtics on s’aborden aspectes com la higiene, la presa de decisions, mètodes de comunicació o la gestió de les emocions. Els participants reben setmanalment vídeos educatius acompanyats de petites tasques que després ensenyen a la Laura per mantenir una connexió constant amb els estudiants i personalitzar el seu aprenentatge. “Es troben continguts pràctics i divertits, allunyats de la infantilització que moltes vegades trobem per a ells”, assegura Maria Jesús Martínez, mare d’un alumne.

Proporciona un espai on poden créixer i aprendre al seu propi ritme

La preocupació de la fundadora per l’accessibilitat es reflecteix des de la primera lliçó, on ensenya als estudiants a navegar per la plataforma digital. Aquest enfocament proactiu no només els capacita, sinó que també proporciona un espai on poden créixer i aprendre al seu propi ritme, sense la necessitat d’adaptar les activitats a causa de les seves necessitats especials.

Espai segur i privat per abordar les seves preocupacions

Tot i ser una acadèmia en línia, la cerdanyolenca s’assegura d’establir un vincle significatiu mitjançant reunions virtuals setmanals. Aquestes trobades no només serveixen per discutir les lliçons, sinó també com una sessió de suport psicològic encobert. Els estudiants comparteixen les seves experiències diàries i, sovint, troben solucions entre ells, oferint un espai segur i privat per abordar les seves preocupacions.

Amb un suport continu, l’acadèmia s’involucra activament amb les famílies. Tot i no haver-hi reunions amb els pares, Márquez està constantment en contacte amb ells proporcionant orientació i assistència quan sigui necessari. Tanmateix, la Laura porta aquest projecte sola, però espera que amb el temps pugui créixer prou com per necessitar ajuda externa. No obstant això, la seva visió va més enllà. Espera expandir-se, incorporar trobades presencials, un seguiment a llarg termini i crear un podcast amb els seus estudiants: “Són persones com nosaltres i m’encantaria que se’ls hi sentís la veu”.

L’acadèmia arriba a estudiants de tota Espanya, encara que de moment la majoria dels inscrits són del Vallès. L’impacte més tangible és la motivació i la il·lusió dels estudiants quan participen en les lliçons. Aquesta experiència va més enllà de l’educació, ja que els alumnes adquireixen autonomia en diferents aspectes de les seves vides quotidianes. La Laura destaca que “el simple fet que algú que no és un familiar directe els parli de tu a tu genera una il·lusió diferent en els estudiants”. L’acadèmia Merceditas és un far de llum i esperança per a aquells que han estat històricament marginats en el sistema educatiu convencional. Amb una fundadora apassionada i compromesa, aquesta iniciativa única no només educa, sinó que també inspira i obre les portes a un futur on cada estudiant pugui abraçar la seva singularitat amb confiança i determinació durant el seu camí d’empoderament i creixement. – Paula Sama

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?