
Tots just 10 mesos després del ple d’investidura de Carles Escolà es presentava oficialment l’ampliació del govern municipal, ara format per Compromís, ERC i CiU i el suport d’ICV-EUiA que ha signat l’acord programàtic entre els quatre grups. Satisfacció, voluntat d’acord, canvi, no perdre més oportunitats, transparència, estabilitat, honestedat i transversalitat van ser les paraules més utilitzades en el moment de la signatura del decret d’alcaldia d’un cartipàs que entrarà en vigor aquest dilluns.
QUI PORTA QUÈ?
El cartipàs està estructurat en tres grans àrees de govern: Alcaldia, Economia i Serveis Generals (coordinada per Carles Escolà), Polítiques Socials (dirigida per Helena Solà) i Polítiques Territorials (encapçalada per Josep Grau). I en cadascuna d’aquestes àrees hi haurà regidors dels tres grups per aconseguir un govern transversal que treballi en base al consens. L’alcalde Carles Escolà (CxC) serà responsable de Relacions Institucionals, Secretaria, Població i Eleccions i Organització; Daniel Mallén (ERC) d’Hisenda i Serveis Generals, Iñigo Enterria (ERC) de Contractació, RRHH, Centre Direccional i Serveis Municipals, Contxi Haro (CxC) Seguretat Ciutadana i Espai Públic; Encarna Linares (CiU) Patrimoni i Arxiu, Joventut, Salut Pública i Solidaritat i Cooperació; Elvi Vila (CxC) Educació i Igualtat, Maurici Jaumandreu (CxC)Serveis Socials, Helena Solà (ERC) Cultura, Qualitat Urbana i Serveis Funeraris); Josep Grau (CiU) Esports i Planificació Estratègica; Marc Costa (CiU) Promoció Econòmica i Treball, Elizabeth Pasamonte (ERC) Medi Ambient i Transport; i Ivan González (CxC) Urbanisme.
CONSENS I VOLUNTAT D’ESCOLTAR LA VEU DE LA CIUTADANIA
“Aquest acord dóna resposta a la voluntat de canvi polític que van expressar els ciutadans a les urnes el maig de 2015 i aquest és un govern transversal que té les màximes de funcionar per consens i amb una clara voluntat d’escoltar la veu de la ciutadania de Cerdanyola”, remarcava Escolà. El batlle assegurava que la incorporació d’ERC i CiU enforteix un govern “valent” que ha entomat “problemes que s’arrossegaven de fa temps” com el PEM Guiera, Cerdanyola Aparca, l’organització municipal, els abocadors o el Centre Direccional: “Guanyem en força i eficiència i la governança de la ciutat queda plenament garantida”, apuntava Escolà. Per la seva banda, Helena Solà, nova primera tinent d’Alcalde, remarcava que amb el pacte de govern s’inicia “una nova etapa” que “dóna resposta a la voluntat de canvi” que al maig de l’any passat va expressar la ciutadania. “Tenim l’oportunitat de canviar-ho tot, de posar Cerdanyola al lloc que li toca i de transformar flebeses en oportunitat. El gran repte és que el canvi que fem en aquest mandat sigui tan positiu que provoqui que la ciutadania no vulgui tornar mai més al passat”, assegurava la portaveu republicana. Per al convergent Josep Grau, el nou govern és “equilibrat” i “molt transversal” i anunciava que “Cerdanyola no pot desaprofitar més oportunitats” de canvi: “Fins ara potser no hem estat preparats estratègicament, ni hi havia model de ciutat. Ara toca resoldre els dèficits del municipi per situar Cerdanyola al mapa de les ciutats de referència”. Finalment, la portaveu de Compromís, Contxi Haro, remarcava que el nou govern és “molt més estable i més executiu” i que té a les persones com a màxima prioritat i “no obres faraòniques”.
CxC, ERC, CiU i ICV-EUiA signen un acord programàtic que ha de ser la base per definir el Pla d’Acció Municipal 2015-2019
‘Una Cerdanyola per a les persones’ és el nom i també la declaració d’intencions de l’acord programàtic per al mandat signat Compromís, ERC, CiU i ICV-EUiA. L’alcalde, Carles Escolà, assegurava que era una “obligació” per a la seva formació fer possible aquest “molt bon acord” que ha de garantir l’estabilitat “basada en acordar línies d’actuació i de codi ètic del govern del canvi” a la ciutat. Així, més enllà de garantir l’estabilitat institucional del govern, ha de ser la base per a definir el Pla d’Acció Municipal (PAM). En el document els grups destaquen que la participació i la transparència són els dos eixos “indestriables” que afectaran totes les polítiques municipals. De moment, apuntava Escolà, els quatre grups han demostrat “voluntat de transformar Cerdanyola” i ara assumeixen el compromís de tirar endavant el programa: “La millor prova dels resultats que donarà aquest acord es veurà d’aquí a tres anys, quan segur que podrem fer una valoració molt positiva del mandat”.
Entre d’altres, els acords que recull el document són la creació d’un model de participació a Cerdanyola, una auditoria pública del deute municipal i del PEM Guiera, l’elaboració d’un pla d’optimització dels llocs de treball municipals, millorar els tràmits de gestió urbanística, donar suport actiu al procés d’autodeterminació del poble català, aprofitar el parc de l’Alba i la UAB per generar un pol d’economia basada en el coneixement, elaborar un nou conveni amb l’EMD de Bellaterra, evitar la pujada de l’IBI i bonificar les rendes més baixes, creació d’un pla integral de foment de l’ocupació i l’emprenedoria, coordinar esforços per fer realitat l’hospital Ernest Lluch, treballar per disposar de farmàcia de guàrdia els 365 dies de l’any a Cerdanyola i perquè hi hagi servei de pediatria a tots els CAPs de la ciutat, la creació de l’Oficina d’escolarització de Cerdanyola (OEC) i d’un pla de xoc en polítiques socials, actualitzar de forma participativa el Mapa d’Instal·lacions Esportives Municipals (MIEM), negociar amb la FCH la recuperació del PEM Guiera, la creació d’un pla de xoc específic sobre habitatge, estudiar la clausura i neteja de l’abocador de Can Planas i redibuixar el Centre Direccional i intentar negociar amb la Generalitat un nou planejament.
Per a Maria Reina (ICV-EUiA), es tracta d’un acord “amb cara i ulls” amb “molta petjada” de la seva coalició. “Volem estar amatents a que es cumpleixi, la nostra responsabilitat és que el govern no canviï de rumb”, assegurava la portaveu ecosocislista, que anunciava que aniran veient com va caminant el nou executiu i no tanquen ni obren portes a la seva incorporació. Per part de CiU, Miquel Soler destacava que l’acord és fruit de “les ganes de canvi i de fer de Cerdanyola una ciutat millor”. Els convergents creuen que l’acord ha de permetre “posar Cerdanyola al lloc que li pertoca” i esperen que el ciutadà percebi el canvi del govern en les “coses més quotidianes” i en que es faci seu l’Ajuntament perquè l’administració sigui més oberta i transparent.
L’acord programàtic i de codi ètic s’ha presentat, com el pacte de govern, 10 mesos després de la investidura d’Escolà. “Fer coses noves i ben fetes necessita un període maduració”, assegurava Albert Turon (ERC), que apuntava que “s’ha imposat la voluntat de fer un servei públic i la voluntat comuna de canvi en les formes”. Per a Compromís, l’acord és el “full de ruta que ha de garantir la unitat d’acció del govern”. En aquesta línia, Bernat Gastón remarcava que el document fa especial èmfasi en la participació i la transparència i afronta temes com la recuperació de serveis públics, Cerdanyola Aparca o el PEM Guiera. “És un acord revolucionari, però molt sensat i convidem a la resta de forces a llegir-lo i a fer una oposició constructiva”, anunciava Gastón.