

Abans de començar a treballar en la fase d’implementació, el Consell Plenari del Pla Estratègic Cerdanyola del Vallès (PEC) ha presentat públicament les principals línies d’actuació del Pla i el treball realitzat. Es tracta d’un full de ruta que vol impregnar la ciutat a través de 7 reptes que es concreten en 28 objectius estratègics i 53 línies d’actuació.
Quins són els set reptes?
L’elaboració del Pla Estratègic de Cerdanyola del Vallès 2030 s’emmarca dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i és el full de ruta pel desenvolupament de la ciutat per als propers 10 anys. Després de la fase de diagnosi, la fase de participació del Pla per a la redacció del Pla ha estat realitzada a partir de les aportacions de representants de la ciutadania, associacions, entitats, empreses i institucions recollides als tallers participatius de les Comissions de Treball. Posteriorment, el Pla ha passat per una fase de contrast amb els serveis municipals i amb la Comissió Política, on els grups municipals han consensuat el contingut del Pla.
Els set grans reptes que assenya el pla passen per convertir Cerdanyola en una ciutat amigable per a la gent gran i atractiva per a la gent jove, convertir Cerdanyola en un dels principals pols científics, tecnològics i de coneixement de Catalunya, potenciar la diversificació econòmica de la ciutat especialment en els àmbits del comerç i la industria, Modernitzar la pròpia Administració Municipal, fer front a la fragmentació territorial, avançar cap a una major connexió, cohesió i integració de tot el terme municipal i amb els municipis de l’entorn, enfortir les polítiques de sostenibilitat ambiental, transició energètica i lluita contra el canvi climàtic i desenvolupar el potencial creatiu i associatiu.
“Avui culminem un important primer pas, producte del consens”, destacava l’alcalde Carlos Cordón, que donava les gràcies a totes les persones que han contribuït en fer del Pla Estratègic de Ciutat una realitat. “Una tasca, que va començar el 2018 i des de llavors compta amb l’acompanyament i assessorament de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, que a més ens han ajudat en l’aventura de superar les complicacions derivades d’impulsar un procés participatiu amb les restriccions imposades per la COVID”, apuntava. Ara, recordava, obrim un dels capítols més complexos del projecte: la implementació del Pla. “Caldrà cuidar i mantenir aquest esperit de consens assolit entre totes i tots per garantir el seu avanç”, destacava: “Des del govern municipal ens comprometem a promoure el diàleg permanent per tal de garantir la transmissió d’informació i la generació de coneixement compartit, com a pilars bàsics per al seguiment i l’avaluació pluralista del Pla”.
El Cap de l’Àrea de Governança i Polítiques Públiques de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), Marc Martí, recordava que l’origen del pla és la voluntat del ple municipal al 2017 de dotar-se d’un instrument com el Pla Estratègic. “El pla ha viscut un canvi de govern i una pandèmia i segueix endavant. Això és una bona noticia”, assegurava.
Per la seva banda, la vicerectora de la UAB, Carme Miralles, es mostraba satisfeta que la ciutat hagi pensat conjuntament la direcció que vol portar: “Hi ha ciutats que s’identifiquen per la seva universitat i nosaltres volem ser, som i treballem per ser-ho, la universitat de Cerdanyola i volem portar Cerdanyola al món”.
Fruit del consens
“Estarem pendents que es compleixen tots els punts d’aquest pla, perquè el més difícil que es compleixen tots els punts”, assegura Anabel (PP). “Una de les virtuts del pla és el seu consens polític. És un Pla estratègic molt obert i que toca de peus a terra. El primer que s’hauria de fer és constituir aquesta oficina del Projecte de Ciutat”, apunta Joan Sánchez (Junts). “És un pla de consens i hem de felicitar per això. Ens ha faltat parlar més de com ens imaginem en un futur els barris i l’organització de la ciutat. També ens ha faltat avançar en els òrgans de participació sectorial i territorial. Vetllarem pel seguiment i l’execució del pla”, remarcava Cecilia Collado (En Comú Podem). “Estem especialment satisfets que aquest Pla inclogui la idea que el Centre Direccional no gaudeix del consens de tot el consistori de Cerdanyola. Esperem la concreció d’aquest pla”, afirmava Vera Sánchez (Guanyem). “Cerdanyola és una d’aquelles ciutats on té sentit fer un pla estratègic. Crec que els partits participants ens hem de comprometre a vetllar per la seva execució. Obrim una etapa d’optimisme i el govern municipal gaudeix d’estabilitat per aplicar algunes de les mesures que es contemplen al pla”, indicava Pau Ortolà (Cs). “Calen uns serveis públics de qualitat i comptar amb la plantilla municipal per tirar endavant tot allà planificat. Treballem perquè allò plasmat al paper sigui una realitat i millori la vida dels cerdanyolencs i cerdanyolenques”, assegurava Íñigo Enterría (ERC). “La Cerdanyola del futur comença a construir-se avui amb un full de ruta decidit i pactat. Treballarem pel compliment dels objectius des de ja mateix. Volem una Cerdanyola dinàmica, sostenible, plena d’oportunitats i que sigui Ciutat del Coneixement”, apuntava David González (PSC).
Durant l’acte de presentació també van intervenir quatre representants de la taula ciutadana: César Martínez, coordinador de la Creu Roja Comarcal, Joana Barquín, feminista i activista social, Jordi Mena, antropòleg i educador social, i Lluís Sisquella, president de Cerdanyola Empresarial.
Oficina de Projectes Estratègics de Cerdanyola
La creació d’una oficina del pla estratègic és una de les 53 línies d’actuació que concreta el pla. Precisament l’ens encarregat de realitzar l’informe de seguiment anual i qui impulsi l’avaluació trienal del pla serà la Oficina de Projectes Estratègics de Cerdanyola del Vallès amb el suport que consideri necessari. Així, cal preveure la creació d’aquesta estructura estable en l’organigrama municipal amb suficient capacitat tècnica amb la finalitat d’acompanyar el desenvolupament del pla estratègic i d’altres projectes similars. Aquesta oficina, a més d’informar de l’avanç del Pla, vetllarà per la coherència i complementarietat dels projectes desenvolupats per les diferents àrees de l’Ajuntament de Cerdanyola