Un any de pandèmia

daeaf03c78ddb214e4f37d15ced29379-1280x831

Quan el 25 de gener del 2020 la Xina confinava als seus domicilis els onze milions d’habitants de la ciutat de Wuhan i l’aïllava totalment de la resta del país, pocs podien pensar que el món era a punt de viure una de les crisis més importants dels últims temps, una pandèmia mundial com no s’havia vist des de feia un segle. L’OMS declara la pandèmia per la c ovid-19 l’11 de març, el 13 de març es tanquen les escoles i el 14 de març el govern espanyol aprova l’estat d’alarma que seria l’inici d’un confinament domiciliari que va buidar els carrers i omplir els balcons, mentre a les UCIS es lluitava contra la mort. Un any després, persones  i entitats valoren el que ha suposat aquest any de pandèmia.

“No és notícia per a ningú que la COVID-19 ens ha donat una lliçó de vida, mostrant-nos com som de vulnerables i interdependents com a societat i com és d’important que ens cuidem els uns dels altres”, destaca l’alcalde Carlos Cordón.  I és que la societat de 2021 que es projecta viu una situació excepcional amb crisis superposades que cal encarar amb determinació, força i humilitat:  “La determinació de les prioritats amb coneixement, experiència i lideratge per tirar-les endavant; la força per aplicar-les sense dilació; i la humilitat de traslladar a la ciutadania que només junts i juntes ens en sortirem, que només des de la col·laboració podrem superar les incerteses”. Rere aquest any, assegura, hem après que més que mai necessitem cooperació entre governs i fraternitat entre ciutadans. “I és que aquest any hem hagut de fer front a una crisi sanitària sense precedents en la nostra història recent, que ens ha fet acomiadar-nos de massa persones estimades, però que també ha tret el millor de nosaltres com a ciutat. Hem demostrat una resiliència sense precedents”, remarca el batlle.

“Ara fa un any de l’aparició de la COVID-19 a Catalunya, que a més a nosaltres en tocà molt de prop de bon començament”, recorda Montse Castillo, policia local. “Els i les policies locals de Cerdanyola, com a professionals de la seguretat, però també com a persones, hem aprés a gestionar una situació per a la qual ningú estava preparat. Com qualsevol altre col·lectiu, en el transcurs d’aquest any, hem viscut situacions d’incertesa, de desànim, de desorientació… però també hem treballat amb el cor, amb il·lusió, de manera intensa, intentant superar tot el que ens venia: mesures de restricció de llibertats, de contenció… que no sempre han estat ben enteses o compartides”, explica. “Cada vegada que ens arribava una millora o un empitjorament de les dades hem patit com qualsevol ciutadà de Cerdanyola”, reconeix Castillo, que explica que a aquesta pandèmia els ha obligat a actuar i treballar amb precaució i alhora amb sensibilitat: “Hem ajudat i hem cantat aniversaris, hem sancionat i hem emmalaltit. Des de la Policia només podem agrair als veïns i veïnes de la nostra ciutat la seva col·laboració i la confiança que ens han dipositat”.

“Ara fa un any, va arribar aquell estrany dia en el que ens van tancar. A tots ens va agafar per sorpresa”, recorden des del col·legi Montserrat. “Aquesta pandèmia ha posat el món que coneixíem potes enlaire”, destaquen. La notícia del tancament d’escoles va arribar el mateix dia que havia de ser l’últim: “A correcuita, tot el personal de l’escola vam preparar el material perquè els alumnes se’l poguessin endur a casa, malgrat no sabíem quant duraria el tancament, en quines condicions reobriríem o si podríem tenir contacte virtual amb tots els alumnes. A l’estiu se’ns va anunciar que al setembre les classes presencials recomençarien. Però les mesures eren encara incertes i no estaven clares, i un cop vam començar a preparar-nos vam témer que totes aquelles novetats de subgrups i distància contínua poguessin afectar no només l’ensenyament, sinó el caliu i familiaritat que l’escola sempre ha volgut oferir i el benestar emocional dels alumnes”. Ara que ja han passat molts mesos i el temps els ha ajudat a anar-nos adaptant, des de l’escola poden dir que han trobat un funcionament que els permet estar tranquils i afrontar amb ganes i il·lusió cada nou dia. “Això no hauria estat possible sense el grandíssim esforç de tot l’equip de l’escola, dels alumnes i també de les famílies, que des del principi van mostrar el seu suport. L’agraïment a tots ells i la il·lusió dels nens i nenes és el que ens ha empès a continuar endavant. Amb pandèmia o sense, que no perdem l’entusiasme per aprendre i compartir”, asseguren.

“Al principi m’ho vaig prendre no tan seriosament com calia”, reconeix Diana Cujba, metgessa de família del CAP Serraperera. “Amb l’estat de l’alarma i veient cada vegada més pacients afectats, comences a entendre que és una pandèmia. Tot era nou, crec que per això la universitat no ens prepara. Molt dur i difícil, però entre tot l’equip ho vam portar molt bé. Al principi altre aspecte que m’afectava era la relació familiar”, apunta. Ara, poc a poc, s’han acostumat a treballar d’una altra forma: “Moltes visites han estat telefòniques. Anem recuperant el contacte amb el pacient poc a poc. Els pacients comencen a tenir més confiança de venir a la consulta. Tot i que no estigui superat, crec que ho portem millor. Les vacunes i els estudis segur que faran el seu efecte”.

“Al principi de l’Estat d’Alarma vam notar a la gent nerviosa, a l’hivern la gent estava cansada, però que ara que arriben les vacunes i el bon temps sembla que anem millorant en general i la població està més animada”, assegura Ana Sánchez, propietària de la farmàcia Ana Sánchez, que recorda que “amb el confinament domiciliari i el tancament dels CAP vam atendre moltes consultes de persones que no podien parlar amb el metge”. També apunta que l’any de pandèmia ha provocat en la gent gran una “baixada important”.

D’altra banda, davant la emergència social i humanitària La Creu Roja al territori ha posat a l’abast de la població tots els recursos disponibles, humans i materials triplicant les actuacions. Principalment en la cobertura de les necessitats bàsiques. “Des de repartiment de lots de menjar d’urgència, targetes, lots d’higiene i neteja, roba, bolquers, tant al centre com a domicili, ajuts sanitaris o ajuts pel lloguer. També actuant en la part sanitària fent sensibilització, repartint mascaretes… Però també en altres camps com el de la ocupabilitat per tanta gent que s’ha quedat sense feina o en els col·lectius de Gent Gran i d’Infants que s’han quedat a casa i hem hagut que reinventar-nos per seguir al seu costat malgrat les circumstàncies”, explica el coordinador César Martínez. I tot, amb el gran impacte emocional que ha suposat aquesta situació per als usuaris, però també pel propi personal de Creu Roja. “Aprofitem per donar les gràcies a totes les persones que han fet possible això; voluntaris, tècnics, socis, empreses, col·laboradors particulars  i Ajuntament”, agraeix Martínez.

“Ja fa un any que estem vivint els efectes de la COVID 19 i no podem deixar de pensar en totes aquelles persones que ens han deixat i que ha estat la principal pèrdua, la humana”, destaca el president de Cerdanyola Comerç i Serveis, Xavi Olivé. Però pel que fa al comerç, la situació ha estat i està sent molt crítica a causa de les contínues restriccions i tancaments: “Tot i sabent que eren necessàries, les administracions han trigat en donar respostes que mitiguessin aquest impacte econòmic”. L’associació ha fet una feina de donar escalf i seguretat als seus socis i sòcies i fer de filtre de molta informació que sortia sense criteri. “I sobretot, hem posat en valor la compra de proximitat i que gran part de la ciutadania ha apreciat positivament”, remarca Olivé

“Primer de tot volem transmetre la nostra solidaritat amb totes les persones que han patit alguna pèrdua personal per la covid-19”, assegura el president de la Junta Poblacional del Gremi d’Hostaleria del Vallès Occidental i propietari del restaurant Los Abetos, Antonio Castro. Per al Gremi, la gestió de la pandèmia a nivell de l’Ajuntament de Cerdanyola ha estat una declaració d’intencions molt bona, però la realitat ha estat regular: “Els ajuts no han estat tan àgils com nosaltres esperàvem i hem tingut locals que han hagut de tancar abans que arribessin”. En referència a la gestió de la Generalitat, des del Gremi entenen que no s’ha pogut fer pitjor: “Els ajuts pràcticament no han arribat i hem fet el ridícul a nivell de tot l’Estat espanyol perquè els ajuts s’esgotaven en un moment, la pàgina de la Generalitat semblava el SEPE, que és un altre dels horrors d’aquest pandèmia. La Generalitat no ha estat a l’alçada, ara a veure si compleixen amb les ajudes noves que han anunciat”. Castro recorda que les restriccions més estrictes de l’hostaleria s’han produït a Catalunya, quan “des del primer moment els restauradors han seguit el protocol marcat en cada moment”. Per a Castro, la gestió del govern espanyol també ha estat horrorosa: “Entenem que al principi tot era nou i la classe política també va haver d’aprendre, però ja ha passat un any i el desconeixement sembla important. Des del principi a la restauració se’ns ha culpabilitzat com a focus de contagi, quan encara no hi ha cap estudi que ho demostri, estem convençuts que no som el focus del contagi”. L’esperança que té el sector és que les vacunes funcionin -tot i que el ritme de vacunació és molt lent, apunten- i puguem començar a tenir una certa “normalitat” amb les precaucions necessàries.

“Ja fa un any que va esclatar la pandèmia de la COVID19, que ens ha posat a prova a tots i a totes, i ens ha afectat personalment i com a comunitat, amb milers de víctimes de la malaltia i amb problemes de caire socioeconòmic per a moltes famílies”, valoren des de Cerdanyola Empresarial. Amb aquestes realitats en primer pla, l’entitat s’ha vist obligada a canviar el focus de la nostra activitat. “Evidentment, descartada qualsevol trobada presencial, ens hem centrat en la tasca de difondre informació útil als nostres associats, assessorar i atendre consultes i reclamar allò que en cada moment ens ha semblat més necessari davant de les administracions competents”, asseguren. A més, la patronal cerdanyolenca  participa a la taula de reactivació econòmica de Cerdanyola i ha multiplicat les reunions amb els responsables polítics per garantir que el món empresarial rep l’atenció que necessita, tant en aquests moments de crisi com en el futur.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?