
Un 35% dels establiments utilitzen el català d’entrada al públic. Ara bé, fins a un 60% canvia al català quan el client es dirigeix en aquesta llengua. Aquesta és una de les dades destacades de l’estudi que la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) han portat a terme Cerdanyola en el marc del programa Ofercat.
Més del 89,3 % del rètols identificatius s’ajusten a la Llei de Política Lingüística
El català és la llengua amb més presència en la retolació principal dels comerços de Cerdanyola (55,6 %). Els rètols ambivalents, que es poden llegir tant en català com en castellà, i els que no tenen contingut lingüístic representen el 22,9 %. D’altra banda, més del 89,3 % del rètols identificatius s’ajusten a la Llei de Política Lingüística. El treball de camp es va fer el 2019 amb dades de 428 establiments comercials de Cerdanyola, amb un mètode basat en l’observació visual de la retolació, l’anotació de la llengua d’inici dels interlocutors i la llengua d’adequació. “Aquest treball ens ajuda a entendre quin és l’estat del català la ciutat”, destacava la presidenta del Consell del Centre de Normalització Lingüística (CNL) Vallès Occidental 3 i tinenta d’alcaldia de Cultura, Educació i Universitat, Esports, Joventut i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Esther Madrona, durant la presentació telemàtica dels resultats de l’estudi Ofercat.
Ara què es farà?
El pla Ofercat que impulsa la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, al comerç de Cerdanyola, comptarà amb la implicació de l’Ajuntament, i associacions locals de comerciants, establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua i el Mercat Municipal, entre d’altres establiments. Política Lingüística editarà un material de sensibilització adaptat a la realitat comercial i a la personalitat local de Cerdanyola. El Consorci col·laborarà amb l’Ajuntament per divulgar elements d’informació i sensibilització en el procés d’obertura d’un comerç, potenciarà el servei d’assessorament lingüístic adreçat a comerços i empreses i la creació de webs de comerços en català amb la col·laboració Fundació PuntCAT.
El programa també permetrà consolidar la xarxa d’establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua (VxL) i facilitar-hi la pràctica oral a l’alumnat del CNL i dels aprenents del VxL. A més hi haurà actuacions específiques en l’àmbit dels jocs i de sensibilització i difusió en la premsa local. “Les actuacions previstes en aquest pla han de servir per fomentar encara més un ús de qualitat de la llengua catalana a la ciutat”, assegurava la regidora responsable de normalització lingüística de l’Ajuntament de Cerdanyola, Pepi Rivera.
L’Ofercat s’inicia l’any 2000 per observar de manera sistemàtica l’oferta lingüística dels establiments comercials de Catalunya, com a base per impulsar-hi accions de foment del català. Fa especial incidència en les zones d’alta intensitat comercial. El projecte té dues onades: en la primera es visiten els establiments, se n’observa l’atenció oral i la retolació. A continuació es comparteixen els resultats amb els ens locals i els agents econòmics locals per acordar els plans Ofercat per a cada localitat amb actuacions adaptades a la realitat local i lingüística. Els plans que impulsen els centres del Consorci de les diverses localitats tenen caràcter pluriennal (4 anys) per ajustar-se als canvis sociolingüístics i a les oscil·lacions en la conjuntura econòmica i comercial.