“Tu també has de viure”

1e8d6dc02986e7e13576b16a6f372759

Entitats: Sonreir es vivir, famílies amb fills o pares amb discapacitat

Una desena de famílies amb persones dependents i una quinzena de voluntaris amb vincles amb Cerdanyola i Ripollet es troben des de fa un any i mig per donar-se suport.
Ara, han volgut difondre la iniciativa perquè altres cuidadores puguin gaudir de teràpies, d’activitats en família o, simplement, d’una estona en solitari

Confessa l’escriptora R.J Palacios, autora del bestseller Wonder que la història d’Agust —l’entrada als 10 anys a l’escola d’un nen amb una greu malformació a la cara— la va escriure com a desgreuge. Per haver fugit amb la seva família d’una botiga quan els seus fills van començar a mirar una nena diferent. Davant les preguntes incòmodes la mare va optar per la porta. “Et sents un bitxo raro constantment, la gent no assumeix les coses més tontes. El meu fill cridava a les nits i la veïna sortia per la finestra a esbroncar-me. Com li podia explicar que m’era impossible fer callar al meu fill amb discapacitat?”. L’experiència la comparteix Carmen Albalete, una de les quatre coordinadores del grup de pares i mares d’infants amb discapacitats Somriure és viure. 

Una desena de famílies amb fills diferents i quinze voluntaris es troben des de fa un any i mig a Ripollet. A vegades realitzen activitats tots junts: progenitors, prole i voluntaris; d’altres cops els voluntaris assumeixen la cura dels petits en solitari. Quedar i sortir fa més suportable situacions com la incomunicació amb la veïna que patia Carmen. Famílies i voluntaris s’han unit perquè “el món sigui una mica menys difícil”. És possible que el seu exemple serveixi per conscienciar quan dolorosa pot ser una mirada o un retret.

AL RESCAT DEL CUIDADOR
Al bar del Centre Cultural, tres de les coordinadores de Sonreir es vivir, Carmen, la seva filla Maika Aparicio i Mònica Calafell, que és voluntària, exposen els plans i objectius. Volen donar a conèixer l’existència del grup perquè altres famílies en la mateixa situació o bé cuidadors de persones dependents, sense importar ni l’edat ni el vincle amb la persona cuidada, puguin incorporar-s’hi. . Un any i mig després d’ajuntar-se “hem estat els mateixos pares qui volem publicitar-ho i sortir a la llum perquè, si nosaltres ens beneficiem d’aquest espai de trobada i de teràpies, altres persones també puguin gaudir-ne”, reafirma Carmen. Els membres de Sonreir es vivir tenen llaços tant a Ripollet com a Cerdanyola; pensen que seran útils a pares i mares de fills amb discapacitats i a la resta de persones cuidadores.

EXCURSIONS, TALLERS I TERAPIES
Sonreir es vivir està en vies de formalitzar-se com a associació. De moment, pares i mares es troben cada mes, un parell d’hores; just han començat a organitzar excursions familiars com una sortida a Malgrat de Mar, el mes de maig. A més a més de les trobades, realitzen teràpies de grup, han fet classes de zumba i de risoteràpia mentre els voluntaris cuiden dels seus fills i fan tallers manuals amb ells. Hi ha dies que l’espai els brinda l’ocasió per fer un encàrrec sols o simplement, per anar a prendre alguna cosa. “Hi ha gent que això ho veu malament, que es pensa que són capritxos,…” es lamenta Carmen. “Però és que tu també has de viure”, li contesta Mònica. Primer cal cuidar-se un mateix per tenir cura dels que t’envolten, aquesta veritat però, no sempre es fàcil de comprendre des de fora, ni a vegades en el propi entorn familiar.

EL VALOR DE LA SOLIDARITAT
La voluntària explica que va implicar-se al grup amb la idea de transmetre valors solidaris a la seva filla de 12 anys. A la filla de Carmen, Maika, de 24 anys, haver hagut de fer-se càrrec del seu germà des que era petita li ha aportat, diu, “maduresa i responsabilitat”. “Amb la mare ens havíem de coordinar!”, exclama amb normalitat i afegeix que mai ha sentit que això li prengués llibertat. Persones com Manolí, que els ha deixat gratuïtament el seu local en desús i el monologuista David Sas; les classes de Zumba i les teràpies de Cari i Paqui, que les imparteix a preu especial, la risoteràpia i els tallers de la Careta Teatre i l’ecoaula Koala, han ajudat al grup a tirar endavant. Coŀlaboracions a banda, a Sonreir es vivir fabriquen polseres i objectes manuals que venen en festes com la de Sant Jordi, a Ripollet, o la Festa de Can Xarau, a Cerdanyola. Ajudar i ser ajudats, compensa. —J. Josa 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?