Tots els detalls de la cavalcada dels Reis d’Orient

WhatsApp Image 2023-01-05 at 09.03.17(1)

Ses Majestats els Reis d’Orient arribaran a Cerdanyola el 5 de gener per primera vegada sense restriccions sanitàries des que va començar la pandèmia. La cavalcada de carrosses es passejarà pels carrers de Cerdanyola per saludar als infants i acabarà al parc del Turonet, on l’alcalde Carlos Cordón els hi lliurarà la clau de la ciutat perquè accedir a totes les cases a deixar els regals que porten.

Ofrena de l’or, l’encens i la mirra a  la parròquia de Sant Martí

A les 16.30 hores els Reis d’Orient faran l’ofrena de l’or, l’encens i la mirra a  la parròquia de Sant Martí.

Els Reis d’Orient estaran acompanyats per la Fada Alba i la comitiva reial

Una hora després, a les 17.30h començarà la cavalcada de Reis SSMM els Reis d’Orient, que acompanyats de la Fada Alba i la comitiva reial recorreran els carrera de la ciutat per saludar a la ciutadania abans d’afrontar una nit d’intens treball. El recorregut començarà al C.Boters amb la cantonada de l’Avinguda Universitat Autònoma, per després seguir pels carrers Sant Ramon, Anselm Clavé, Sant Enric, Sant Casimir, Francolí, Passeig Cordelles, Francesc Layret, avingudes Catalunya i Primavera i fins al parc del Turonet. A les 19.30h tindrà lloc al Parc del Turonet el concert de la Nit de Reis i entrega de la clau màgica. Allà, es rebrà als Reis d’Orient i a la Fada Alba de la mà de l’Orfeó Lleidatà, el director artístic Pedro Pardo, i la conductora de l’esdeveniment, Gemma Ventura.

El Consell d’Infants de Cerdanyola els hi farà l’ofrena del pa i la sal

A més, el Consell d’Infants de Cerdanyola els hi farà l’ofrena del pa i la sal com a senyal de benvinguda, deixant així tot a punt per presenciar el moment més esperat de la nit: l’entrega per part de l’alcalde de la clau màgica que obre totes les portes de la ciutat.

Es repartiran 6.000 palets de llum, 2.200 kg de caramel i 200kg de carbó dolç

Durant tota la cavalcada, els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar estaran acompanyats per comparses formades per voluntaris, excepte  les de les entitats Aspadi, Fundació Catalònia i Els Diables. En total, es repartiran 6.000 palets de llum, 2.200 kg de caramel (200 cortesia de l’empresa de neteja Ndavant) i 200kg de carbó dolç.

La tradició: els Reis d’Orient són, segons el Nou Testament, uns mags que guiats per un estel, van portar regals a Jesús

Els Reis d’Orient són, segons el Nou Testament, uns mags que guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra. L’evangeli de Mateu (l’únic llibre de la Bíblia que en parla) no especifica quants eren, només diu que eren mags (en algunes traduccions en diu savis) i que venien d’Orient.Amb el temps, aquests mags van passar a ser tres astròlegs i després Reis. Se’ls han donat noms -Melcior, Gaspar i Baltasar- i es consideren originaris d’Europa, Àsia i Àfrica respectivament. Aquest text tampoc no esmenta quants mags o savis hi havia i encara menys com es deien. Només ens indica dos elements simbòlics remarcables. En primer lloc, que provenien de l’orient, d’on surt el sol, és a dir, que portaven la llum. En segon lloc, que duien obsequis per honorar-lo: or, encens i mirra. L’or, com a ofrena a qui té el poder a la terra, és a dir, a un home; l’encens, que s’enlaira, com a referència a la condició divina de l’honorat; i finalment la mirra, un producte aromàtic que s’usa per embalsamar, i que recorda, doncs, la condició mortal del Messies.

Al segle IV va fixar-se el nombre de mags: tres, per analogia amb els presents. Més tard, els donaren el nom de Melcior, Gaspar i Baltasar. El primer testimoni onomàstic el trobem en sant Apol·linar el Nou, en uns mosaics de Ravenna. Melcior és representat com un home d’edat amb barba i cabells llargs i blancs; Gaspar és un home madur de barba i cabellera rosses; i finalment Baltasar és el rei negre, incorporat a aquesta tradició al segle XIV i totalment assumit al XVI. Hi ha qui veu en aquesta iconografia les diverses parts del món conegudes i hi ha qui creu que representa les edats de l’home. L’Església Catòlica celebra la solemnitat dels Reis, anomenada epifania, el 6 de gener. A la vigília, el dia 5, és tradició que arribin a les poblacions a dur joguines, llaminadures i més obsequis a la mainada.

Actualment els Reis són rebuts a les cavalcades, una tradició relativament recent: la primera va ser a Alcoi el 1885 i al Principat, a Igualada el 1895. En algunes poblacions, són rebuts amb llum de torxes i fanalets, un vestigi d’un costum antic, quan els infants sortien al bosc, a la platja i en alguns altres verals a fer senyals de llum i mostraven el camí als Reis perquè no es perdessin.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?